USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Збиткові для держави угоди: Прокуратура оголосила підозру ексміністру енергетики Насалику

Угоди були на користь компаній, пов'язаних із Фірташем
Насалик підозра_1
Джерело: ДБР

За процесуального керівництва Офісу генерального прокурора повідомлено про підозру колишньому керівнику нафтогазового Департаменту Міненерговугілля та зміну раніше повідомленої підозри ексміністру енергетики та вугільної промисловості України. Про це інформує пресслужба Офісу генпрокурора. 

"Їм інкриміновано зловживання службовим становищем (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України)", – йдеться в повідомленні.

За даними слідства, високопосадовці внесли зміни до договорів експлуатації газорозподільчих систем та їх складових. Із 37 договорів, укладених з операторами газорозподільних систем, 33 підписано з протоколами розбіжностей, зміст яких не відповідає меті договірних відносин.

За дорученням підозрюваних укладено збиткові для держави угоди зі структурами відомого бізнесмена. Підприємцям за експлуатацію державного майна штучно списували кошти. Через їх дії з травня 2017-го по грудень 2020 року бюджет недоотримав 1,55 млрд гривень надходжень.

Наразі тривають невідкладні слідчі та процесуальні дії з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження.

Підозра від ДБР

1 лютого Державне бюро розслідувань повідомило про підозру колишньому міністру Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Ігорю Насалику. Його службова недбалість призвела до втрат бюджету майже на 1,5 млрд гривень на користь одного з газових олігархів, повідомляє пресслужба ДБР

"За вказівкою очільника міністерства підлеглі укладали зі структурами відомого бізнесмена завідомо збиткові для держави угоди. Зокрема, у порушення постанови Кабміну, штучно списували комерсантам кошти за експлуатацію державного майна", – кажуть у Бюро. 

Джерело: ДБР

Сума недоотриманих бюджетом надходжень за період з травня 2017-го по грудень 2020 року становить 1 млрд 488 млн гривень.

У разі, якщо його визнають винним, йому загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Олігарх, про якого йдеться у справі, Дмитро Фірташ. Він досі залишається в Австрії, де йому загрожує екстрадиція до Сполучених Штатів Америки, суди у справі про корупцію тягнуться вісім років. Тим часом Фірташ втратив значну частину своїх статків в Україні, зокрема облгази та підприємства на Луганщині, серед яких сєвєродонецький "Азот". 

Хто такий Ігор Насалик

Народний депутат трьох скликань. Тричі був міським головою Калуша (Івано-Франківська область). З квітня 2016 року обіймав посаду міністра енергетики та вугільної промисловості в уряді Володимира Гройсмана.

Раніше

У липні 2019 року Спеціальна антикорупційна прокуратура України оголосила про підозру Ігорю Насалику в скоєнні злочину щодо подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації. Сам Насалик відкидав всі звинувачення. 

Читайте також:
Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові
Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві
Військовим, які розстріляли патрульного на Вінниччині, оголосили про підозру у посяганні на життя правоохоронця, а також у дезертирстві Військовим, які розстріляли патрульного на Вінниччині, оголосили про підозру у посяганні на життя правоохоронця, а також у дезертирстві
Дає концерти на окупованих територіях: Колишній український музикант отримав підозру Дає концерти на окупованих територіях: Колишній український музикант отримав підозру