USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри

У відео, які поширювали соратники Медведчука, українців закликали здатися і скласти зброю
Медведчук
Віктор Медведчук, колишній депутат ВР України
Джерело: відкриті джерела

У Києві викрили підпільний осередок прокремлівського політпроєкту "Другая Украина". Цю організацію в Росії очолив обвинувачений у державній зраді Віктор Медведчук, який координує свою діяльність із ФСБ. Про це інформує пресцентр Служби безпеки України.

Слідство встановило, що у Києві над "проєктом" працювала агентурна група, яка займалася інформаційними диверсіями проти України. Зокрема, її учасники поширювали відеоконтент, в якому дискредитували Сили оборони, закликали українців скласти зброю і здатися окупантам.

"У складі групи працювали спеціалісти із відеоконтенту, які облаштували підпільну студію у власному помешканні на Київщині і виготовляли замовні анімаційні ролики. Готову медіапродукцію вони пересилали на погодження своєму куратору з Росії. Ним виявився Денис Жарких – колишній ведучий на каналах Медведчука, а наразі директор його організації "Другая Украина" у Москві. Після розгляду він давав дозвіл на поширення антиукраїнського контенту в інтернеті", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що для цього зловмисники масово використовували підконтрольні Медведчуку інформресурси. Серед яких – сайт "Другая Украина", сторінки в соцмережах і на відеохостингу YouTube. За кожне таке відео гроші надходили з Росії, а у Києві готівку їм особисто передавав близький родич директора організації "Другая Украина".

Під час обшуків за місцями проживання фігурантів виявлено комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами підривної діяльності на користь РФ.

Джерело: СБУ

Джерело: СБУ

Двом учасникам агентурної групи повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Крім того, за цією ж статтею Кримінального кодексу підозру отримав куратор групи – директор організації "Другая Украина" Денис Жарких.

Триває розслідування.

У чому ще підозрюють Медведчука?

Ще до початку повномасштабного вторгнення РФ Віктора Медведчука підозрювали у державній зраді. До лютого 2022 року перебував під домашнім арештом, але потім втік.

СБУ затримала його у квітні 2022-го, проте у вересні того ж року його обміняли на захисників Маріуполя. Зокрема, на командирів "Азову", які захищали "Азовсталь".

Після цього Кабінет міністрів дозволив Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА) продавати арештоване за кордоном майно. Зокрема, тепер можуть продати яхту екслідера забороненої партії "ОПЗЖ" Віктора Медведчука орієнтовною вартістю 200 млн євро. Судно вже передали на продаж з Хорватії в Україну.

У лютому 2024 року Верховний суд остаточно визнав за державою право власності на українську частину магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок". Тож у справі по "трубі Медведчука" поставили крапку, повідомив голова Фонду державного майна України Віталій Коваль.

До того ж 20 лютого минулого року Віктор Медведчук звернувся до Верховного суду з позовом. У своїй позовній заяві він вимагав повернути йому громадянство України. Мотивує це тим, що указ президента про припинення його громадянства нібито був "незаконним, безпідставним, свавільним та ухваленим із порушенням норм Конституції України".

Читайте також:
Новим бригадам ЗСУ терміново потрібне озброєння, – ISW Новим бригадам ЗСУ терміново потрібне озброєння, – ISW
У Кіровоградській області командир військової частини переплатив майже 12 млн гривень на закупівлях У Кіровоградській області командир військової частини переплатив майже 12 млн гривень на закупівлях
Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed
Ватажка Ватажка "ЛНР" Пасічника заочно засудили до 12 років тюрми