USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Державна шахта "Краснолиманська" винна ТОВ "Краснолиманське" 800 млн грн. Втім, за це правоохоронці чомусь мовчать

Що стосується судових спорів, які йдуть між господарюючими суб'єктами, за весь період є претензія на близько 7 млрд гривень
шахта
Шахта
Джерело: відкриті джерела

Державне підприємство - шахта "Краснолиманська" винне ТОВ "Краснолиманське" 800 млн грн. Що стосується судових спорів, які йдуть між господарюючими суб'єктами, за весь період є претензія до ДП на близько 7 млрд гривень. Про це під час судового засідання зазначив бізнесмен Віталій Кропачов.

"На жаль, важко розмовляти з людьми, які пишуть папери, але не мають відповідного досвіду, не розуміють, що таке бухгалтерія, економіка і податковий кодекс. Ви не знайдете в матеріалах справи, і вам прокурор не надасть бо, це "не цікаво", скільки ДП "Краснолиманська" винна ТОВ "Краснолиманське" за той час, коли ми володіли власністю. Я вам скажу. 800 мільйонів гривень нам винні. Що стосується судових спорів, які йдуть між господарюючими суб'єктами, то за період нашого володіння у нас є претензія на близько 7 мільярдів гривень. При цьому прокурор не покладе рішення про суди і виконавчий лист, де ДП "Краснолиманська" винна ТОВ "Краснолиманське". Цього немає", - зазначає бізнесмен.

Кропачов нагадав у судовому засіданні, що державну шахту "Краснолиманська" та саме підприємство захоплювали двічі. Спочатку - в період з 2014 року до 2017 року. Тоді ж за цим фактом було відкрито кримінальну справу, яку вивчали, зокрема, і в генпрокуратурі. Факт правопорушення було встановлено і нині є документ, який говорить про те, що дійсно підприємства було захоплено і за цей період встановлені особи державного підприємства вкрали близько 6,3 мільярдів гривень.

Друге захоплення підприємств сталося у 2020-му. Сума збитків близька до попередньої.

"Але прокуратура про це чомусь мовчить. Все однобоко", - констатує Кропачов.

Більше того, до початку тиску на бізнес – блокування всіх рахунків підприємств бізнесмена Кропачова – шахта "Краснолиманська" видобувала більше, ніж всі вугільні підприємства України, які отримують дотації з держбюджету. Примітно, що шахта "Краснолиманська" – єдина, яка не отримувала дотацій, натомість її повністю утримувало ТОВ "Краснолиманське".

Ба більше, попри тиск на бізнес, шахта "Краснолиманська" щомісяця видобуває від 80 до 100 тисяч тонн вугілля. Таке вугілля повністю відповідає якості та вимогам українських теплоелектростанцій.

Нині ж правоохоронці паралельно зі звинуваченнями на адресу ТОВ "Краснолиманське" щодо нібито несплати податків підприємством намагаються через суд анулювати дозвіл на видобування корисних копалин, який виданий ще у 2003 році.

Новини за темою: Справа ТОВ "Краснолиманське": Суд почав дослухатися до сторони захисту. Підозрюваним дають можливість вийти під заставу

Справа ТОВ "Краснолиманське"

ДБР звинуватило бенефіціарного власника ТОВ "Краснолиманське" Віталія Кропачова, довірену особу бізнесмена, директора ТОВ "Краснолиманське" та головного бухгалтера ТОВ "Краснолиманське" у нібито створенні так званої злочинної групи та у нібито завданні державі шкоди на 2 млрд гривень.

Сам Кропачов відкидає всі звинувачення та заявляє, що жодних правових підстав для кримінальної справи немає. Адвокати бізнесмена стверджують, що його затримання відбулося із порушеннями. До того ж, за словами одного з адвокатів, Олександра Салазського, Віталію Кропачову було обрано запобіжний захід без можливості внесення застави за обвинуваченням в економічному злочині, "що само по собі є нонсенсом". 

Інший адвокат, Юрій Сухов, вважає, що справа проти Віталія Кропачова не має нічого спільного із законом. Він підтримав свого колегу, зазначивши, що рішення, згідно з яким особу, яка, ймовірно, вчинила економічний злочин, утримувати під вартою – виглядає абсурдним.

Адвокати переконані, що у справі ТОВ "Краснолиманське" першочерговою метою було затримати весь менеджмент групи компанії, аби заблокувати її діяльність.

5 червня відбувся розгляд апеляційної заяви адвокатів бізнесмена щодо зміни запобіжного заходу Кропачову. Київський апеляційний суд апеляцію не задовольнив. Адвокат бізнесмена Олександр Салазський в коментарі ТАК TV пояснив, що тепер Віталій Кропачов перебуватиме під вартою щонайменше до середини липня.

Напередодні – 4 червня – запобіжний захід залишили без змін бухгалтеру ТОВ "Краснолиманське" Світлані Серебрянській. Жінка залишається під вартою.

Так само залишається під вартою і представниця "Укрдонінвесту" Олена Даниленко –Київський апеляційний суд 6 червня не задовольнив апеляцію про зміну запобіжного заходу.

26 червня апеляційний суд не задовольнив і апеляцію про зміну запобіжного заходу директору ТОВ "Краснолиманське" Анатолію Руденку

Ще важливо

Зауважимо, нині відомо, що працівники ДБР можуть бути причетні до фальсифікації документів у справі ТОВ "Краснолиманське" та Віталія Кропачова. Кримінальне провадження за цим фактом вже відкрито

Однак це не завадило слідчому судді Печерського районного суду продовжити строки досудового розслідування у справі ТОВ "Краснолиманське" відразу до дев'яти місяців. Адвокати підозрюваних у справі пояснюють в коментарі ТАК TV, що йдеться виключно про строки досудового розслідування. Питання щодо продовження чи зміни запобіжного заходу щодо кожного з підозрюваних розглядатиметься окремо.

Читайте також:
Справа Віталія Кропачова: Бізнесмена залишили в СІЗО до початку листопада без права внесення застави Справа Віталія Кропачова: Бізнесмена залишили в СІЗО до початку листопада без права внесення застави
Справа ТОВ Справа ТОВ "Краснолиманське": Двом підозрюваним у справі продовжили запобіжний захід
Шахта Шахта "Краснолиманська". Як влада знищує прибуткову шахту, але для гірників в цій історії нічого нового
Через арешт рахунків ТОВ Через арешт рахунків ТОВ "Краснолиманське" один з найбільших районів столиці може залишитися взимку без опалення та гарячої води