USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, – В'ятрович

Нині ж, за словами нардепа, навіть немає розроблених інструментів, з допомогою яких би українці за кордоном могли стати на військовий облік
паспорт
Джерело: відкриті джерела

Перший заступник міністра закордонних справ Андрій Сибіга не зміг пояснити парламентарям, що нині відбувається в українських консульствах та на якій підставі. Про таке в коментарі для Ukraine World News повідомив народний депутат України від партії "Європейська солідарність" Володимир В'ятрович. 

"В нас в парламенті був навіть той самий вже сумнозвісний пан Сибіга. На пряме запитання до нього "що робиться, на якій підставі робиться такий абсолютний безлад?", він просто вирішив, що він може не відповідати. Тому, на жаль, я впевнений, що це не його ініціатива, що це ініціатива вищого керівництва держави", – зауважив В'ятрович.

Він пояснив, що те, що зараз відбувається в консульствах, відбувається нібито на виконання листа першого заступника міністра закордонних справ Сибіги. (Про це раніше і повідомляли низка ЗМІ з посиланням на документи, що мали у своєму розпорядженні.)

"Це абсолютно безглуздо, тому що я не уявляю собі, яким чином відмова від консульського обслуговування громадян України, дуже різних громадян України, в тому числі громадян України, які ніколи не були військовозобов'язаними. Станом на вчора стало зрозуміло, що заморожено консульське обслуговування для жінок і дітей. Яким чином це може вплинути на мобілізаційну здатність на те, щоб ці люди повернулися? Абсолютна більшість тих людей, які зараз законно перебувають, працюють, навчаються за кордоном, після таких кроків, коли держава просто відкидає їх, напевно, почнуть, на жаль, відмовлятися від українського громадянства і це матиме досить серйозні глобальні наслідки для України в наступні десятиліття", – констатує нардеп.

"В консульствах зараз не обслуговують взагалі нікого, навіть маленьких дітей і навіть жінок... взагалі мені пояснити дуже важко. Тому що законопроєкт про мобілізацію набуває чинності з 18 травня, можливість ставати на облік для українців за кордоном дотепер жодним законом не було прописано. Вона буде прописана власне в цьому законі, який набере чинності, і вона передбачає підготовку додаткових підзаконних актів ще протягом кількох місяців. Тобто, в принципі, навіть якщо б хтось з українців за кордоном дуже зараз захотів стати на військовий облік, немає інструментів для цього, йому треба чекати кілька місяців, поки держава це зробить. Натомість консульські обслуговування припинено вже", – додав В'ятрович.

Український паспорт за кордоном: виклики

Призупинено надання консульських послуг громадянам України чоловічої статі призовного віку за кордоном – це повідомлення української влади викликало хвилю обговорення як всередині країни, так і за її межами. Чиновників критикують за "порушення прав", а самі установи за кордоном "штурмують" українські чоловіки.

На критику відреагували в МЗС. Пояснюють, що однією із причин є те, що термін розгляду заяв може перевищити час, що залишився до набрання чинності закону про мобілізацію. І пообіцяли, що 18 травня (коли закон набуде чинності) доступ до надання консульських послуг відновиться. Проте право на це матимуть лише ті чоловіки призовного віку, які оновили дані в ТЦК.

Втім, вже сьогодні в ДП "Документ" наголосили, що чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати паспорти виключно в органах ДМС на території України. За кордон документи не пересилатимуть

Читайте також:
В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані
Тарифи на електроенергію можуть зрости Тарифи на електроенергію можуть зрости
Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі
Не заміна 100 тисяч Не заміна 100 тисяч "бойових", а додаткова виплата: В Міноборони пояснили, хто зможе отримати додаткові 70 тис. гривень