USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

На Житомирській митниці викрили схему з автомобілями швидкої допомоги на 20 млн гривень

Зараз авто передали для потреб ЗСУ
СБУ житомирська митниця_1
Джерело: Telegram СБУ

Служба безпеки України спільно з Державним бюро розслідувань викрила корупційну схему на Житомирській митниці, яка полягала у незаконному ввезені до України автомобілів швидкої допомоги на суму понад 20 млн гривень, інформує пресслужба СБУ.

"Злочинний механізм налагодили керівники одного із митних постів області. Вони допомагали імпортувати іноземні швидкі без сплати встановлених митних платежів. Ще восени 2020 року представники столичної компанії-імпортера переправили до України 26 автомобілів меддопомоги і оформили їх зберігання в режимі "митний склад", – йдеться у повідомленні.

Ця норма передбачає перебування транспортного засобу на території митних логістичних центрів без сплати податків і зборів упродовж одного року.

Після закінчення цього терміну авто мають розмитнити з перерахуванням відповідних платежів до держбюджету або повернути до країни-експортера, пояснюють у СБУ.

"Втім, митники "домовилися" із комерсантами зробити фіктивний реекспорт швидких для штучного продовження терміну їх безоплатного перебування в Україні. Посадовці проводили за документами так званий "повторний заїзд" через кордон, але насправді іноземні транспортні засоби залишалися на митному складі на Житомирщині. За цей час комерсанти підшукували покупців на імпортований товар та реалізовували його після розмитнення за "мінімальною" ставкою. Для цього вносили до митних декларацій штучно занижену вартість зарубіжних авто, а митники "не помічали" цю невідповідність з реальною сумою", – зазначили у відомстві.

Так, на підставі зібраних доказів заступнику начальника митного посту та керівнику відділу митного оформлення повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 364 ККУ (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Суд обрав фігурантам запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

За ініціативи СБУ та ДБР понад 20 автомобілів швидкої допомоги із повним медичним обладнанням, на які було накладено арешт, передано на потреби Збройних сил України. 

Через корупційні скандали до України прибули інспектори для аудиту американської допомоги

До України прибули інспектори для перевірки належного використання допомоги, яку Сполучені Штати надають Києву коштом американських платників податків.

Спеціальні аудитори від уряду Сполучених Штатів Америки, Світового банку і міжнародної компанії Deloitte працюють в Україні, щоб переконатися в цільовому використанні західної допомоги.

Напередодні координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі на брифінгу в Білому домі заявив, що Сполучені Штати поділяють занепокоєння президента Володимира Зеленського щодо звинувачень у корупції, які останнім часом лунали на адресу українських посадовців і призвели до відставки заступників голови Офісу президента, генерального прокурора і міністра оборони та кількох губернаторів, але не бачать жодних ознак зловживання бюджетною чи оборонною допомогою Україні.

Читайте також:
У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів
У 2023 році в Україні покарали майже втричі менше корупціонерів, аніж у 2021-му У 2023 році в Україні покарали майже втричі менше корупціонерів, аніж у 2021-му
Керівники Керівники "Київмедспецтрансу" за бюджетні 290 тис. гривень замовили експертизу у провадженні, де вони є підозрюваними
12 нардепів IX скликання мають підозри у злочинах проти нацбезпеки 12 нардепів IX скликання мають підозри у злочинах проти нацбезпеки