USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Керівництво Сумської ОВА викрили на розкраданні коштів, призначених на відновлення

Двоє чиновників з ОВА вже отримали повідомлення про підозру
СБУ обшуки
Джерело: СБУ

Служба безпеки України викрила та блокувала масштабну корупційну схему, яку організувало керівництво Сумської обласної військової адміністрації. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, посадовці привласнювали державні кошти, виділені регіону на ліквідацію наслідків бойових дій та обстрілів росіян, зокрема, на відновлення інфраструктури.

Наразі заступнику голови Сумської ОВА та т.в.о начальника Департаменту капітального будівництва ОВА оголошено підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата...), а також ч. 1 ст. 366 (службове підроблення).

Що конкретно вони зробили? 

За даними досудового слідства, злочинна схема з розкрадання коштів, виділених Сумщині урядом, була організована у квітні 2022 року. 

"Серед об'єктів, які мали бути відновлені та відремонтовані за ці гроші, – житлові будинки, об'єкти цивільної та критичної інфраструктури, мости та дороги, які зазнали руйнувань внаслідок ворожих обстрілів. Для цього зловмисники уклали договори на проведення відновлювально-будівельних робіт із п’ятьма афілійованими комерційними структурами", – пишуть в СБУ. 

Слідство встановило, що підозрювані свідомо внесли в кошторисну документацію ціни на будматеріали, які у два-три рази перевищували ринкові. Їхнє придбання відбувалося через спеціально створені "фірми-прокладки".

Зокрема, задокументовано, що під час ремонту лише одного об'єкта зловмисники привласнили 1,4 млн гривень. Наразі тривають експертизи щодо ще 80 подібних об'єктів.

Раніше 

СБУ припинила незаконну діяльність українського ділка, який попри заборону РНБО постачав до РФ товари подвійного використання. Ці деталі використовувалися на підводних човнах російського флоту, які задіяні у ракетних ударах по цивільній інфраструктурі України.


Читайте також:
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ
В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість