USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання

Офіційно США таку ідею не підтримали
війська НАТО
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

НАТО поступово наближається до рішення відправити в Україну свої війська. Їх мають намір використовувати для навчання українських сил, пише The New York Times.

Видання зазначає, що Україні не вистачає сил для навчання військ, а становище на полі бою погіршилося через наступ росіян. Тому українські офіційні особи звернулися до своїх американських колег і колег з альянсу з проханням допомогти в навчанні 150 тисяч солдатів ближче до лінії фронту для швидшого розгортання.

"Цей крок стане ще одним розмиттям попередньої "червоної лінії" і може більш безпосередньо втягнути Сполучені Штати та Європу у війну", – йдеться в повідомленні.

Відомо, що офіційно США таку ідею не підтримали. Проте голова Об'єднаного комітету начальників штабів Чарльз Браун вважає цей процес неминучим. Посадовець сказав, що потенційно розміщенні інструктори НАТО в Україні можуть опинитися під загрозою, тому для їхнього захисту доведеться використовувати системи ППО, які Україна могла б використовувати поблизу поля бою.

До того ж Білий дім відмовляється відправляти в Україну навіть інструкторів і закликає своїх союзників по блоку взяти з них приклад.

Крім того, як пишуть журналісти, раніше Сполучені Штати допомагали Україні навчати війська за стандартами НАТО на полігоні в Яворові, але на початку війни були звідти виведені. Ба більше, навчання від американців та їхніх союзників не завжди було успішним.

Перед українським контрнаступом минулого літа американські солдати проводили в Німеччині навчання українських підрозділів маневреній війні, розмінуванню та іншим завданням.

Новини за темою: Майбутні офіцери-прикордонники України вчаться за натівськими L-курсами діяти в оборонному та наступальному бою

Військові навчання НАТО

Також варто нагадати, що в січні Північноатлантичний альянс почав проводити найбільші за останні десятиліття військові навчання Steadfast Defender 2024 ("Непохитний захисник"), що симулюватимуть конфлікт із "практично рівним противником". 

У навчаннях беруть участь усі країни НАТО і країна-кандидат Швеція. Маневри, які триватимуть до кінця травня, охоплюють територію Європи від Норвегії до Румунії. Сценарій маневрів Steadfast Defender – напад Росії на територію союзників, який приводить у дію статтю 5 Договору НАТО про колективну оборону.

У навчаннях задіяно близько 90 тисяч осіб. У Steadfast Defender-2024 також візьмуть участь понад 50 кораблів – від авіаносців до есмінців, понад 80 винищувачів, гелікоптерів і безпілотників і щонайменше 1,1 тисячі бойових машин, включно зі 133 танками і 533 бойовими машинами піхоти.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом