USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську

Деяких місцевих жителів ворог бере в полон
Армія РФ, окупанти, військові
Джерело: відкриті джерела

Російська армія розстрілює цивільних у Вовчанську на Харківщині, де тривають інтенсивні бої. Про це повідомив глава МВС України Ігор Клименко в Telegram.

"Відомо про перші розстріли цивільних російськими військовими. Зокрема, один із мешканців Вовчанську намагався втекти пішки, відмовився виконувати команди загарбників – росіяни його вбили", – зазначив міністр.

Також, як повідомляє Клименко, у північній частині Вовчанська, де йдуть активні бойові дії, російські військові беруть цивільних мешканців у полон. До сьогоднішнього дня на тій ділянці тривала евакуація.

"Станом на зараз, за оперативною інформацією, російські військові, які намагалися закріпитись у місті, не дозволяли місцевим мешканцям евакуйовуватися: людей почали викрадати та зганяти до підвалів", – каже Клименко.

Слідчі Нацполіції у Харківської області розпочали кримінальне провадження за фактами порушення правил та звичаїв війни.

Попри інтенсивні бойові зіткнення, поліцейські намагаються забезпечити подальшу евакуацію людей.

Загальна ситуація на Харківщині

Як заявив президент України Володимир Зеленський, який сьогодні провів ставку в Харкові, ситуація на Харківському напрямку контрольована, ЗСУ завдають окупантам відчутних втрат.

Водночас глава держави наголосив, що Харківський напрямок залишається вкрай складним.

Тим часом в Генштабі ЗСУ підкреслили, що Сили оборони України вжили рішучі дії для суттєвого зниження активності російських окупантів.

Плани ворога якомога глибше проникнути в міську місцевість Вовчанська та здобути там опору – зірвано.

"З початку цієї доби українські підрозділи продовжують виконувати бойові завдання у міському районі Вовчанська, тримаючи ворога під вогневим контролем. Ситуація під контролем", – йдеться у повідомленні.

Раніше аналітики Інституту вивчення війни зазначали, що російська окупаційна армія просунулася в Харківській області не більше ніж на вісім кілометрів від кордону. Тепер ворог має намір створити "буферну зону", а не просуватися вглиб.

Наступ росіян на Харківському напрямку триває з п'ятниці, 10 травня. За цей час окупантам вдалося захопити кілька прикордонних сіл, які з початку війни перебувають у сірій зоні.

Найскладніша ситуація зараз спостерігається у Вовчанську. У північну частину міста зайшли російські війська, а удари по житлових територіях тривають уже кілька днів. Людей просять евакуюватися з населеного пункту.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі