USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Справа проти Віталія Кропачова. Хронологія та заяви. Оновлюється

Віталій Кропачов згідно з рішенням суду поки що залишається під вартою без права внесення застави, адвокати готують апеляцію
Кропачов_1
Джерело: UWN

П'ятниця, 17 травня

Ранок

Власник компанії "УКРДОНІНВЕСТ", якій належить ТОВ "Краснолиманське", та медіапроєкту Ukraine World News Віталій Кропачов затриманий правоохоронцями. Першими про це повідомляють анонімні Телеграм-канали та деякі ЗМІ із посиланням на власні джерела. 

День

Державне бюро розслідувань випускає офіційну заяву. Суть така: 

  • Викрито злочинну організацію, яка на махінаціях у вугільній сфері завдала державі шкоди на 2 млрд гривень.
  • До складу "злочинної організації" входили фактичний власник ТОВ "Краснолиманське", яке входить до групи компаній ТОВ "УКРДОНІНВЕСТ", керівник підприємства та бухгалтер. 
  • Усі троє, як заявляють у ДБР, "у складі злочинної організації не давали працювати та доводили до банкрутства ДП "ВК "Краснолиманська". 
  • Слідство задокументувало чотири епізоди протиправної діяльності: неправомірне застосування ТОВ "Краснолиманське" податкової пільги, умисна нереєстрація податкових накладних ДП, що призвело до шкоди у виді боргових зобов'язань та несплати податків до бюджетів різних рівнів на 2 млрд 194 млн гривень, ухилення від сплати податку на додану вартість на 169 млн 938 тис. гривень, несплата податкового зобов'язання з ПДВ до держбюджету на 1 млрд 124 млн гривень. 
  • Слідство також встановило, що службові особи ТОВ "Краснолиманське" за вказівкою власника у період 2022–2023 років придбали майно на гроші, отримані від вказаних вище "протиправних дій" майже на мільярд гривень. 

Реакція адвокатів

Адвокати Віталія Кропачова заявили, що затримання було незаконним.

"Плануємо подати скаргу на затримання, оскільки ми вважаємо, що затримання було протизаконним. У слідчих на затриманні була відсутня ухвала слідчого судді на затримання. Звинувачення на адресу бізнесмена необґрунтовані. В мене таке враження, що усі статті в Кримінальному кодексі, які вони побачили, вони включили в цей документ (обвинувачення, – ред.). Навіть ті, які між собою абсолютно не стикуються, наприклад, доведення до банкрутства державного підприємства, до якого Віталій Кропачов не має жодного відношення", – сказав один із адвокатів Олександр Салазський.

Сам Віталій Кропачов через адвокатів заявив, що для кримінальної справи немає жодних підстав

Субота, 18 травня

Суд

Судове засідання розпочалося лише ввечері, оскільки призначений на слухання справи суддя Вовк взяв самовідвід через конфлікт інтересів. 

Під час засідання Віталій Кропачов зазначив, що Державне підприємство "Краснолиманська" – це єдине підприємство, що не отримує дотацій з державного бюджету України

Бізнесмен також додав, що до моменту, коли він став власником ТОВ "Краснолиманське" у 2017 році, у цього підприємства накопичився мільйон боргів, мільйон зобов'язань і невиплати заробітних плат.

Бізнесмен також заперечив звинувачення щодо нібито несплати його підприємством ПДВ. Він зауважив, що у випадку з вугіллям варто звертати увагу на той факт, коли воно продалося та коли воно відвантажилося.

Згідно із рішенням суду Віталія Кропачова взяли під варту на 60 діб (тобто до 15 липня 2024 року) без права внесення застави. 

Реакція адвокатів

Адвокати відразу заявили, що подадуть апеляцію. За словами одного з адвокатів, Олександра Салазського, Віталію Кропачову було обрано запобіжний захід без можливості внесення застави за обвинуваченням в економічному злочині, "що само по собі є нонсенсом". 

Інший адвокат, Юрій Сухов, вважає, що справа проти Віталія Кропачова не має нічого спільного із законом. Він підтримав свого колегу, зазначивши, що рішення, згідно з яким особу, яка, ймовірно, вчинила економічний злочин, утримувати під вартою – виглядає абсурдним.

Вівторок, 21 травня

ТОВ "Євро-Реконструкція" подякувало компанії Віталія Кропачова

У підприємстві, яке забезпечує роботу життєво необхідної інфраструктури та комфортні умови в оселях 300 тисяч мешканців Дніпровського та Дарницького районів Києва, заявили, що минулий опалювальний сезон пройшов добре лише завдяки ТОВ "Краснолиманське".

Компанія допомогла із постачанням вугілля, попри фінансові проблеми Дарницької ТЕЦ, при цьому зробила це без переплати та можливих затримок в розрахунках. 

Адвокат відповів на всі запитання щодо справи Віталія Кропачова у прямому ефірі TAK TV

Олександр Салазський розповів таке: 

  • Апеляція буде подана найближчим часом. 
  • Відсутність застави для обвинуваченого в економічному злочині – це елемент тиску зі сторони прокуратури.
  • Всі обвинувачення є юридичним нонсенсом, частина з них стосується діяльності державного підприємства, до якого Віталій Кропачов не має жодного стосунку.
  • Жодній посадовій особи зі сторони державного підприємства не висунуто обвинувачення. Нонсенс у тому, що за несплату податків ДП звинувачують власника приватної компанії, яка не має жодного стосунку до ДП.
  • Всі рахунки підприємств, які належать Віталію Кропачову, заарештовані, в тому числі і рахунки телеканалу TAK TV.
  • 2 тисячі 700 працівників ТОВ "Краснолиманське" втратили роботу через дії ДБР та прокуратури.
  • За два роки війни ТОВ "Краснолиманське" заплатило понад 1,3 млрд гривень податків. Зараз рахунки заблоковані, тож про сплату податків вже не йдеться.

  • Кропачов знав, що йому готуються висувати підозру, натомість перебував в Україні та нікуди не тікав.
  • Кропачов – боєць, буде відстоювати своє ім’я в суді стільки, скільки буде необхідно.

Четвер, 23 травня

Відома дата апеляції

Її розглянуть завтра, 24 травня. Розгляд розпочнеться о 10:30 за адресою: вул. Солом'янська, 2-А (приміщення Київського апеляційного суду).

Допомога Кропачова у справі МН17

Віталій Кропачов був одним із тих, хто у 2014 році передав для української влади фотодокази причетності російських терористів з "ДНР" до збиття малайзійського "Боїнгу" MH17. 

"Зателефонувавши мені, Віталій Кропачов сказав, що один з його товаришів тільки що побачив незвичайну бойову машину на вулиці Сніжного. На той момент, за місяць, коли жителі Донеччини вже звикли до колон танків, БТР, "Градів", які потоком текли в Україну, ця машина була незвичайною. Очевидець сказав Віталію, що вона схожа на якусь зенітно-ракетну установку", – написав тодішній заступник голови МВС Антон Геращенко.

Як виявилося, на вулицях Сніжного був ЗРК "Бук М1". Очевидцю вдалося зробити фото, через годину воно вже було у Геращенка. 

Адвокат Кропачова про звинувачення: Це правовий нонсенс

В ефірі ТАК TV про перебіг справи проти Віталія Кропачова розповів його адвокат Юрій Сухов.

Основні тези:

  •  Печерський суд досі не видав резолютивну частину справи, а це означає, що апеляційному суду немає чого розглядати. Тобто суд фактично затягує розгляд справи.
  • Докази, які зібрала сторона обвинувачення, не могли бути прийнятими в суді, адже є неналежними та недопустимими. Чому суддя їх прийняла? Це і буде предметом апеляційного перегляду.
  • Кропачов не мав жодного стосунку до державних коштів, а осіб, які нібито діяли за його вказівками, обвинувачення не встановило. Це є нонсенс.
  • Ця справа немає жодної судової перспективи.
  • У підприємства немає жодних юридичних претензій від податкової служби щодо несплачених податків.
  • Держфінмоніторинг заарештував рахунки всіх підприємств Віталія Кропачова, а не лише тих, щодо яких йдуть слідчі дії. Таким чином понад 2,5 тисячі людей лишилися без зарплати. Це абсолютно неприйнятно.
  • Питання банкрутства держпідприємства "Шахта Краснолиманська" є лише в уяві слідчих, адже в Україні діє мораторій на банкрутство вугільних підприємств.
  • Справа Кропачова – це не перший і не другий раз, коли держава безпідставно тисне на бізнес. На жаль, таких випадків останнім часом більшає і створення ради підприємців при президенті України не сприяє зменшенню цієї тенденції.

Понеділок, 27 травня

"Дивним є все"

Адвокат бізнесмена Віталія Кропачова Олександр Салазський в ефірі TAK TV прокоментував суть справи проти його підзахисного.

За його словами, дивним у справі є абсолютно все: починаючи від юридичної кваліфікації дій, як правоохоронці вибудовують звинувачення, закінчуючи тим, якими доказами вони це підтверджують.

Нині адвокат сподівається, що в апеляційного суду достатньо незалежності для того, щоб хоча б призначити альтернативну заставу щодо запобіжного заходу. Тому що не має бути за економічний злочин тримання під вартою без можливості внесення застави.

Середа, 29 травня

Заява ТОВ "Укрдонінвест"

ТОВ "Укрдонінвест" вважає кримінальну справу щодо посадових осіб ТОВ "Укрдонінвест" та ТОВ "Краснолиманське" відвертим тиском з метою неправомірного захоплення активів, а Віталія Кропачова – незаконно ув’язненим і тому буде робити все можливе для звільнення бізнесмена та виправдання його чесного імені.

В "Укрдонінвесті" зазначили, що всі сформульовані обвинувачення в кримінальній справі – є цілковитою нісенітницею, вони базуються виключно на домислах та припущеннях і не мають жодного належного доказу.

 

Вівторок, 4 червня

Адвокат Віталія Кропачова Юрій Сухов дав інтерв'ю "ФАКТАМ". Він зазначив, що у справі його підзахисного немає доказів і підстав по суті. Зате є скоординованість дій прокуратури, ДБР і суду. Але не в розумінні ефективного розслідування, а з погляду ефективного ув'язнення Кропачова. 

"Поки ми бачимо скоординованість дій прокуратури, ДБР і суду. І не в розумінні ефективного розслідування кримінального провадження, а з точки зору ефективного ув'язнення Кропачова. Тобто, мабуть, є якийсь координатор. Але якихось підтверджень і відомостей про те, щоб хтось конкретно зазіхав на бізнес чи самого Кропачова, особисто я не маю", – констатував він.

Й зауважив: нині у справі бізнесмена немає належних доказів і підстав по суті справи.

Крім того, Юрій Сухов зазначив, що у справі проти Кропачова сторона обвинувачення наклала арешт на рахунки його  бізнесу. Під арешт потрапили навіть рахунки тих підприємств, які не фігурують в матеріалах справи. Наприклад, бізнес, пов'язаний зі ЗМІ.

Це не принесе користі державі, тому що держбюджет недоотримав кілька мільярдів гривень податків.

Середа, 5 червня

Суд

Київський апеляційний суд не задовольнив апеляцію про зміну запобіжного заходу бізнесмену Віталію Кропачову. Таким чином, за словами його адвоката Олександра Салазського, Віталій Кропачов перебуватиме під вартою щонайменше до середини липня.

"Це тиск на бізнес"

Сам Кропачов під час судового засідання зазначив, що справа проти нього – тиск на бізнес.

"Ніхто ніколи не ховався ні від чого. З 2018 року підприємство "Краснолиманське" – четверте в Донецькій області з оплати податків. Перед нами були підприємства, що входять у великі холдинги, з якими ми теж працюємо. Але ми були четверті. Цього року ми навіть у війну виплатили ще більше податків. Нам розповідають, що ми не виплатили 75 мільйонів гривень. Це абсурд. Ось це театр абсурду, який зараз призвів до того, що підприємства – на межі зупинки: не можуть купити ліс, не можуть нічого, просто треба зупинити. Навіщо? Не зрозуміло", – сказав він.

"Абсурд"

Віталій Кропачов називає справу проти себе абсурдною. Бо ж насправді підприємство всі податки сплачує і з 2018 року займає четверту сходинку серед підприємств Донецької області по сплаті податків.

"Я ще раз кажу: на сьогодні немає ніяких груп, вигадок, недоплат. Є проста історія, всі підприємства заблокували, люди не можуть отримувати заробітну плату, не можуть продавати вугілля, керівники підприємств перебувають у в'язниці. Як провести перевірку? Як бухгалтер має дати свої пояснення? Як директор має дати свої пояснення? Ніхто ніколи не ховався, ні від чого. З 2018 року підприємство "Краснолиманське" - четверте в Донецькій області з оплати податків. Перед нами підприємства, що входять у великі холдинги, з якими ми теж працюємо. Але ми були четверті. Цього року ми навіть у війну виплатили ще більше податків. Нам розповідають, що ми не виплатили 75 мільйонів гривень. Це абсурд. Ось це театр абсурду, який зараз призвів до того, що підприємства на межі зупинки: не можуть купити ліс, не можуть нічого, просто треба зупинити. Навіщо? Незрозуміло", - говорить Кропачов.

Яка мета?

Адвокат Олександр Салазський припускає, що у справі ТОВ "Краснолиманське" першочерговою метою було затримати весь менеджмент групи компанії, аби заблокувати її діяльність.

"В них очевидно перша мета була затримати весь менеджмент групи компанії  для того, щоб заблокувати її діяльність. І, виходячи з тих матеріалів, які ми бачимо, вони настільки "сирі", що навіть з наявністю адміністративного ресурсу я не думаю, що слідче Державне бюро розслідування або Офіс генеральної прокуратури наважиться надіслати матеріали такої якості до суду", - говорить адвокат.

Четвер, 6 червня

"Знищення бізнесу та тиск на медіа"

Саме це відбувається в Україні сьогодні, прямо під час повномасштабної війни, вважає Віталій Кропачов.

"Сьогодні йде системний тиск на бізнес: заарештовані всі підприємства, всі рахунки, люди не отримують зарплати. І, найголовніше, вважаю, – це тиск на медіа. На телеканалі заблоковано рахунок. На якій підставі? Яким чином телеканал може займатися відмиванням грошей? Це в тому числі, я вважаю, що це тиск на засоби масової інформації", – констатує Кропачов.

П'ятниця, 7 червня

"Ми все читали, ми все знаємо, не треба повторюватись"

У такі рамки поставили захисників Віталія Кропачова на розгляді апеляційної скарги. За словами адвоката Олександра Салазського, саме засідання тривало дуже мало часу, адвокатам не поставили жодного питання, а судді так поспішали, що навіть не оголосили вступну частину рішення, обмежившись лише резулятивною. 

Вівторок, 11 червня

Спроба ануляції дозволу

Адвокат Віталія Кропачова Олександр Салазський в коментарі ТАК TV заявив, що правоохоронці паралельно зі звинуваченнями щодо нібито несплати податків підприємством намагаються через суд анулювати дозвіл на видобування корисних копалин, який виданий ще у 2003 році.

"Мені це нагадує якусь завуальовану реприватизацію чи щось таке. Тому що паралельно з цією справою є позов в адміністративному суді від Офісу генеральної прокуратури, в якому вони намагаються анулювати дозвіл на видобування корисних копалин, який виданий ще у 2003 році. Тобто держава каже: з 2003 року ми не знали, що є такий дозвіл, а ось лише у 2023 році ми провели якесь розслідування, дізналися, що є такий дозвіл, і ми вважаємо його незаконним. Тому такі паралельні дії свідчать, що комусь цікаво це або якісь інші приватні інтереси", – зазначає адвокат.

Четвер, 13 червня

Адвокати намагатимуться оскаржити в судовому порядку арешт, накладений на підприємства Віталія Кропачова. 

"Наскільки я знаю, там група адвокатів займається цим питанням (розблокування рахунків підприємств, – ред.), це окрема процесуальна дія. Тобто можна піти до суду та спробувати оскаржити цей арешт або такий, що він неефективний, наприклад, або якщо він незаконний", – розповів у коментарі ТАК TV адвокат Олександр Салазський.

Він уточнив, що рахунки арештовано, але з можливістю нібито сплачувати податки та заробітну плату. Однак комісію, яку сплачують банкам (чомусь) тут не врахували, що, власне, і унеможливлює проводити розрахунки.

П'ятниця, 14 червня

На наступному судовому засіданні по справі Віталія Кропачова адвокати планують документально спростовувати всі звинувачення, які лунали в бік їх підзахисного.

"В нас тепер така, як я вже казав, кропітка робота. Тому що на першому етапі в нас не було часу, щоб документально підтвердити наші слова. Зараз ми збираємо документи, щоб спростувати весь цей абсурд, який вони у своїх документах написали. Наприклад, цей же НДС: вони звинувачують, що нібито наш клієнт довів це підприємство до банкрутства і саме з 2017-го по 2022 рік нібито не сплачував НДС. Однак якщо подивитись з 2014 року, то цей НДС не сплачувався з 2014 року. Якщо взяти навіть просту статистичну інформацію з податкової служби, як сплачувався НДС державним підприємством, то ми побачимо, що він не сплачувався роками ще заздалегідь. Я думаю, на наступне подовження запобіжного заходу вже зовсім інша буде розмова і буде документальне спростування всього того, що вони написали", – у коментарі ТАК TV зазначив адвокат Олександр Салазський.

Понеділок, 17 червня

Адвокати, які займаються справою ТОВ "Краснолиманське", подали клопотання щодо зміни підслідності. Правозахисники переконані, що цією справою має займатись Бюро економічної безпеки (БЕБ) і нині є всі законні підстави для того, щоб підслідність була змінена.

"Таке клопотання (щодо зміни підслідності, – ред.) уже було подано. Це було одне з перших наших клопотань, які були подані до Офісу генеральної прокуратури. Але відповіді і законного рішення за результатом розгляду клопотання ми не отримали. Тому дочекаємося, що нам напише Офіс генеральної прокуратури, і в разі відмови будемо ставити питання перед судом про визнання незаконними дії відповідного прокурора та про зобов'язання їх все-таки передати справу належному органу досудового розслідування", – зауважив адвокат Ігор Федоренко.

Понеділок, 24 червня

Сторона обвинувачення проводить "роботу над помилками", виглядає так, що вони наздоганяють те, що недопрацювали. 

"В державі є державні органи, які представляють державу у відносинах з приватними особами у певній галузі. В галузі сплати податків та контролю за сплатою податків у нас є Державна податкова служба. Це єдиний державний орган, який уповноважений визначати взагалі, є податкове зобов'язання, є податковий борг у будь-якої юридичної або фізичної особи перед будь-яким бюджетом. Тому, коли ми виступали в суді, ми акцентували увагу на тому, що без рішення податкового органу щодо існування податкового боргу взагалі неможливо пред'являти звинувачення за 212-ю статтю Кримінального кодексу (ухилення від сплати податків). Те, що зараз відбувається, – призначили перевірку – це виглядає як робота над помилками, коли вони наздоганяють те, що вони недопрацювали на попередньому етапі", – в ефірі ТАК TV заявив адвокат Олександр Салазський.

Середа, 26 червня

Київський апеляційний суд 26 червня не задовольнив апеляцію про зміну запобіжного заходу директору ТОВ "Краснолиманське" Анатолію Руденку. Він залишається під вартою

"Мій клієнт підозрюється за частиною 3 статті 212 Кримінального кодексу України. Проте ключовий нібито доказ, яким обґрунтовує свою позицію сторона обвинувачення, базується на довідці перевірки складено невідомо ким і, умовно кажучи, узагальненим експертним висновком судово-економічної експертизи. При цьому фактично на підприємстві проводились неодноразові перевірки з питань дотримання податкового законодавства. Жодна з цих перевірок не встановила факт ухилення від сплати податків. Жодного податкового повідомленого рішення не було направлено. Таким чином, сторона захисту вважає, що обвинувачення взяло на себе функції, непритаманні слідчим прокурорам, замість них провели на підставі документів оцінку і прийняли рішення, що підприємство ухилилось від сплати податків", – зауважив адвокат Олександр Бабіков.

П'ятниця, 28 червня

В офісі ТОВ "Краснолиманське" в Донецькій області 27 червня 2024 року слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР) за участі оперативних представників Департаменту стратегічних розслідувань (ДСР) провели обшук та вилучили податкову звітність та документи, що були надані для податкової перевірки, яку ініціювало керівництво ТОВ, щоб довести факт належної сплати податків та необґрунтованість висунутої їм підозри. 

"Керівникам ТОВ "Краснолиманське" було висунуто необґрунтоване повідомлення про підозру в ухиленні від сплати податків. На той час податковою службою відповідні процедури про проведення перевірки та встановлення факту наявності чи відсутності порушень проведено не було. Після того як була отримана підозра, керівництво само звернулося з клопотанням про проведення перевірки. Перевірка почалася, податківцям почали надавати відповідні документи, які підтверджують відсутність порушень і правильність сплати податків, в тому числі в тій частині, в якій висунуто підозру керівнику та головному бухгалтеру ТОВ "Краснолиманське", – розповів адвокат Ігор Федоренко.

Субота, 29 червня

Адвокати вважають, що працівники ДБР можуть бути причетні до фальсифікації документів у справі ТОВ "Краснолиманське" та Віталія Кропачова. Кримінальне провадження за цим фактом вже відкрито. Адвокати припускають, що причина таких дій з боку правоохоронців може бути лише одна - незаконний тиск на бізнес. 

Неділя, 4 липня

Третього липня відбулося судове засідання щодо продовження строків досудового розслідування у справі ТОВ "Краснолиманське". Під час засідання сторона захисту виявила низку процесуальних порушень та заявила про відвід судді. Чому так сталося та які порушення зафіксували захисники, в коментарі каналу TAK TV розповів адвокат Олександр Салазський.

Понеділок, 5 липня

Віталій Кропачов заявив про затягування розслідування справи зі сторони обвинувачення. Та зауважив, що такі дії вчиняються виключно з метою політичного тиску та рейдерського захоплення.

Продовження строків досудового розслідування

Слідчий суддя Печерського районого суду продовжив строки досудового розслідування у справі ТОВ "Краснолиманське" до 9 місяців. Адвокати підозрюваних у справі пояснили в коментарі ТАК TV, що мова йде виключно про строки досудового розслідування. Питання щодо продовження чи зміни запобіжного заходу по кожному з підозрюваних розглядатиметься окремо.

Середа, 10 липня

Одному із фігурантів справи ТОВ "Краснолиманське", головному інженеру ДП ВК "Краснолиманська" Олексієві Райчеву визначили альтернативний запобіжний захід у виді застави, яка становить 151 млн 400 тисяч гривень. Це перше подібне рішення у справі ТОВ "Краснолиманське".

Четвер, 11 липня

Строки тримання під вартою для представниці "Укрдонінвесту" Олени Даниленко продовжили ще на 60 діб – до 8 вересня цього року. Разом з тим, їй також обрали альтернативний запобіжний захід у виді застави, яка складає 272 мільйони 520 тисяч гривень. 

Бухгалтеру ТОВ "Краснолиманське" Світлані Серебрянській продовжили строки тримання під вартою до 8 вересня цього року, але призначили альтернативний запобіжний захід у виді застави розміром у 100 млн гривень.

П'ятниця, 12 липня

Віталію Кропачову продовжили строки перебування під вартою до 8 вересня цього року. Заставу йому не визначили

 

Читайте також:
За змістом вони всі як За змістом вони всі як "браття-близнюки", - адвокат про ухвали суду щодо продовження запобіжного заходу підозрюваним у справі ТОВ "Краснолиманське"
Сторона обвинувачення абсолютно не зацікавлена у встановленні об'єктивної істини, - адвокат про справу проти ТОВ Сторона обвинувачення абсолютно не зацікавлена у встановленні об'єктивної істини, - адвокат про справу проти ТОВ "Краснолиманське"
Державна шахта Державна шахта "Краснолиманська" винна ТОВ "Краснолиманське" 800 млн грн. Втім, за це правоохоронці чомусь мовчать
Кропачов: Ми залучили американську компанію, щоб в США побачили фальсифікацію справи прокуратурою Кропачов: Ми залучили американську компанію, щоб в США побачили фальсифікацію справи прокуратурою