USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

СБУ підозрює посадовців Міноборони у розкраданнях при будівництві казарм для ЗСУ

Справа стосується будівництва на території Миколаївського гарнізону
СБУ розкрадання_1
Джерело: СБУ

Правоохоронці оголосили підозру посадовцю Міністерства оборони України, оскільки вважають його причетним до розкрадання 5 млн гривень при будівництві казарм для ЗСУ. Про це інформує пресслужба СБУ.

"До оборудки причетні колишній керівник Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ та старший офіцер відділу технічного нагляду за будівництвом вказаної установи", – йдеться у повідомленні.

Служба безпеки України зазначає, що саме вони є організаторами механізму розкрадання понад 5 млн гривень на будівництві казарм для військовослужбовців на території Миколаївського гарнізону. Для реалізації оборудки керівник управління уклав декілька договорів з комерційною структурою на виконання ремонтно-будівельних робіт.

Новини за темою: Весна ще не прийшла, а корупціонерів вже ганяють: До кого завітала з обшуками СБУ

"Згідно з підписаними документами підрядник мав здійснити капітальний ремонт покрівлі, інженерних мереж електропостачання, водопроводу та каналізації у житлових спорудах. Втім, відповідні роботи комерсанти виконали не в повному обсязі, а перераховані бюджетні гроші учасники схеми вивели у тінь", – додали в СБУ.

Що з казармами зараз?

Казарми залишилися непридатними для проживання військовослужбовців, а будівельно-технічна та економічна експертизи підтвердили факти злочинної діяльності. Правоохоронці провели обшуки у приміщеннях Головного управління майна та ресурсів Міноборони, яке наразі є правонаступником Головного квартирно-експлуатаційного управління, та за адресами проживання дев’ятьох фігурантів у Києві та Вінниці. Під час них було вилучено фінансово-господарську документацію з доказами оборудки.

Працівнику відділу технічного нагляду за будівництвом Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ повідомлено про підозру у зловживанні владою або службовим становищем. Йому загрожує до шести років позбавлення волі.

Що було раніше? 

А тепер про яйця

Днями правоохоронці викрили та затримали підприємців та військових, які здійснили аферу зі звичайними курячими яйцями. Вони продавали одній з військових частин яйця за ціною 17 грн/шт. За даними ДБР, махінаторам вдалося ошукати державу на 4,6 млн гривень.

Затримані п'ять учасників схеми, серед них – підприємці та військові, які відповідають за забезпечення однієї з військових частин ЗСУ. Також затримано військового, який вів чорну бухгалтерію. Сума збитків оцінюється в 4,6 млн гривень. У ході обшуків вилучено чорнову бухгалтерію, записи, незаконну зброю, боєприпаси, вибухові пристрої, понад 1 млн гривень готівкою.

Зараз для затриманих готують підозри у вчиненні злочинів, визначених ч. 5 ст. 191 ККУ. Махінаторам загрожує до 12 років в'язниці.

Яєчний скандал розпочався з публікації виданням "Дзеркало тижня" документів Міноборони України, за якими відомство закуповує продукти для ЗСУ за цінами, що у два-три рази перевищують ринкові. Зокрема йшлося про угоду Міноборони вартістю 13,16 мільярда гривень на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, дислокованих у віддалених від лінії зіткнення Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях. Вона була укладена 23 грудня 2022 року. Деякі чиновники МО вже позбулися посад та отримали підозри від правоохоронців. Система закупівель в Армії очікує на реформу. 

Чому в Україні зараз відбуваються постійні обшуки СБУ? 

Читайте також:
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
У У "Київтеплоенерго" обшуки: У чому підозрюють керівництво компанії
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ