USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

СБУ нарахувала 40 мільярдів збитків: Чи посадять Коломойського за махінації в "Укрнафті" та "Укртатнафті"

До бізнесмена Ігоря Коломойського сьогодні завітали слідчі СБУ та БЕБ. Судячи з інтер’єрів, місце зустрічі не змінюється – Буковель. Восени минулого року Ігор Валерійович вже приймав там гостей. З тієї ж причини – махінацій навколо "Укртатнафти" та "Укрнафти". Але ціна питання вже відчутно виросла – з 13 млрд гривень до 40 млрд. Розповідаємо про схеми і оцінюємо перспективи Коломойського (не)потрапити до української в’язниці
Коломойський обшуки
Джерело: Українська правда

"…в інтересах фактичних власників і бенефіціарів компаній"

"Служба безпеки України викрила масштабні схеми привласнення 40 млрд гривень колишнім менеджментом ПАТ "Укрнафта" та ПАТ "Укртатнафта". Наразі у рамках кримінальних проваджень документуються 10 епізодів злочинної діяльності. Зокрема, це виведення великих партій нафтопродуктів на афілійовані компанії, ухилення ними від сплати податків, створення безнадійної заборгованості нафтопереробного і нафтовидобувного заводів, що призвело до знецінення та зниження вартості їхніх активів", – йдеться у релізі СБУ за підсумками обшуків.

Новини за темою: У Ігоря Коломойського проходять обшуки. Що відомо?

За даними слідства, така злочинна діяльність здійснювалася в інтересах фактичних власників і бенефіціарів компаній.

Важливо відзначити два моменти:

– Коломойський досі не є підозрюваним, хоча СБУ заявляє, що у держави вкрали 40 мільярдів на користь фактичних власників компаній. Групі "Приват" до листопаду минулого року належало 42% акцій "Укрнафти" і 28% акцій "Укртатнафти". В останній стільки ж було в Олександра Ярославського, який знаходиться за межами України. "За результатами слідчих дій топменеджменту ПАТ "Укртатнафта" оголошено про підозри у вчиненні кримінальних правопорушень", – заявили в СБУ. Восени вісім підозр отримали колишні керівники "Укрнафти". Про бенефіціарів ні згадки.

– 40 млрд гривень, схоже, є загальною зафіксованою оцінкою втрат, яких зазнали "Укрнафта" та "Укртатнафта". Проте невідомо, які роки охоплюють ці справи (скоріше за все, 2015–2022) і яких кейсів вони стосуються. Восени минулого року НАБУ повідомляло про викриття злочинних схем на 13,3 млрд в "Укрнафті" і на 700 млн гривень в "Укртатнафті". Обидві компанії після цього держава відібрала і передала в управління Міноборони.

Що відомо про схеми в "Укрнафті" та "Укртатнафті"

Хоча нових деталей замало, суть схем, які розслідують СБУ, НАБУ САП та БЕБ, розгадати нескладно. Фактично група "Приват" через контроль над "Укрнафтою" і "Укртатнафтою" стала найбільшим гравцем на ринку нафтовидобутку і нафтопереробки і використовувала приватно-державне партнерство у компаніях для власного збагачення у збиток державі.

"Укрнафта" продає свою сировину на біржі, де має бути аукціон, конкуренція і т. д. Але в Україні до війни працював лише один НПЗ, і той контролювався менеджментом Коломойського. Відсутність конкуренції призвела до того, що "Укрнафта" роками продавала сировину, яка потім через прокладки потрапляла у Кременчук і перетворювалася на пальне для АЗС групи "Приват" – "АВІАС" та ANP. У 2015 році Коломойський вирішив взагалі не платити за нафту.

За даними слідства, упродовж березня–серпня того року низка пов’язаних із групою "Приват" ТОВок були визнані переможцями на аукціонах із продажу нафти і без передоплати, як того вимагає закон, отримали сировини на 10,7 млрд гривень. Звісно ж, грошей вони так і не заплатили. У підсумку цю нафту структури "Привату" продали "Укртатнафті", переробили на Кременчуцькому НПЗ і потім реалізували пальне.

Інша схема була зворотною від вищеописаної. "Укрнафта" зробила передоплату у 2,6 млрд гривень за перероблену нафту ряду фірм з орбіти "Привату", але нафтопродуктів так і не дочекалася. В подальшому кошти були виведені за кордон на офшорні рахунки.

У матеріалах БЕБ говориться, що керували схемою, а також підприємствами, задіяними у заволодінні нафтою й коштами "Укрнафти", "особи з однієї фінансово-промислової групи". Коли у 2016 році НАБУ почало слідство, "Приват" почав процедуру ліквідації близько 200 таких фірм-одноденок.

У кінці 2015 року "Укрнафта" розвела руками і констатувала: первинна дебіторська заборгованість склала 18,4 млрд гривень, збиток – 5,4 млрд (хоча воєнний 2014 рік закінчили з прибутком в 1,4 млрд), заборгованість перед державою досягла 10,6 млрд.

В "Укртатнафті" державі належало лише 43% акцій, тому тут вона не змогла змінити топменеджмент за новим законом про кворум. БЕБ вказує, що з 2019-го по 2022 рік посадовці компанії у змові з групою підприємств, які постачають паливно-мастильні матеріали і "власником яких є один з українських олігархів", занижували податкові зобов'язання з акцизного податку. За версією слідства, керівництво "Укртатнафти" не заплатило 700 мільйонів гривень податків.

Сьогодні Кременчуцький НПЗ зруйнований, туди прилетіло близько 30 російських ракет. Цікаво, що СБУ зазначає, що у листопаді 2022 року забезпечила передачу НПЗ у держвласність "у робочому стані".

"Укрнафта" ж не має де переробляти свою сировину і закачує її у трубопроводи. Як пише журналіст Юрій Віннічук, держава "забрала у свою власність нафтодобувний актив без ринку збуту зі штатом працівників у 20 тисяч та непрацюючий НПЗ зі штатом у 4 тисячі працівників". Після війни "Приват" теоретично може претендувати на державну компенсацію за відібрані активи.

А що ж Коломойський?

Поки у нього все добре. Підозри виписані колишнім топменеджерам компаній. Співвласники "Привату" Коломойський та Боголюбов були на допитах у НАБУ минулого року. Під час обшуків у Буковелі постраждав лише ноутбук, з якого викачали інформацію.

Але зуб на Коломойського мають США, які внесли його і всю родину до санкційного списку за корупцію під час губернаторства у Дніпропетровській області. У грудні 2020 року прокурори Сполучених Штатів звинуватили Коломойського та Боголюбова у використанні незаконно привласнених коштів для придбання нерухомості в Огайо. Також є підозри щодо відмивання коштів через купівлю майна у штатах Кентуккі й Техас. Не виключено, що саме Вашингтон підштовхує українське слідство до активніших дій. Справа "Укрнафти" пролежала у САП до 2022 року, поки новий керівник прокуратури Олександр Клименко не дав їй хід.

Навіть якщо держава висуне до власників "Привату" фінансові претензії, суди можуть тривати роками. Вже є подібний кейс – ПриватБанку, який хоче стягнути з Коломойського і партнерів 10 млрд доларів.

Про кримінальне провадження проти Коломойського взагалі не йдеться. Більше того, ймовірно, він вже не є громадянином України. Минулої осені президент Володимир Зеленський нібито позбавив його паспорту з тризубом, але указ не публікувався. На всякий випадок зазначимо, що Ізраїль, паспорт якого є у Коломойського, своїх громадян не видає навіть до США.

Читайте також:
Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ
В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість
Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку "Беркута" як оперативник, – розслідування
НАЗК перевіряє спосіб життя відстороненого наразі від посади очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка НАЗК перевіряє спосіб життя відстороненого наразі від посади очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка