USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Справа Кропачова: Адвокати оскаржуватимуть в судовому порядку арешт, накладений на підприємства бізнесмена

Нагадаємо, під арешт потрапили навіть рахунки тих підприємств, які не фігурують в матеріалах справи. Наприклад, бізнес, пов'язаний зі ЗМІ та табір, де проживають внутрішньо переміщені особи
суд
Джерело: відкриті джерела

У справі проти бізнесмена Віталія Кропачова сторона обвинувачення наклала арешт на рахунки бізнесу Кропачова. Під арешт потрапили навіть рахунки тих підприємств, які не фігурують у матеріалах справи. Наприклад, бізнес, пов'язаний зі ЗМІ, та табір, де проживають внутрішньо переміщені особи. Тож нині адвокати намагатимуться оскаржити в судовому порядку арешт, накладений на підприємства бізнесмена. Про це в ефірі ТАК TV розповів адвокат бізнесмена Олександр Салазський.

"Наскільки я знаю, там група адвокатів займається цим питанням (розблокування рахунків підприємств, – ред.), це окрема процесуальна дія. Тобто можна піти до суду та спробувати оскаржити цей арешт або такий, що він неефективний, наприклад, або якщо він незаконний", – розповів адвокат.

Салазський уточнив, що рахунки арештовано, але з можливістю нібито сплачувати податки та заробітну плату. Однак комісію, яку сплачують банкам (чомусь) тут не врахували, що, власне, і унеможливлює проводити розрахунки.

"Ніхто ж не прорахував, що, наприклад, для того щоб сплатити заробітну плату, треба як мінімум сплатити комісію банку. Тобто дві-три гривні комісії банку вони не можуть сплатити, тому що в них обмеження – це лише заробітна плата та податки", – пояснив він.

Справа Кропачова

Зауважимо, що ДБР звинувачує бізнесмена у нібито завданні державі шкоди на 2 млрд гривень. 

Сам Кропачов відкидає всі звинувачення та заявляє, що жодних правових підстав для кримінальної справи немає. Адвокати бізнесмена стверджують, що його затримання відбулося із порушеннями. До того ж, за словами одного з адвокатів, Олександра Салазського, Віталію Кропачову було обрано запобіжний захід без можливості внесення застави за обвинуваченням в економічному злочині, "що само по собі є нонсенсом". 

Інший адвокат, Юрій Сухов, вважає, що справа проти Віталія Кропачова не має нічого спільного із законом. Він підтримав свого колегу, зазначивши, що рішення, згідно з яким особу, яка, ймовірно, вчинила економічний злочин, утримувати під вартою – виглядає абсурдним.

Адвокати переконані, що у справі ТОВ "Краснолиманське" першочерговою метою було затримати весь менеджмент групи компанії, аби заблокувати її діяльність.

5 червня відбувся розгляд апеляційної заяви адвокатів бізнесмена щодо зміни запобіжного заходу Кропачову. Київський апеляційний суд апеляцію не задовольнив. Адвокат бізнесмена Олександр Салазський в коментарі ТАК TV пояснив, що тепер Віталій Кропачов перебуватиме під вартою щонайменше до середини липня.

Сплата податків

Варто зауважити, що компанія бізнесмена Віталія Кропачова за два роки війни сплатила 1,3 млрд гривень податків до бюджетів всіх рівнів, вказують в ТОВ "Краснолиманське".

Так, у 2022 році підприємство сплатило до бюджетів усіх рівнів 581,2 млн гривень податків та зборів, в той час як у 2023-му – 729,3 млн гривень.

Зокрема за два роки було сплачено 807,3 млн гривень ПДВ.

Крім того, підприємство не використовувало жодних пільг на ПДВ при сплаті податків. 

Також компанія як податковий агент сплатила понад 100 млн гривень податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Читайте також:
Справа ТОВ Справа ТОВ "Краснолиманське": Слідчий суддя продовжив строки досудового розслідування до 9 місяців
Суто політичний тиск і рейдерське захоплення: Кропачов прокоментував затягування розслідування справи зі сторони обвинувачення Суто політичний тиск і рейдерське захоплення: Кропачов прокоментував затягування розслідування справи зі сторони обвинувачення
У Чехії судять добровольця, який воював за Україну: Звинувачують у мародерстві У Чехії судять добровольця, який воював за Україну: Звинувачують у мародерстві
Фактично 2,5 тисячі працівників та їх сім'ї, які проживають на лінії вогню, Фактично 2,5 тисячі працівників та їх сім'ї, які проживають на лінії вогню, "поставлені на межу виживання і злиднів", – директор ТОВ "Краснолиманське" про блокування рахунків