USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Кропачов: ДП "Краснолиманська" - це єдине підприємство в Україні, яке не отримує дотації від держави

ТОВ

ТОВ "Краснолиманське"

Джерело: відкриті джерела

Єдиним підприємством вугільної сфери, що не отримує дотацій з державного бюджету України є Державне підприємство "Краснолиманська". Про це повідомив бізнесмен Віталій Кропачов під час судового засідання.

"ДП "Краснолиманська" - це єдине підприємство в Україні, яке не отримує дотації від держави. Всі інші підприємства України отримують дотації з бюджету України. У воєнний період часу", - зазначив бізнесмен.

Він додав, що став власником ТОВ  "Краснолиманське" у 2017 році. До цього моменту у цього підприємства накопичився мільйон боргів, мільйон зобов'язань і невиплати заробітних плат. Підприємство "скотилося" до нуля, не видобуваючи практично вугілля, не забезпечуючи себе нічим. А шахта втратила всі активи та способи розвитку. 

"Із 2014-го, до 2017-го року, з ТОВ "Краснолиманське" було вкрадено (згідно з експертизою, кримінальним провадженням, яке є) - 6,3 мільярда гривень", - додає Кропачов.

Заперечує бізнесмен і звинувачення щодо нібито несплати його підприємством ПДВ. Зауважує: у випадку з вугіллям варто звертати увагу на той факт, коли воно продалося, коли воно відвантажилося. Бо ж вугілля продається, для розуміння, з відстрочкою 20, 30, 40 днів. 

"З того, що доповів мені керівник підприємства, жодної тонни вугілля з 2022 року не було продано без ПДВ. Що свідчить про фіктивність усього процесу, що відбувається. Мало того, цей принцип існує сьогодні. Тому якщо гроші надійшли в 2022-му році без ПДВ за вугілля, то це гроші за продане вугілля і відвантажене в 2021-му році. І так, ніякого порушення закону в цьому не існує", - зауважив він.

Справа проти бізнесмена

Бізнесмена Віталія Кропачова взяли під варту без права внесення застави. Таке рішення прийняла суддя Печерського районного суду міста Києва.

Нагадаємо, ДБР звинувачує Віталія Кропачова у завданні державі шкоди на 2 млрд грн. Сам Кропачов відкидає всі звинувачення, та заявляє, що жодних правових підстав для кримінальної справи немає. Адвокати бізнесмена стверджують, що його затримання відбулося із порушеннями.

Сплата податків

Зауважимо, що компанія бізнесмена Віталія Кропачова за 2 роки війни сплатила 1,3 млрд грн податків в бюджети всіх рівнів, зазначають в ТОВ "Краснолиманське".

Так, у 2022 році підприємство сплатило до бюджетів усіх рівнів 581,2 млн гривень податків та зборів, в той час як у 2023 - 729,3 млн грн.

Зокрема, за два роки було сплачено 807,3 млн грн ПДВ.

Крім того, підприємство не використовувало жодних пільг на ПДВ при сплаті податків. 

Також, компанія як податковий агент сплатила понад 100 млн грн податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Читайте також:
Шахта Шахта "Краснолиманська" щомісяця, попри тиск на бізнес, видобуває від 80 до 100 тисяч тонн вугілля, яке відповідає якості під українські теплоелектростанції
МВФ офіційно оголосив про виділення Україні ще одного траншу на 2,2 млрд доларів МВФ офіційно оголосив про виділення Україні ще одного траншу на 2,2 млрд доларів
ЄС наступного тижня спрямує Україні 1,9 млрд євро в рамках Ukraine Facility ЄС наступного тижня спрямує Україні 1,9 млрд євро в рамках Ukraine Facility
У Німеччині вимагають скасувати допомогу українським біженцям, уряд відмовляється У Німеччині вимагають скасувати допомогу українським біженцям, уряд відмовляється