USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Нові санкції ЄС можуть стосуватися торгівлі з Росією на 5 млрд євро, – Bloomberg

Новий пакет запропонованих заходів Євросоюзу проти РФ передбачає обмеження на експорт технологій, що використовують у військових цілях
діаманти
Необроблені алмази перевіряють на сортувальному центрі в Москві
Джерело: Bloomberg

Пропозиції 12-го пакета санкцій Європейського Союзу проти Росії у зв’язку з її повномасштабним вторгненням в Україну передбачають обмеження на торгівлю товарами сукупною вартістю близько 5 мільярдів євро. Серед них – діаманти, повідомляє Bloomberg.

За словами співрозмовників агентства, новий пакет запропонованих заходів ЄС проти РФ передбачає обмеження на експорт зварювальних апаратів, хімікатів та інших технологій, що використовуються у військових цілях.

"Розглядається можливість заборони ліцензій на програмне забезпечення й обмеження на імпорт невеликої кількості оброблених металів і виробів з алюмінію, будівельних матеріалів, товарів, пов'язаних з транспортуванням, та діамантів. Заборона на імпорт діамантів залежатиме від рішення "Групи семи" щодо механізму їхнього відстеження й контролю, яка, як очікується, буде укладена найближчим часом", – уточнює Bloomberg.

Європейський Союз серед іншого може заборонити транзит через російську територію більшої кількості товарів і внести до чорного списку компанії в третіх країнах, які сприяють цій схемі. Водночас розглядають можливість зобов’язувати свої компанії додавати до угод із третіми країнами положення про заборону експорту певних товарів подвійного призначення до Росії.

У Єврокомісії, за даними видання, також обговорюють механізми покращення санкцій проти російської нафти, оскільки цінові обмеження перестали працювати. Йдеться і про боротьбу з "тіньовим флотом" РФ, і про можливі обмеження операцій із суднами, залученими до схеми транспортування російського чорного золота.

Разом з тим в новому пакеті обмежень ЄС проти Росії можуть бути присутні понад 100 фізичних та чотири десятки юридичних осіб. Обговорюється також заборона працевлаштування росіян на роботу в так звані "чутливі" сектори й репатріації російських активів у Євросоюзі.

Вміст 12-го пакета санкцій ЄС ще може змінитися перед тим, як Європейська комісія офіційно представить його державам-членам.

Справа діамантів

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну низка люксових брендів, серед яких, зокрема Tiffany і Cartier, оголосили, що припинили купувати російські діаманти. Насправді ж компанії продовжують купувати дорогоцінне каміння через посередників. Про це йдеться в розслідуванні Kyiv Independent.

Автори кажуть, що через півтора року повномасштабної війни експортні дані показують, що Росія продовжує продавати свої діаманти на Захід. Зараз це відбувається через посередників, в першу чергу – Дубай.

Завдяки слабким американським санкціям і відсутності будь-яких санкцій щодо цього сектора в ЄС провідний російський виробник алмазів "Алроса", який частково належить державі, продовжує отримувати прибуток від продажу дорогоцінного каміння.

Що відомо про експорт діамантів із РФ

Зазначається, попри те, що США, на які припадає 55% світового попиту на діаманти, та які імпортують більше ніж решта світу, запровадили обмеження на імпорт російських алмазів у березні 2022 року та через місяць ввели санкції проти "Алроси", прибутки компанії не зменшилися, а навпаки, виросли.

""Алроса" повідомила про вищі доходи від продажів у 2023 році, ніж у 2022-му і 2021 роках. Експортні дані показують, що компанія поступово перемістила продажі з Антверпена, Бельгія, через який принаймні один раз проходить 80% усіх алмазів, до темного центру Дубая", – йдеться у розслідуванні.

Раніше ми розповідали, що Британія оголосила ембарго на алмази, мідь, алюміній і нікель із РФ.

Також уряд Британії зазначав, що, крім того, до санкційного списку увійшли 86 осіб та організацій, пов’язаних з енергетичним, металургійним, оборонним, транспортним і фінансовим секторами Росії.

Нагадаємо, лідери ЄС схвалили плани використати мільярди євро прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для допомоги Україні.

Станом на зараз у Європі заморожено близько 300 мільярдів доларів, що належать Центральному банку Росії. З них більша частина – 180 мільярдів євро, за даними бельгійського уряду, зберігається у найбільшому у світі депозитарії цінних паперів – компанії Euroclear.

Новини за темою: США ввели нові масштабні санкції проти РФ: Хто потрапив до чорного списку

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму