USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

Скандал із закупівлями у Міноборони: Суд арештував ексзаступника міністра Шаповалова з правом внести 400 млн гривень застави

Раніше йому було оголошено підозру за незаконні дії, внаслідок яких окремі підрозділи Збройних сил не були укомплектовані засобами індивідуального захисту на суму понад 1 млрд гривень
ДБР обшуки Міноборони_1
Джерело: ДБР

Сьогодні Печерський районний суд Києва заарештував колишнього заступника міністра оборони України В'ячеслава Шаповалова на два місяці за клопотанням ДБР. Суд обрав в якості запобіжного заходу тримання під вартою з альтернативою застави в сумі 402 мільйони 600 тисяч гривень, повідомляє джерело "УП".

Раніше йому було оголошено підозру за незаконні дії, внаслідок яких окремі підрозділи Збройних сил не були укомплектовані засобами індивідуального захисту на суму понад 1 млрд гривень. Крім того, СБУ проводить обшуки у нього. Шаповалов подав у відставку 24 січня. Того ж дня його було звільнено

Крім нього раніше підозру отримали заступник директора департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони Богдан Хмельницький та заступник начальника Управління координації зовнішньоекономічної діяльності МО України Володимир Терещенко.

Богдану Хмельницькому спочатку було оголошено підозру за фактом розтрати ним державних коштів на суму 107 796 050 гривень та щодо забезпечення підрозділів Збройних сил неякісними бронежилетами у кількості 5700 шт. 

Володимиру Терещенку оголошена підозра за фактом заволодіння ним шляхом зловживань та службових підроблень державними коштами в розмірі 1 340 000 доларів.

Що відомо про скандал із закупівлями

Видання "Дзеркало тижня" оприлюднило документи Міноборони України, за якими відомство закуповує продукти для ЗСУ за цінами, що у два-три рази перевищують ринкові. Зокрема йшлося про угоду Міноборони вартістю 13,16 мільярда гривень на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, дислокованих у віддалених від лінії зіткнення Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях. Вона була укладена 23 грудня 2022 року.

Автори публікації для порівняння взяли ціни у київському "Сільпо". Ціни на найбільш ходові харчі виявилися завищеними у два-три рази. 

Джерело: відкриті джерела

У статті йшлося, що контракт Міноборони уклало з ТОВ "Актив компані". Ця фірма, за даними журналістів, має статутний капітал у тисячу гривень. У 2021 році податкова служба анулювала у неї свідоцтво платника ПДВ через відсутність поставок і ненадання декларацій.

У 2019 році ТОВ "Актив компані" фігурувало у кримінальному провадженні Нацполіції. Фірма для участі в тендері на поставку яловичини для установ виконання покарань і слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби буцімто подала підроблений акт, який не відповідав дійсності.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк після появи публікації заявив, що інформація щодо закупівлі продуктів Міністерством оборони для ЗСУ за завищеними цінами буде перевірена. Якщо вона підтвердиться, винні в корупційному скандалі будуть притягнуті до відповідальності.

Відреагувало на корупційний скандал щодо завищених закупівельних цін на продукти в Міноборони і Національне антикорупційне бюро України. Там заявили, що їм відомі факти, які були оприлюднені в ЗМІ, наразі триває перевірка. З-поміж іншого слідство перевіряє закупівлі на понад 13 млрд гривень.

Однак подробиць у відомстві не розкрили.

"Повідомляємо, що викладена інформація відома НАБУ і CАП, вона досліджується в межах кримінального провадження, розпочатого за власними напрацюваннями до оприлюднення в медіа. Попередня правова кваліфікація – ч. 5 ст. 191 КК України. Розслідування триває. Інші деталі становлять таємницю слідства", – йдеться в повідомленні.

Невдовзі очільник оборонного відомства Олексій Резніков пояснив схему закупівель на яйцях.

"Коли народні депутати будуть порівнювати ціни на курячі яйця у контрактах з різними постачальниками, вони побачать, що у семи постачальників ціна коливається у діапазоні між 80 гривнями до 90,6 гривні за десяток. Порівняйте з ціною у супермаркетах зараз. Підкреслю – це стала ціна на весь 2023 рік з умовою доставки у Львів чи під Бахмут. Лише в документі, оприлюдненому у ЗМІ, вказано аномальну ціну, яку сприйняли як 17 гривень за штуку. На чому збудували теорію змови. Насправді це – звичайна технічна помилка, яку зробив постачальник", – йдеться в повідомленні.

Резніков зазначив, що яйця – це єдина категорія з каталогу, яка у додатку до угоди обраховується в штуках. Постачальник нібито вказав ціну не за штуки, а за вагу яєць, коли переносив дані з однієї таблиці, де все було приведено до одиниці виміру на вагу, в іншу таблицю.

"Відповідно до нормативів кілограм яєць – це близько двох десятків штук в залежності від ґатунку (вага яйця за стандартом повинна складати від 42 г до 60 г). Ціна 170 гривень за кілограм яєць – це 85 гривень за десяток. Що в межах показників інших постачальників та повністю відповідає ринковій ціні. Інститут імені Бокаріуса у якості рекомендованої зазначив ціну 90 гривень за десяток. Усі бажаючі можуть зважити кілограм яєць і порахувати, скільки це штук. "Яйця по 17 за штуку" Міноборони не закуповувало і не планує", – додав він.

Крім того, зазначається, що помилку компанії з переведенням штук в кілограми було помічено ще тоді, як і деякі технічні помилки в інших договорах. Після чого керівник підрозділу був відсторонений. 

"Постачальник просить виправити помилку, адже внаслідок помилки згідно з договором він мав би постачати курячі яйця до армії по 17 гривень за кілограм. Якщо дивитися зовсім формально, виправляючи цю помилку, ми підвищуємо ціну на яйця у десять разів – з 17 гривень до 170 за кг, з 0,85 гривні за штуку до 8,5 гривні за штуку або 85 гривні за десяток", – продовжив міністр.

Також урядовець пояснив, чому це питання "виринуло" аж тепер.

"Публічне вкидання інформації про начебто завищені у два-три рази ціни почалося ще в середині минулого тижня. Тобто не після, а до "Рамштайну", саме коли тривало уточнення домовленостей. Той, хто передав один з контрактів та додатки для оприлюднення, як мінімум вчинив службовий злочин. Цю особу буде обов’язково встановлено і притягнуто до відповідальності. Для цього підготовлено відповідні матеріали в СБУ. Зокрема, буде з’ясовано мотиви", – додав Резніков. 

У компанії ТОВ "Актив компані", що фігурує у скандальному розслідування щодо закупівель Міноборони харчів для військових, заперечують звинувачення у завищенні цін, а також називають викладену у ЗМІ інформацію маніпулятивною. 

Коментуючи повідомлення ЗМІ про завищення цін на харчові продукти, зокрема, вартість яєць, у ТОВ "Актив компані" повідомили, що під час проведення відповідної закупівлі свої цінові пропозиції на розгляд МО надали більше ніж 14 компаній та запропонували ціни від 151 гривні до 162 гривень за одиницю послуги. Як запевняють в компанії, ціна одиниці послуги за кожним із восьми договорів МО, в тому числі з ТОВ "Актив компані" у 2023 році складає зараз 145,8 гривні.

А сама послуга включає вартість одного комплекту продуктів за каталогом із переліком продуктів більше ніж 400 найменувань (що забезпечує повноцінним харчуванням одного військовослужбовця на добу) та доставку по всій території України, зокрема, і в зону бойових дій.

"Відповідно до порядку застосування Каталогу харчових продуктів, МО замовляє комплекти продуктів харчування за Каталогом продуктів – це увесь перелік харчових продуктів, що входить до Каталогу продуктів, та закуповується як одне ціле. Крім того, у вартість послуги також входить освіження (оновлення) фактично поставлених продуктів харчування, в яких спливає термін зберігання, шляхом їх заміни на аналогічні харчові продукти свіжого виробництва", – пояснюють у компанії.

Розглядали питання і в парламенті. І дійшли цікавого висновку – оприлюднений у ЗМІ контракт про закупівлю продуктів для ЗСУ містить некоректну інформацію. Про це повідомив голова комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич, йдеться на сайті парламенту.

За його словами, у контракті, що був розглянутий на засіданні комітету, немає деяких цінових позицій, про які йдеться у журналістському розслідуванні.

"Той меседж, який пішов у ЗМІ про закупівлю, зокрема, яєць, не відповідає цифрам контракту, який ми сьогодні розглянули. Ми бачили та вивчали дійсний документ, а не той, що є в інформпросторі", – розповів Завітневич.

При цьому додав, що члени комітету віддали документ на вивчення "компетентним органам". 

Крім того, у комітеті  вважають, що необхідно ініціювати перевірки та контроль постачальників, які беруть участь у забезпеченні військових харчовим постачанням. 

Реакція влади на корупційні скандали

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що влада буде безжально боротися з корупціонерами, які б посади вони не займали.

"У нас нульова толерантність до корупції. На жаль, корупція народилася не вчора, але ми впевнені, що викорінимо її", – додав Шмигаль.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний відреагував на скандал із завищеними цінами на продукти харчування для ЗСУ. Він закликав ретельно перевірити звинувачення в корупції на адресу Міноборони і порадив не перекладати відповідальність підлеглих на керівника. 

"У Міноборони та Збройних силах України сповідується нульова толерантність до корупції. Тому будь-яка інформація про можливі її прояви повинна ретельно перевірятися, отримувати правову оцінку та відповідне реагування", – наголосив він.

Залужний також закликав "не перекладати відповідальності чи провини підлеглих на керівників", оскільки це шкодить армії та суперечить стандартам НАТО. 

 

Читайте також:
На тлі скандалу. Генштаб звільнив Наталію Гуменюк з посади спікера Сил оборони півдня На тлі скандалу. Генштаб звільнив Наталію Гуменюк з посади спікера Сил оборони півдня
У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів
Шаповалова призначили командувачем військ ОК Шаповалова призначили командувачем військ ОК "Південь"
В Україні посмертно засудили бійця ЗСУ В Україні посмертно засудили бійця ЗСУ "Барса", який віддав життя на фронті: Деталі історії