USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

СБУ викрила двох підприємців, що розкрали майже 120 млн грн на аферах з харчами для ЗСУ

Підприємці виводили "в тінь" кошти, що виділялись на харчі для армії
Махінації_2
Джерело: СБУ

Служба безпеки України викрила масштабні схеми розкрадання державних коштів, виділених на продовольче забезпечення підрозділів Сил оборони. Сума збитків, що завдана Міністерству оборони, становить понад 119,5 млн грн, повідомляє прес-служба СБУ.

Деталі схеми

Слідством було втановлено, що чиновники одного з департаментів Міноборони уклали угоди з керівниками двох комерційних структур на постачання оптових партій продовольства до місць дислокації військових. Одразу після укладення угоди їм виділились бюджетні кошти.

При цьому ці підприємства не мали ні виробничої бази, ні технологічного обладнання для надання відповідних послуг.

Тож замість постачання до ЗСУ продуктів учасники схеми виводили кошти у тінь через низку афілійованих фірм.

Новини за темою: Весна ще не прийшла, а корупціонерів вже ганяють: До кого завітала з обшуками СБУ

Дії слідчих

Двом керівникам підприємств, задіяних у схемі, вже повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Також слідчі продовжують розслідування справи, щоб встановити причетність посадовців Міноборони до цієї афери.

Ще про афери з харчами

Співробітники СБУ також викрили командира однієї з військових частин на розкраданні майже 2,4 млн грн, виділених на харчування особового складу.

Для цієї афери він залучив чотирьох своїх підлеглих і підприємців. Останні вносили недостовірні відомості до звітної документації для приховування "відкату".

Що на них чекає

Всім учасникам цієї афери буде оголошена підозра за двома статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);

- ч. 1 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) та обрання міри запобіжного заходу.

А тепер про яйця

Днями правоохоронці викрили та затримали підприємців та військових, які здійснили аферу із звичайними курячими яйцями. Вони продавали одній з військових частин яйця за ціною 17 грн/шт. За даними ДБР, махінаторам вдалося ошукати державу на на 4,6 млн гривень.

"Вигадували махінатори й інші схеми – до фінансово-господарських документів вносились неправдиві дані щодо отримання військовою частиною продуктів на свій склад, коли насправді нічого не поставлялося. Потім віртуальні продукти списували – начебто їх спожили солдати", – зазначає ДБР.

Затримані п'ять учасників схеми, серед них – підприємці та військові, які відповідають за забезпечення однієї з військових частин ЗСУ. Також затримано військового, який вів чорну бухгалтерію. Сума збитків оцінюється в 4,6 млн гривень. У ході обшуків вилучено чорнову бухгалтерію, записи, незаконну зброю, боєприпаси, вибухові пристрої, понад 1 млн гривень готівкою.

Зараз для затриманих готують підозри у вчиненні злочинів, визначених ч. 5 ст. 191 ККУ. Махінаторам загрожує до 12 років в'язниці.

Яєчний скандал розпочався з публікації виданням "Дзеркало тижня" документів Міноборони України, за якими відомство закуповує продукти для ЗСУ за цінами, що у два-три рази перевищують ринкові. Зокрема йшлося про угоду Міноборони вартістю 13,16 мільярда гривень на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, дислокованих у віддалених від лінії зіткнення Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях. Вона була укладена 23 грудня 2022 року. Деякі чиновники МО вже позбулися посад та отримали підозри від правоохоронців. Система закупівель в Армії очікує на реформу. 


Читайте також:
"Рамштайн 2.0": Міноборони роз’яснило, що це та як воно працюватиме
Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни
Зброя і техніка: Міноборони вже уклало контрактів на понад 582 мільярда гривень Зброя і техніка: Міноборони вже уклало контрактів на понад 582 мільярда гривень
На оборону за три місяці спрямували 60% усіх видатків держбюджету На оборону за три місяці спрямували 60% усіх видатків держбюджету