USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

ДБР, прокуратура і суд скоординувались для ув'язнення Кропачова, а не для справедливого розслідування, – адвокат

Кропачов_7

Віталій Кропачов

Джерело: UWN

У справі бізнесмена Віталія Кропачова немає доказів і підстав по суті. Нині ж захисники бізнесмена констатують: є скоординованість дій прокуратури, ДБР і суду. Але не в розумінні ефективного розслідування, а з погляду ефективного ув'язнення Кропачова. Про це "ФАКТАМ" розповів адвокат Кропачова Юрій Сухов.

"Поки ми бачимо скоординованість дій прокуратури, ДБР і суду. І не в розумінні ефективного розслідування кримінального провадження, а з погляду ефективного ув'язнення Кропачова. Тобто, мабуть, є якийсь координатор. Але якихось підтверджень і відомостей про те, щоб хтось конкретно зазіхав на бізнес чи самого Кропачова, особисто я не маю", – констатував він.

Й зауважив: нині у справі бізнесмена немає належних доказів і підстав по суті справи.

"Почнемо з підозри. Є нібито ухиляння від сплати податків, але вони зокрема не встановлені належним чином. Є нібито доведення до банкрутства шахти "Краснолиманська". Є нібито відмивання грошей, здобутих злочинним шляхом. А "вишенькою на торті" є створення й діяльність злочинної організації. Під злочинною організацією мають на увазі людей, з якими Кропачов будував бізнес. Виходячи з такої логіки правоохоронців, будь-яке підприємство – це вже є злочинна організація, бо там всі діють за спільним планом розвитку бізнесу. Тому сам зміст підозри є певною мірою абсурдний. Щобільше, провадження за ознаками злочинної організації зареєстрували буквально за кілька днів до обрання запобіжного заходу", – розповідає адвокат.

Сухов додає, що нині зрозуміло, чому сторона обвинувачення – ДБР та прокуратура – це робить. Бо ж вся річ у тому, що за категорією – це особливо тяжкий злочин, тому передбачено утримання під вартою навіть без альтернативи застави.

"Ми вважаємо, що саме цей склад злочину був застосований виключно з метою тримати Кропачова в СІЗО без можливості вийти", – наголосив він.

Правник пояснив, що за змістом підозри йдеться про ймовірне вчинення господарських злочинів. Адже по суті повідомлення про підозру – це припущення сторони обвинувачення, зокрема ДБР, про ймовірний злочин.

"З одного боку, утримувати людей під вартою за можливі господарські злочини абсолютно безглуздо. З іншого – є ще дуже велике питання, чому ДБР займається справою Кропачова. Адже їх основний напрямок і основні "клієнти" – це державники, військові й правоохоронці, але не бізнесмени", – уточнив Сухов. 

Адвокат переконаний, що за всіма законодавчими ознаками розслідувати цю справу має Бюро економічної безпеки.

Справа Кропачова

Зауважимо, що ДБР звинувачує бізнесмена у нібито завданні державі шкоди на 2 млрд гривень. Сам Кропачов відкидає всі звинувачення та заявляє, що жодних правових підстав для кримінальної справи немає. Адвокати бізнесмена стверджують, що його затримання відбулося із порушеннями. До того ж, за словами одного з адвокатів, Олександра Салазського, Віталію Кропачову було обрано запобіжний захід без можливості внесення застави за обвинуваченням в економічному злочині, "що само по собі є нонсенсом". 

Інший адвокат, Юрій Сухов, вважає, що справа проти Віталія Кропачова не має нічого спільного із законом. Він підтримав свого колегу, зазначивши, що рішення, згідно з яким особу, яка, ймовірно, вчинила економічний злочин, утримувати під вартою – виглядає абсурдним.

Втім, нині Кропачов за рішенням слідчого судді Печерського суду перебуває під вартою в СІЗО на Лукʼянівці. 

А от повного тексту рішення судді і досі немає.

Нині адвокат Салазський сподівається, що в апеляційного суду достатньо незалежності для того, щоб хоча б зазначити альтернативну заставу щодо запобіжного заходу. Тому що не має бути за економічний злочин тримання під вартою без можливості внесення застави.

Сплата податків

Компанія бізнесмена Віталія Кропачова за два роки війни сплатила 1,3 млрд гривень податків в бюджети всіх рівнів, зазначають в ТОВ "Краснолиманське".

Так, у 2022 році підприємство сплатило до бюджетів усіх рівнів 581,2 млн гривень податків та зборів, в той час як у 2023-му – 729,3 млн гривень.

Зокрема, за два роки було сплачено 807,3 млн гривень ПДВ.

Крім того, підприємство не використовувало жодних пільг на ПДВ при сплаті податків. 

Також компанія як податковий агент сплатила понад 100 млн гривень податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Читайте також:
За змістом вони всі як За змістом вони всі як "браття-близнюки", - адвокат про ухвали суду щодо продовження запобіжного заходу підозрюваним у справі ТОВ "Краснолиманське"
Сторона обвинувачення абсолютно не зацікавлена у встановленні об'єктивної істини, - адвокат про справу проти ТОВ Сторона обвинувачення абсолютно не зацікавлена у встановленні об'єктивної істини, - адвокат про справу проти ТОВ "Краснолиманське"
Державна шахта Державна шахта "Краснолиманська" винна ТОВ "Краснолиманське" 800 млн грн. Втім, за це правоохоронці чомусь мовчать
Кропачов: Ми залучили американську компанію, щоб в США побачили фальсифікацію справи прокуратурою Кропачов: Ми залучили американську компанію, щоб в США побачили фальсифікацію справи прокуратурою