USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн

Мова йде про компоненти систем навігації, керування, наведення, мікросхеми, різноманітні чипи, датчики, плати тощо
ракета
Знайдена частина ракети
Джерело: Нацполіція

У російських ракетах та БПЛА є компоненти, виготовлені у більш ніж 20 країнах. Про це повідомила заступниця директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції Наталія Нестор, передає "Укрінформ".

Зокрема, це компоненти з Китаю, Німеччини, Японії, Нідерландів, Швейцарії, Тайваню, США, Канади, Ірану тощо.

Наприклад, у "Шахедах" знаходять сервоприводи, процесори, перемикачі, генератори зі США, контактні наконечники з Ірану, свічки запалювання, індикатори з Китаю, електричні насоси паливні з Німеччини та Великої Британії, сальники з Тайваню, модулі Шотткі з Південної Кореї тощо.

У "Кинджалі" знайшли датчики з Іспанії, буфери, діоди, трансивери, перетворювачі зі США, флеш-пам'ять з Тайваню, фільтри з Японії, реле з Німеччини, перетворювачі зі Швейцарії тощо.

Нестор зазначила, що основні складники всіх ракет та дронів вироблені не в Росії, а в інших країнах.

"Є деталі подвійного призначення, які використовуються і в побуті. У пральних машинках, комп'ютерних технологіях, мережевому зв'язку тощо. Такі товари завозять для одного використання, а зрештою роблять складниками зброї. У ракетах одного типу немає однакового набору компонентів у конкретних системах. Виходять із того, що мають, що змогли завести до РФ", – додала експертка.

Раніше повідомлялось, що ракета Х-101 може містити понад 50 різних деталей іноземного виробництва. Вона є однією з найсучасніших крилатих ракет Росії, виробництво якої продемонструвало зростання з 56 ракет на рік до повномасштабного вторгнення до 420 ракет у 2023 році.

А в ракеті, яка нещодавно прилетіла по лікарні "Охматдит", два компоненти були від швейцарської компанії STMicroelectronics, інші – від американської Texas Instruments, Analog Devices та Intel.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
Україна налаштована на співпрацю з МВФ і готова створити новий суд Україна налаштована на співпрацю з МВФ і готова створити новий суд
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок