USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Арешт рахунків бізнесу Кропачова призвів до того, що держава недоотримає кілька мільярдів гривень податків, – адвокат

Кропачов_3

Віталій Кропачов

Джерело: UWN

У справі проти бізнесмена Віталія Кропачова сторона обвинувачення наклала арешт на рахунки бізнесу Кропачова. Під арешт потрапили навіть рахунки тих підприємств, які не фігурують в матеріалах справи. Наприклад, бізнес, пов'язаний зі ЗМІ. Але арешт рахунків точно не принесе користі держави, бо ж через це бюджети різних рівнів недоотримають податки. Про це "ФАКТАМ" розповів адвокат Кропачова Юрій Сухов.

"До речі, хочу звернути увагу на те, що ТОВ "Краснолиманське" є дуже великим платником податків. Лише за два роки повномасштабного вторгнення воно сплатило 1 мільярд 300 мільйонів податків до бюджетів всіх рівнів. Це офіційні дані. Велика сума для воюючої держави. А зараз зупинення бізнесу призведе до того, що нічого не будуть платити, оскільки заблоковані рахунки. І це в той час, коли важлива кожна гривня. Тому саме для державницьких інтересів в цьому процесі не бачу ніякої користі", – говорить адвокат.

Й наводить приклад. У сфері бізнесу Кропачова працевлаштовані кілька тисяч осіб. Лише на "Краснолиманській" працюють 2700 робітників. Зараз заарештовані рахунки підприємств. Це призведе до того, констатує адвокат, що через певний час люди почнуть втрачати робочі місця. 

Те ж саме стосується і бізнесу, пов'язаного зі ЗМІ.

"В принципі, кримінальних претензій щодо діяльності ЗМІ немає. У підозрі немає жодного слова про якусь можливу незаконну діяльність або якісь можливі зловживання стосовно ЗМІ. Але що саме цікаве, рахунки засобів масової інформації, які пов'язані з Кропачовим, заарештовані. Як і корпоративні права на ЗМІ. Якщо таке відбувається, то, може, хтось зацікавлений в цьому", – додає Сухов.

Щодо перспектив справи проти бізнесмена, то адвокат зазначає: судової перспективи, з юридичного погляду, немає.

"В тому вигляді, в якому вона зараз існує, які ми бачимо їхні докази, поки що, на мою думку, немає ніякої судової перспективи. Що вони робитимуть далі, яким чином будуть розвиватися події, побачимо. Але ми вже сформували команду, сформували стратегію захисту, тому будемо чинити спротив. Юридичний, звісно", – уточнює він.

Справа Кропачова

Зауважимо, що ДБР звинувачує бізнесмена у нібито завданні державі шкоди на 2 млрд гривень. Сам Кропачов відкидає всі звинувачення та заявляє, що жодних правових підстав для кримінальної справи немає. Адвокати бізнесмена стверджують, що його затримання відбулося із порушеннями. До того ж, за словами одного з адвокатів, Олександра Салазського, Віталію Кропачову було обрано запобіжний захід без можливості внесення застави за обвинуваченням в економічному злочині, "що само по собі є нонсенсом". 

Інший адвокат, Юрій Сухов, вважає, що справа проти Віталія Кропачова не має нічого спільного із законом. Він підтримав свого колегу, зазначивши, що рішення, згідно з яким особу, яка, ймовірно, вчинила економічний злочин, утримувати під вартою – виглядає абсурдним.

Втім, нині Кропачов за рішенням слідчого судді Печерського суду перебуває під вартою в СІЗО на Лукʼянівці. 

А от повного тексту рішення судді і досі немає.

Нині адвокат Салазський сподівається, що в апеляційного суду достатньо незалежності для того, щоб хоча б зазначити альтернативну заставу щодо запобіжного заходу. Тому що не має бути за економічний злочин тримання під вартою без можливості внесення застави.

Сплата податків

Компанія бізнесмена Віталія Кропачова за два роки війни сплатила 1,3 млрд гривень податків в бюджети всіх рівнів, зазначають в ТОВ "Краснолиманське".

Так, у 2022 році підприємство сплатило до бюджетів усіх рівнів 581,2 млн гривень податків та зборів, в той час як у 2023-му – 729,3 млн гривень.

Зокрема, за два роки було сплачено 807,3 млн гривень ПДВ.

Крім того, підприємство не використовувало жодних пільг на ПДВ при сплаті податків. 

Також компанія як податковий агент сплатила понад 100 млн гривень податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Читайте також:
Суто політичний тиск і рейдерське захоплення: Кропачов прокоментував затягування розслідування справи зі сторони обвинувачення Суто політичний тиск і рейдерське захоплення: Кропачов прокоментував затягування розслідування справи зі сторони обвинувачення
Низка процесуальних порушень та відвід судді: Як проходить суд щодо продовження строків досудового розслідування у справі ТОВ Низка процесуальних порушень та відвід судді: Як проходить суд щодо продовження строків досудового розслідування у справі ТОВ "Краснолиманське"
Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ "Краснолиманське"
Змінити розмір військового збору та позбавити місцеві бюджети частини доходів. Уряд визначив основні напрямки бюджетної політики на найближчі роки Змінити розмір військового збору та позбавити місцеві бюджети частини доходів. Уряд визначив основні напрямки бюджетної політики на найближчі роки