USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Весна ще не прийшла, а корупціонерів вже ганяють: До кого завітала з обшуками СБУ

На фоні саміту Україна – ЄС і корупційного скандалу у Міноборони правоохоронні органи країни влаштували справжню облаву на чиновників різних рівнів. Приходять у гості без попередження і навіть читають чужі записки. На чолі – СБУ, хоча тут вже є питання щодо підслідності. Подивимося, чи будуть з цього руху посадки, які анонсував Давід Арахамія, але у керівника СБУ Василя Малюка настрій бойовий: "Ми завдаємо глобального удару по внутрішньому ворогу… і не плануємо зупинятися". Секретар РНБО Олексій Данілов запевняє, що це лише початок. Що ж, підсумуємо перші три дні бурхливої діяльності правоохоронців
Обшуки у Коломойського
Джерело: 5 канал

Міноборони: крали не лише на харчах

Прологом до подій стали славетні "яйця по 17 гривень". ЗМІ написали про завищені ціни, влада почала шукати, кого б звільнити. Звільнили заступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова, але цього було замало. За тиждень до справи взялося слідство.

Спочатку підозри отримали В'ячеслав Шаповалов, заступник директора департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони Богдан Хмельницький та колишній заступник Державного підприємства "Промоборонекспорт" Володимир Терещенко.

Шаповалову оголошено підозру за незаконні дії, внаслідок яких окремі підрозділи ЗСУ не були укомплектовані засобами індивідуального захисту на суму понад 1 млрд гривень. Його заарештували з можливістю внесення 402,6 млн гривень застави.

Хмельницького звинувачують у розтраті 108 млн гривень та у забезпеченні підрозділів ЗСУ неякісними бронежилетами у кількості 5700 шт. Він також підписав від імені міністерства угоду з компанією "Актив компані", яка закуповувала продукти харчування для військових за завищеними у два-три рази цінами. Чиновника заарештували з заставою у 26 млн гривень.

СБУ викрила схеми розкрадання майже на 120 млн гривень, призначених на закупівлю продуктів для військових. Посадовці одного з департаментів Міноборони нібито уклали угоди з керівниками двох фірм на постачання оптових партій продовольства до місць дислокації військових. Бюджетні гроші було переведено на рахунки підприємств, які навіть не мали виробничої бази і технологічного обладнання для надання відповідних послуг. Учасники схеми виводили отримані кошти у тінь через низку афілійованих фірм. Також на Київщині викрили командира однієї з військових частин на розкраданні майже 2,4 млн гривень, виділених на харчування особового складу.

Джерело: UWN

Доклалося і ДБР – Бюро затримало злочинну групу, яка привласнювала кошти, виділені на харчування військовослужбовців. Сума встановлених збитків державі від її діяльності на цей час сягає понад 4,6 млн гривень.

СБУ оголосила підозру колишньому керівнику Головного квартирно-експлуатаційного управління Міноборони, бо вважає його причетним до розкрадання 5 млн гривень при будівництві казарм для ЗСУ на території Миколаївського гарнізону.

Хабарництво знайшли навіть у Центральній військово-лікарській комісії Міноборони. Її керівництво брало хабарі від ухилянтів. Співробітники Служби безпеки України задокументували факт вимагання 5 тис. доларів із призовника. Під час обшуків у одного з "рішал" знайшли грошей у різній валюті на 5 млн гривень.

А сьогодні підозру отримав радник ексзаступника міністра оборони Костянтин Слюсарєв – його звинувачують у змові з директором приватної компанії та заволодінні понад 1,7 млрд гривень, призначених на закупівлю товарів для ЗСУ.

З Міноборони також звільнили керівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Олександра Лієва. ЗМІ повідомили, що у нього є російський паспорт, але пізніше з’ясувалося, що інформація неправдива.

Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія попросив СБУ "уважно відстежувати та ізолювати законними способами корупційні прояви в Міноборони", бо частина з них "може бути інспірована нашим ворогом".

Митниця: харчувалася зерном

Правоохоронці викрили понад 10 високопосадовців, які причетні до схеми розкрадання коштів на експорті українського зерна. Серед них – заступник начальника одного з департаментів Державної митної служби та керівництво Одеської митниці. Для реалізації схеми її учасники задіяли понад 370 комерційних структур з ознаками фіктивності. Через них ділки масово скуповували пшеницю у приватних фермерів, сільгосппідприємств та великих агрохолдингів і продавали за кордон без сплати податків. Через це держава недоотримала сотні мільйонів гривень, а БЕБ оцінює збитки у 5,2 млрд гривень.

Служба безпеки України викрила схему на Житомирській митниці, яка завдала збитків бюджету майже на 40 мільйонів. Механізм полягав у незаконному ввезенні до України іноземних автомобілів швидкої допомоги. 

1 лютого Кабінет міністрів звільнив очільника ДМС В’ячеслава Демченка та його заступників.

Податкова: хотіла на Мальдіви

ДБР викрило керівницю податкової Києва Оксану Датій на багатомільйонних незаконних схемах збагачення. Слідчі прийшли з обшуками до неї додому і знайшли 158 тисяч доларів, 530 тисяч гривень, дорогі прикраси та дві автівки вартістю 150 тисяч доларів. Також вона має три квартири в Києві загальною вартістю 1 млн доларів та будинок поблизу столиці. Та справжньою знахідкою став "список бажань", серед яких шуба, мільйон доларів, подорож на Мальдіви та годинник Breguet.

Джерело: ДБР

Датій підозрюють у тому, що вона, зловживаючи службовим становищем, приймала рішення про відповідність або невідповідність критеріям ризиковості платників податків, реалізовувала схеми щодо штучного завищення валових витрат деякими підприємствами, ведення підприємницької діяльності без реєстрації ФОП та подання неправдивих відомостей про доходи.

Нацполіція: кришувала проституток

Служба безпеки України викрила керівництво Департаменту міграційної поліції на масштабних схемах кришування проституції в Києві та інших регіонах країни. Пройшло понад 30 обшуків за адресами перебування фігурантів, зокрема в адміністративних будівлях Національної поліції України. Більше ніж 20 особам повідомлено про підозру. Щомісяця "прибутки" організаторів нелегального бізнесу становили більше ніж 50 млн гривень.

Джерело: СБУ

Військові адміністрації: крали на відбудові

СБУ викрила керівництво Сумської ОВА на розкраданні коштів, призначених на відбудову інфраструктури. Повідомлення про підозру отримали заступник голови Сумської ОВА та т.в.о. начальника Департаменту капітального будівництва ОВА. Чиновники свідомо вносили в кошторисну документацію ціни на будматеріали, які у два-три рази перевищували ринкові. Зокрема, задокументовано, що під час ремонту лише одного об'єкта зловмисники привласнили 1,4 млн гривень.

Також Служба безпеки України провела обшуки в Одеській ОВА, затримано чиновника, який отримував хабарі від підприємців. Заступник начальника одного з управлінь за хабарі пропонував комерсантам своє сприяння у "безперешкодному виділенні земельних ділянок у південному регіоні". Чиновника було затримано під час отримання хабаря від місцевого підприємця у розмірі 40 тисяч доларів.

Колишні: не бачили мільярди і крали авто

Колишньому міністру енергетики та вугільної промисловості України Ігорю Насалику ДБР повідомило про підозру у підписанні угод сумою 1,5 млрд гривень на користь компаній, які пов'язують з олігархом Дмитром Фірташем. Зокрема, штучно списували комерсантам кошти за експлуатацію державного майна.

А СБУ оголосила про підозру ексочільнику Херсонської обласної державної адміністрації Геннадію Лагуті. Він керував адміністрацією по липень 2022 року і… шахрайським чином заволодів чужим авто.

Навесні 2022 року, у найгарячіший момент вторгнення рашистів, чиновник сам звернувся до місцевої підприємниці з проханням надати йому позашляховик у безоплатне користування "для службових цілей". А у липні-2022 скористався її відсутністю в Україні та вирішив приватизувати автомобіль через приватного нотаріуса і підроблений підпис. Далі посадовець "продав" цей автомобіль своєму підлеглому – керівнику патронатної служби Херсонської ОВА, а на наступний день той "перепродав" його своєму керівнику назад. Яка дріб’язковість…

До ексміністра внутрішніх справ Арсена Авакова приходили у справі про трагедію у Броварах. Дивилися контракти Airbus Helicopter шестирічної давності, повідомив Аваков. Цікаво лише, чому ці угоди знаходяться вдома у колишнього чиновника, а не зберігаються в МВС…

Олігархи: відповідати будуть стрілочники

1 лютого СБУ та БЕБ зайшли на каву до Ігоря Коломойського. Обшук був коротким і стосувався махінацій, пов'язаних з "Укртатнафтою" та "Укрнафтою". Але сам бізнесмен не є підозрюваним. Служба безпеки України вважає, що схему з розкраданням 605 млн гривень на акцизі провернула головний бухгалтер "Укртатнафти". А загальні збитки у 40 млрд гривень завдав колишній менеджмент компаній. До Коломойського приходили подивитися телефон?

Постраждав також топменеджер Ferrexpo Костянтина Жеваго. Самого бізнесмена давно в Україні немає, а ось на менеджера повісили завдання збитків державі на суму 2 млрд гривень.

Були обшуки також у бізнесмена і нардепа Вадима Столара та його бізнес-партнера – президента компанії "Київміськбуд" Ігоря Кушніра. СБУ обмежилася відвідуванням адрес офісів афільованих зі Столаром та Кушніром благодійних фондів за місцем їх реєстрації та провела обшуки у директорів цих фондів. Пізніше стало відомо, що Столар складе мандат народного депутата.

Ще одному багатому депутату, "слузі народу" Павлу Халімону повідомили, що покупка маєтку на Печерську за 10 млн гривень має всі ознаки незаконного збагачення. Сам Халімон, мабуть, скаже, що то все дружина-бізнесменка заробила.

* * *

Щоправда, не всі задоволені тим, як йде "антикорупційний процес". Керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявляє, що справа про можливу розтрату державних коштів у понад 100 млн гривень Міноборони може розвалитися у суді, бо розслідувати їх має НАБУ, а не СБУ.

Читайте також:
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
"Рамштайн 2.0": Міноборони роз’яснило, що це та як воно працюватиме
Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни