USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень

Комерційна структура розмістила кошти, отримані з бюджету столиці на будівництво метрополітену до житлового масиву Виноградар, на депозитних рахунках у банку
Будівельні роботи між станціями київського метро
Будівельні роботи між станціями київського метро
Джерело: Facebook: Максим Шкіль

Комерційна структура, всупереч законодавству, розмістила кошти, отримані з бюджету столиці на будівництво метрополітену від станції "Сирець" до житлового масиву Виноградар, на депозитних рахунках у банку. Про це повідомляє Київська міська прокуратура.

Таким чином компанія заробила відсотки в сумі понад 139 млн гривень.

"В жовтні 2021 року Київська міська прокуратура звернулась до Господарського суду міста Києва з позовом в інтересах держави в особі Київської міської ради з вимогою стягнути ці кошти з підрядника на користь територіальної громади столиці в особі Київської міської ради", – йдеться в повідомленні.

Господарський суду міста Києва ще у 2022 році повністю задовольнив позов прокуратури про стягнення 139 млн гривень до бюджету столиці. За рік Північний апеляційний залишив це рішення в силі. Втім Верховний суд направив справу на новий розгляд.

"За результатом нового розгляду рішенням Господарського суду міста Києва від 24.04.2024 позов прокурора повністю задоволено та стягнуто з підрядної організації до бюджету столиці понад 139 млн гривень", – зазначили в прокуратурі.

Що відомо про будівництво гілки?

У липні 2018-го КМДА затвердила проєкт будівництва ділянки метро зі станції "Сирець" до житлового масиву "Виноградар". Під час першої черги будівництва планували з’єднати станцію "Сирець" із новоствореною станцією "Проспект Правди", звести ще одну – "Мостицьку" – й вилкове відгалуження до станції "Виноградар".

Першу чергу будівництва мали виконати за 36 місяців (тобто до кінця 2019 року, – ред.)

Дату відкриття метро на Виноградар переносили вже кілька разів. Ще в червні 2021 року міський голова Києва Віталій Кличко переконував, що до кінця 2021-го поїзди вже поїдуть на Виноградар.

Проте на початку вересня "Київметробуд" попросив перенести термін закінчення першої черги будівництва на 2023 рік. А підрядник заявив, що завершити будівництво зможе лише "за умови доведення відповідних цільових бюджетних призначень".

Згодом Господарський суд дозволив "Київметробуду" продовжити будівництво метро на Виноградар у Києві до кінця 2022 року. Київська влада з таким рішенням не погодилася й подала апеляцію.

У жовтні 2022 року Київрада скоротила видатки на фінансування метрополітену, оскільки будівництво метро на Виноградар зупинилося, повідомляв директор Департаменту фінансів КМДА Володимир Репік на запит "Вечірнього Києва".

У лютому 2023 року "Київметробуд" відновлював будівництво ділянки метро зі станції "Сирець" до житлового масиву "Виноградар".

Читайте також:
У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків
Поминальні дні у Києві заплановані з 12 по 15 травня: Громадян закликають бути обережними Поминальні дні у Києві заплановані з 12 по 15 травня: Громадян закликають бути обережними
Держаудитслужба попередила про ризик аварії на Поштовій площі у Києві: В КМДА кажуть, що станція метро Держаудитслужба попередила про ризик аварії на Поштовій площі у Києві: В КМДА кажуть, що станція метро "Поштова площа" працює у звичайному режимі
Гендиректор комунальної корпорації разом зі спільниками розікрав майже 10 млн гривень на ремонті доріг у Києві Гендиректор комунальної корпорації разом зі спільниками розікрав майже 10 млн гривень на ремонті доріг у Києві