USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Виглядає як робота над помилками: У справі ТОВ "Краснолиманське" перевірки фінансових документів призначили лише після висунення обвинувачень

Адвокат наголошує, що вже другий місяць чотири людини, на їхню думку, необґрунтовано знаходяться у слідчому ізоляторі та позбавлені волі
документи
Джерело: відкриті джерела

Підозрюваним у справі ТОВ "Краснолиманське" було висунуто обвинувачення без наявності ґрунтовної доказової бази, яка б свідчила про вчинення правопорушення – несплата податків. Сама ж перевірка фінансової документації була призначена вже після висунення обвинувачення та рішення щодо тримання під вартою підозрюваних. Такі дії сторони обвинувачення виглядають як "робота над помилками", коли вони наздоганяють те, що недопрацювали. Про це в ефірі ТАК TV розповів адвокат бізнесмена Кропачова Олександр Салазський.

"В державі є державні органи, які представляють державу у відносинах з приватними особами у певній галузі. В галузі сплати податків та контролю за сплатою податків у нас є Державна податкова служба. Це єдиний державний орган, який уповноважений визначати взагалі, є податкове зобов'язання, є податковий борг у будь-якої юридичної або фізичної особи перед будь-яким бюджетом. Тому, коли ми виступали в суді, ми акцентували увагу на тому, що без рішення податкового органу щодо існування податкового боргу взагалі неможливо пред'являти звинувачення за 212-ю статтю Кримінального кодексу (ухилення від сплати податків). Те, що зараз відбувається, – призначили перевірку – це виглядає як робота над помилками, коли вони наздоганяють те, що вони недопрацювали на попередньому етапі", – говорить адвокат.

Салазський додає, що нині ситуація виглядає так, що нібито прокуратура та Державне бюро розслідувань (ДБР) перебрали на себе функції Державної податкової служби та самостійно визначають у кожному конкретному випадку без наявності первинних документів по справі.

"Для того щоб визначити, чи є податковий борг, логічно, що ви хоча б повинні подивитися договори, якусь первинну документацію з цих поставок. У нас усього цього немає. Є якісь експертизи, які на підставі декларації без аналізу первинних документів по справі зробили якісь певні висновки. І навіть ці висновки в них зазначаються з додатком "ймовірно". Тобто навіть в експертизах, які вони надали до суду, немає якихось категоричних тверджень щодо наявності чи відсутності податкового зобов'язання. За такими матеріалами, як ви бачите, вже другий місяць пішов, як чотири людини, на нашу думку, необґрунтовано знаходяться у слідчому ізоляторі та позбавлені волі", – додає він.

Насамкінець правник зауважує, що справою ТОВ "Краснолиманське" займається відразу три правоохоронних органи – Офіс генерального прокурора, Державне бюро розслідувань та Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції.

"Цілих три органи займаються цією справою замість того, щоб розслідувати якісь реальні злочини. Замість того, щоб виявляти та розслідувати якісь конкретні злочини, які дійсно суспільно небезпечні та завдають шкоду державі, вони займаються ось такими необґрунтованими справами, на нашу думку, та на це витрачаються значні державні ресурси", – наголосив він.

До того ж адвокати вважають, що 255-та стаття Кримінально-процесуального кодексу України, за якою сторона обвинувачення звинувачує підозрюваних у справі, притягнута за вуха і виглядає як зловживання посадовими обов'язками для того, щоб сфальсифікувати справу. 

Справа ТОВ "Краснолиманське"

ДБР звинуватило бенефіціарного власника ТОВ "Краснолиманське" Віталія Кропачова, довірену особу бізнесмена, директора ТОВ "Краснолиманське" та головного бухгалтера ТОВ "Краснолиманське" у нібито створенні так званої злочинної групи та у нібито завданні державі шкоди на 2 млрд гривень.

Сам Кропачов відкидає всі звинувачення та заявляє, що жодних правових підстав для кримінальної справи немає. Адвокати бізнесмена стверджують, що його затримання відбулося із порушеннями. До того ж, за словами одного з адвокатів, Олександра Салазського, Віталію Кропачову було обрано запобіжний захід без можливості внесення застави за обвинуваченням в економічному злочині, "що само по собі є нонсенсом". 

Інший адвокат, Юрій Сухов, вважає, що справа проти Віталія Кропачова не має нічого спільного із законом. Він підтримав свого колегу, зазначивши, що рішення, згідно з яким особу, яка, ймовірно, вчинила економічний злочин, утримувати під вартою – виглядає абсурдним.

Адвокати переконані, що у справі ТОВ "Краснолиманське" першочерговою метою було затримати весь менеджмент групи компанії, аби заблокувати її діяльність.

5 червня відбувся розгляд апеляційної заяви адвокатів бізнесмена щодо зміни запобіжного заходу Кропачову. Київський апеляційний суд апеляцію не задовольнив. Адвокат бізнесмена Олександр Салазський в коментарі ТАК TV пояснив, що тепер Віталій Кропачов перебуватиме під вартою щонайменше до середини липня.

Напередодні – 4 червня – запобіжний захід залишили без змін бухгалтеру ТОВ "Краснолиманське" Світлані Серебрянській. Жінка залишається під вартою.

Так само залишається під вартою і представниця "Укрдонінвесту" Олена Даниленко. Київський апеляційний суд 6 червня не задовольнив апеляцію про зміну запобіжного заходу.

Читайте також:
Фактично 2,5 тисяч працівників та їх сім'ї, котрі проживають на лінії вонгю, Фактично 2,5 тисяч працівників та їх сім'ї, котрі проживають на лінії вонгю, "поставлені на межу виживання і злиднів", - директор ТОВ "Краснолиманське" про блокування рахунків
Низка процесуальних порушень та відвід судді: Як проходить суд щодо продовження строків досудового розслідування у справі ТОВ Низка процесуальних порушень та відвід судді: Як проходить суд щодо продовження строків досудового розслідування у справі ТОВ "Краснолиманське"
Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ "Краснолиманське"
Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія