USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Апеляційний суд не змінив запобіжний захід Віталію Кропачову. Бізнесмен залишається під вартою

Віталій Кропачов перебуватиме під вартою щонайменше до середини липня
Кропачов_7

Віталій Кропачов

Джерело: UWN

Київський апеляційний суд 5 червня не задовольнив апеляцію про зміну запобіжного заходу бізнесмену Віталію Кропачову – він залишається під вартою. Адвокат бізнесмена Олександр Салазський в коментарі ТАК TV пояснює, що тепер Віталій Кропачов перебуватиме під вартою щонайменше до середини липня.

"Це рішення в першу чергу означає, що як мінімум до 17 липня, здається, Віталій Валерійович буде перебувати у слідчому ізоляторі, тому що суд відхили нашу апеляційну справу. Тому до наступного подовження строго тримання під вартою він буде залишатися там. Чи очікували, чи не очікували? Ну, мабуть, більше очікували. Але в нас все ж таки була маленька надія на те, що хоча б якусь заставу оберуть, тому що це все ж таки економічний злочин, і жодної доказової бази немає", – говорить адвокат.

Сам Кропачов під час судового засідання зазначив, що справа проти нього – тиск на бізнес.

"Ніхто ніколи не ховався ні від чого. З 2018 року підприємство "Краснолиманське" – четверте в Донецькій області з оплати податків. Перед нами були підприємства, що входять у великі холдинги, з якими ми теж працюємо. Але ми були четверті. Цього року ми навіть у війну виплатили ще більше податків. Нам розповідають, що ми не виплатили 75 мільйонів гривень. Це абсурд. Ось це театр абсурду, який зараз призвів до того, що підприємства – на межі зупинки: не можуть купити ліс, не можуть нічого, просто треба зупинити. Навіщо? Не зрозуміло", – сказав він.

Справа Кропачова

ДБР звинувачує бізнесмена у нібито завданні державі шкоди на 2 млрд гривень. Сам Кропачов відкидає всі звинувачення та заявляє, що жодних правових підстав для кримінальної справи немає. Адвокати бізнесмена стверджують, що його затримання відбулося із порушеннями. До того ж, за словами одного з адвокатів, Олександра Салазського, Віталію Кропачову було обрано запобіжний захід без можливості внесення застави за обвинуваченням в економічному злочині, "що само по собі є нонсенсом". 

Втім, 18 травня Печерський районний суд міста Києва відправив Кропачова під варту на 60 діб без права внесення застави. 

Інший адвокат, Юрій Сухов, вважає, що справа проти Віталія Кропачова не має нічого спільного із законом. Він підтримав свого колегу, зазначивши, що рішення, згідно з яким особу, яка, ймовірно, вчинила економічний злочин, утримувати під вартою – виглядає абсурдним.

Сплата податків

Варто зауважити, що компанія бізнесмена Віталія Кропачова за два роки війни сплатила 1,3 млрд гривень податків до бюджетів всіх рівнів, вказують в ТОВ "Краснолиманське".

Так, у 2022 році підприємство сплатило до бюджетів усіх рівнів 581,2 млн гривень податків та зборів, в той час як у 2023-му – 729,3 млн гривень.

Зокрема, за два роки було сплачено 807,3 млн гривень ПДВ.

Крім того, підприємство не використовувало жодних пільг на ПДВ при сплаті податків. 

Також компанія як податковий агент сплатила понад 100 млн гривень податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Віталій Кропачов

Віталій Кропачов є власником ТОВ "Краснолиманське" з 2017 року, відколи воно стало одним з найбільш успішних вугільних підприємств України.

Також Кропачов має активи у медійній сфері.

У грудні 2021 року придбав компанію "Ера продакшн". Компанія у березні 2022 року надала свої потужності для забезпечення цифрової трансляції "Єдиного телемарафону" після ракетної атаки Росії на телевежу у Києві.

Кропачов є власником медіапроєкту Ukraine World News, куди зокрема входить телеканал "ТАК TV".

Влітку 2022 року організував табір під Переяславом для вимушених переселенців з Донбасу. Там у комфортних умовах проживають 150 людей, які втратили житло через війну. Також бізнесмен допомагає дітям, які постраждали через російську агресію.

Кропачов неодноразово виступав за створення комфортних умов для повернення додому українців, які були змушені переселитися до Європи. Зокрема, у березні 2023 року у Київській області було запущено пілотний проєкт із забезпечення переселенців житлом та роботою.

Читайте також:
Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ "Краснолиманське"
Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія
ДБР перешкоджає проведенню податкової перевірки на ТОВ ДБР перешкоджає проведенню податкової перевірки на ТОВ "Краснолиманське", яка доводить факт висунення необґрунтованої підозри директору та бухгалтеру підприємства
Справа ТОВ Справа ТОВ "Краснолиманське": Апеляційний суд не змінив запобіжний захід директору підприємства. Він залишається під вартою