USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії

Лист з попередженням від Мінфіну Сполучених Штатів вже направлено до правління банку
Raiffeisen Bank International
Джерело: відкриті джерела

Міністерство фінансів США надіслало попередження австрійському банку Raiffeisen Bank International. У письмовій формі відомство наголосило, що доступ до фінансової системи Сполучених Штатів може бути обмежений через його ділові відносини з РФ. Про це повідомляє Reuters

Зазначається, що 6 травня заступник міністра фінансів Воллі Адейемо направив лист RBI, в якому висловив занепокоєння щодо розширення на території Росії.

Крім того, йшлося про угоду на суму 1,5 млрд доларів із російським магнатом, який перебуває під санкціями.

Підкреслюється, що, попри те що угода, пов'язана з Олегом Дерипаскою, була скасована Raiffeisen через кілька днів після отримання листа, джерело повідомило, що побоювання Міністерства фінансів США щодо бізнесу Raiffeisen у Росії наразі збережені.

Таке попередження є найсильнішим для найбільшого західного банку на території Росії і було багатомісячним тиском з боку уряду Сполучених Штатів Америки, який вже понад рік займається розслідуванням діяльності австрійського кредитора в країні.

Новини за темою: США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства

Водночас представник Raiffeisen заявив, що компанія вийшла з угоди зі Strabag і не укладала жодних подібних угод.

Він повідомив, що RBI "значно скоротив" діяльність у на території РФ та вжив відповідних заходів щодо зниження ризиків, пов'язаних із санкціями.

"RBI продовжить працювати над деконсолідацією своєї російської дочірньої компанії", – зазначив представник у коментарі виданню Reuters.

Про що йдеться у попередженні Мінфіну США?

Другий за рангом чиновник Міністерства фінансів США Адейемо у листі заявив, що розширення Raiffeisen суперечитиме запевненням RBI, даними Мінфіну, про те, що вони намагаються згорнути діяльність у РФ.

Воллі Адейемо попередив, що дії RBI значно збільшили ризик того, що Мінфіну доведеться вжити заходів щодо обмеження доступу до фінансової системи Сполучених Штатів з огляду на побоювання, що його поведінка ставить під загрозу національну безпеку США.

Робота Raiffeisen у РФ

Як відомо, від початку великої війни австрійський банк продовжує працювати на території Росії, попри те що більшість західних фінансових установ покинули російський ринок.

Raiffeisen також був внесений до списку Міжнародних спонсорів війни від НАЗК і тривалий час вів суперечку з українським урядом щодо виключення свого імені з цього переліку. Проте пізніше Національне агентство з питань запобігання корупції призупинило статус міжнародного спонсора війни для австрійської установи через шантаж Австрії.

Згодом під тиском західних партнерів Україні довелося закрити реєстр спонсорів війни.

Raiffeisen – це найбільший західний банк, який продовжує працювати на території Росії. Слід зауважити, що Raiffeisen також працює і в Україні. Тут банку належить третя за обсягом частина вкладів населення.

Читайте також:
США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО
Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed
Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок
Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія