USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Справа ТОВ "Краснолиманське": Працівники ДБР можуть бути причетні до фальсифікації документів. Кримінальне провадження вже відкрито

Адвокати припускають, що причина такого може бути лише одна - незаконний тиск на бізнес
Суд
Джерело: відкриті джерела

Працівники ДБР можуть бути причетні до фальсифікації документів у справі ТОВ "Краснолиманське" та Віталія Кропачова. Кримінальне провадження за цим фактом вже відкрито. Адвокати припускають, що причина таких дій з боку правоохоронців може бути лише одна - незаконний тиск на бізнес. Про це в ефірі ТАК TV розповів адвокат Ігор Федоренко.

Тут відразу пояснимо, що справа бізнесмена Віталія Кропачова та ТОВ "Краснолиманське" складається з декількох епізодів. По одному з них сторона захисту отримала ухвалу суду, яка фіксує перевищення слідчими своїх повноважень

"Мені про цю ухвалу відомо з загальнодоступних ресурсів, таких як відповідна ухвала суду, з якою я ознайомився з реєстру судових рішень і бачив відповідний витяг зі ЄРДР. Але, на мою думку, якщо провести дослідження і поцікавитися, або мати відповідний доступ, то це не єдине кримінальне провадження відносно працівників ДБР, чи до їх протиправних дій, які мають ознаки злочинів. На мою думку, слідчі ДБР неодноразово долучаються до протиправного тиску на бізнес. А оскільки цей тиск є протиправний і не має нічого спільного з завданнями Кримінально-процесуального кодексу, то особи (представники бізнесу на яких тиснуть) вони ці факти виявляють і з цими фактами звертаються", - пояснює адвокат.

Федоренко зауважує, дана ухвала суду - ніщо інше, як чергове свідчення про наявність в Україні такого ганебного явища, як тиск на бізнес з допомогою слідчих органів.

"Якщо розслідувати відповідно до чинного законодавства, то тиск буде неможливий. Для того, щоб чинити тиск, працівники ДБР вимушені йти на певні протиправні дії. Ці протиправні дії оскаржують представники бізнесу, представники підприємств. Наше законодавство дозволяє ініціювати таке кримінальне провадження через рішення суду. Наявність таких кримінальних проваджень, свідчить, що тиск на бізнес у нас існує. І задля здійснення цього тиску, слідчі ДБР вдаються до протиправних дій і за їхніми діями теж порушується кримінальне провадження", - пояснює він.

Втім, за словами правника, швидкого і ефективного розслідування таких кримінальних проваджень не існує. Причина проста: здебільшого такі провадження мають розслідуватися тими ж самими слідчими ДБР, наприклад. Втім, при активній позиції особи, яка звернулася з скаргою та при наданні відповідних доказів, така справа може дійти до логічного  закінчення. І особи, котрі реально вчинили протиправні дії, можуть несподівано для себе (може не так швидко) - через півроку, через рік, але отримати підозру і навіть бути направлені до суду з обвинувальним актом, де вже вони будуть відповідати за свої протиправні дії.

Новини за темою: ДБР перешкоджає проведенню податкової перевірки на ТОВ "Краснолиманське", яка доводить факт висунення необґрунтованої підозри директору та бухгалтеру підприємства

Справа ТОВ "Краснолиманське"

ДБР звинуватило бенефіціарного власника ТОВ "Краснолиманське" Віталія Кропачова, довірену особу бізнесмена, директора ТОВ "Краснолиманське" та головного бухгалтера ТОВ "Краснолиманське" у нібито створенні так званої злочинної групи та у нібито завданні державі шкоди на 2 млрд гривень.

Сам Кропачов відкидає всі звинувачення та заявляє, що жодних правових підстав для кримінальної справи немає. Адвокати бізнесмена стверджують, що його затримання відбулося із порушеннями. До того ж, за словами одного з адвокатів, Олександра Салазського, Віталію Кропачову було обрано запобіжний захід без можливості внесення застави за обвинуваченням в економічному злочині, "що само по собі є нонсенсом". 

Інший адвокат, Юрій Сухов, вважає, що справа проти Віталія Кропачова не має нічого спільного із законом. Він підтримав свого колегу, зазначивши, що рішення, згідно з яким особу, яка, ймовірно, вчинила економічний злочин, утримувати під вартою – виглядає абсурдним.

Адвокати переконані, що у справі ТОВ "Краснолиманське" першочерговою метою було затримати весь менеджмент групи компанії, аби заблокувати її діяльність.

5 червня відбувся розгляд апеляційної заяви адвокатів бізнесмена щодо зміни запобіжного заходу Кропачову. Київський апеляційний суд апеляцію не задовольнив. Адвокат бізнесмена Олександр Салазський в коментарі ТАК TV пояснив, що тепер Віталій Кропачов перебуватиме під вартою щонайменше до середини липня.

Напередодні – 4 червня – запобіжний захід залишили без змін бухгалтеру ТОВ "Краснолиманське" Світлані Серебрянській. Жінка залишається під вартою.

Так само залишається під вартою і представниця "Укрдонінвесту" Олена Даниленко. Київський апеляційний суд 6 червня не задовольнив апеляцію про зміну запобіжного заходу.

26 червня апеляційний суд не задовольнив і апеляцію про зміну запобіжного заходу директору ТОВ "Краснолиманське" Анатолію Руденку

Сплата податків

Варто зауважити, що компанія бізнесмена Віталія Кропачова за два роки війни сплатила 1,3 млрд гривень податків до бюджетів всіх рівнів, вказують в ТОВ "Краснолиманське".

Так, у 2022 році підприємство сплатило до бюджетів усіх рівнів 581,2 млн гривень податків та зборів, в той час як у 2023-му – 729,3 млн гривень.

Зокрема за два роки було сплачено 807,3 млн гривень ПДВ.

Крім того, підприємство не використовувало жодних пільг на ПДВ при сплаті податків. 

Також компанія як податковий агент сплатила понад 100 млн гривень податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Читайте також:
Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ "Краснолиманське"
Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія
Заява начштабу Заява начштабу "Азова" Кротевича проти Содоля: ДБР перевірить дії генерала
Шахта Шахта "Краснолиманська" щомісяця, попри тиск на бізнес, видобуває від 80 до 100 тисяч тонн вугілля, яке відповідає якості під українські теплоелектростанції