USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

ЄС обговорює можливість направити в Україну прибутки від майже 200 млрд євро заморожених російських активів

Йдеться про відсотки від реінвестування фінактивів
долари
Джерело: відкриті джерела

Європейський Союз обговорює план, як Україна може отримати прибутки від заморожених російських активів, зокрема, коштів російського Центробанку. Про це пише Financial Times.

Про які суми йдеться

У бельгійському уряді повідомили, що європейські санкції дозволили заморозити фінансові активи Росії на суму близько 196,6 млрд євро. З них 180 млрд євро – це активи російського Центрального банку.

Звідки прибутки?

Бельгійський розрахунковий центр Euroclear реінвестує заморожені російські кошти. Тож саме прибуток, отриманий від реінвестицій, може бути перенаправлений в Україну.

Euroclear повідомила, що у першому кварталі цього року сума відсотків на грошові залишки санкційних активів Росії склала 734 мільйони євро.

Чому просто не можна передати кошти 

Річ у тому, що такий крок потребує широкої міжнародної підтримки, оскільки прибутки від реінвестування можуть вплинути на фінансові ринки. Тож представники ЄС планують представити більш конкретні пропозиції щодо російських активів на зустрічі лідерів Євросоюзу наприкінці червня.

Нагадаємо, ми писали, що Бельгія надішле Україні податок, який вона зібрала із заморожених російських активів у рамках свого останнього раунду допомоги на суму 100 мільйонів доларів.

Читайте також:
За два роки війни виробник Су-30 в обхід санкцій викупив з-за кордону власної продукції на 420 млн доларів За два роки війни виробник Су-30 в обхід санкцій викупив з-за кордону власної продукції на 420 млн доларів
В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців
Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ
Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян