USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

ДБР заявило про просування у поверненні арештованих 113 млн доларів Жеваго

Державне бюро розслідувань вживає заходи щодо застосування механізму передачі в АРМА арештованих коштів
Костянтин Жеваго
Костянтин Жеваго
Джерело: відкриті джерела

Державне бюро розслідувань спільно з АРМА працюють над поверненням зі Швейцарської Конфедерації арештованих понад 113 млн доларів на рахунках компаній, кінцевим бенефіціарним власником яких є екснардеп, акціонер банку АТ "Банк "Фінанси та Кредит" Костянтин Жеваго. Про це інформує пресцентр ДБР.

"Кошти були арештовані на підставі відповідної ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 26 жовтня 2022 року за запитом Державного бюро розслідувань. Компетентні органи Швейцарської Конфедерації повідомили ДБР про те, що сума активів, наявна на заморожених рахунках, перевищує 113 млн доларів", – йдеться в повідомленні.

Наразі Державне бюро розслідувань вживає заходи щодо застосування механізму передачі в АРМА арештованих коштів за сприяння швейцарської сторони.

Суд заарештував банківські рахунки Полтавського ГЗК, що належить олігарху-втікачу Жеваго

Джерело: відкриті джерела

Шевченківській районний суд міста Києва наклав арешт на всі банківські рахунки ПрАТ "Полтавський ГЗК" та  зупинив всі видаткові операції з грошовими коштами, крім операцій по сплаті податків, зборів та інших податкових платежів. Про це повідомляє пресслужба компанії Ferrexpo, до складу якої входить Полтавський ГЗК. 

Суд ухвалив це рішення за клопотанням представників Офісу генерального прокурора України в рамках розслідування щодо ухилення компанією від сплати рентних платежів.

У компанії вважають це надмірним тиском на підприємство. Там зазначили, що це ставить під загрозу виплату заробітної плати більше ніж 7500 співробітникам компанії та підрядних організацій. В підприємстві зазначили про вжиття всіх необхідних заходів для того, щоб в судовому порядку розблокувати банківські рахунки компанії, які використовуються для виплати заробітної плати співробітникам та виконання договірних зобов’язань.

ЩО БУЛО РАНІШЕ

СБУ, Бюро економічної безпеки та Офіс генерального прокурора повідомили про підозру головному бухгалтеру Полтавського гірничо-збагачувального комбінату. Топменеджер підозрюється в тому, що сприяв ухиленню підприємством від сплати до держбюджету рентних платежів за користування надрами родовища залізних руд на суму близько 2 млрд гривень. Це відбувалося протягом кількох останніх років.

Дещо цікаве про Полтавський ГЗК

Полтавський ГЗК входить до складу гірничодобувної групи компаній Ferrexpo та належить олігарху-втікачу Костянтину Жеваго.

Він втік з країни кілька років тому через порушення кримінальної справи про шахрайство в його колишньому банку "Фінанси та Кредит", який збанкрутував у 2015 році. З того часу він курсує між Лондоном і Дубаєм.

27 грудня минулого року його затримали на гірськолижному курорті Куршевель на запит української сторони. Суд тоді виніс рішення про екстрадиційний арешт українського олігарха-втікача Костянтина Жеваго. У січні він вніс заставу в 1 мільйон євро і вийшов з-під варти. Суд щодо його екстрадиції в Україну повинен відбутися 2 лютого.

Схоже, що влада серйозно взялася за активи Жеваго, а саме за Полтавський ГЗК. 

Так, у вересні Північний апеляційний господарський суд визнав недійсною купівлю Ferrexpo за 27 млн доларів 40,19% акцій Полтавського ГЗК. Ці акції у 2022 році були куплені у компаній, які входять до групи VS Energy. А бенефіціарами VS Energy були російські бізнесмени і політики Олександр Бабаков, Євген Гінер та їхні партнери. Зараз залишився один – Михайло Воєводін. 

З 2005 року вони судяться з Ferrexpo щодо угоди про продаж акцій.

А тепер слідкуємо за руками. Ferrexpo вирішило оскаржити рішення Північного апеляційного господарського суду у Верховному суді. Якщо суд прийме рішення на користь VS Energy і визнає, що угода була незаконною, то держава може почати процес націоналізації Полтавського ГЗК. Адже за законом підприємства, які мають зв'язки з Росією, підлягають націоналізації.

Тим часом 1 лютого силовики провели масштабні обшуки у багатьох чиновників та бізнесменів. Зокрема, силовики завітали до в.о. голови податкової Києва, олігарха Ігоря Коломойського, ексміністра внутрішніх справ Арсена Авакова, низки топчиновників з Міноборони та інших.

Читайте також:
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
Нардепа від Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці