USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW

Ворог має намір створити на прикордонні Харківщини "буферну зону"
Окупанти, армія РФ, російські військові

Армія РФ

Джерело: відкриті джерела

Російська окупаційна армія просунулася в Харківській області не більше ніж на вісім кілометрів від кордону. Тепер ворог має намір створити "буферну зону", а не просуватися вглиб, вважають в Інституті вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, темпи російських наступальних операцій на півночі Харківської області продовжують знижуватися після того, як окупанти спочатку захопили райони, які, як тепер підтвердили українські офіційні особи, були менш захищеними.

Президент України Володимир Зеленський та українські військові напередодні заявили, що українські сили частково стабілізували ситуацію на півночі Харківської області, що межує з Росією.

Водночас, за словами речника оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назара Волошина, російські війська намагаються досягти тактичних успіхів поблизу Лук'янця та Вовчанська, щоб створити плацдарми для подальшого наступу, але українські контратаки, артилерійські удари й удари безпілотників не дають змоги російським військам закріпитися в цих районах.

Дискусія навколо укріплень

Як відомо, після початку наступу росіян на Харківському напрямку в мережі розгорілися гострі дискусії навколо теми недостатньо захищеного кордону України.

При цьому в Харківській ОВА наголосили, що постійні російські обстріли унеможливлюють встановлення українськими силами укріплень у межах трьох-п'яти кілометрів від кордону з РФ на Харківщині та що українські сили побудували першу та другу лінії оборони на відстані 12–13 кілометрів та 20 кілометрів від кордону, відповідно.

Новини за темою: Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині

Тим часом, за оцінками ISW, окупанти просунулися не більше ніж на вісім кілометрів від кордону в північній частині Харківської області.

Україні заважають обмеження Заходу

Окупанти, які діють на території Росії, можуть легко завдавати ударів по українських оборонних позиціях поблизу кордону, а заборони на використання наданих Заходом систем озброєння для нанесення ударів по тилових російських районах по той бік кордону роблять стаціонарні українські оборонні позиції поблизу кордону вразливими та, можливо, беззахисними.

Варто нагадати, що Британія нещодавно заявила, що не проти використання Україною британської зброї для ударів по Росії. При цьому в США на це піти ще не наважилися. Ми писали, що українські законодавці у Вашингтоні хочуть заручитися підтримкою Конгресу для тиску на Білий дім у питанні використання американської зброї по території РФ.

Як відомо, наступ росіян на Харківському напрямку триває з п'ятниці, 10 травня. За цей час окупантам вдалося захопити кілька прикордонних сіл, які з початку війни перебувають у сірій зоні.

Найскладніша ситуація зараз спостерігається у Вовчанську. У північну частину міста зайшли російські війська, а удари по житлових територіях тривають уже кілька днів. Людей просять евакуюватися з населеного пункту.

За даними Інституту вивчення війни, темпи російського наступу на півночі Харківської області, схоже, сповільнилися. Ймовірно, це сталося через нову тактику, яка призвела до великих втрат серед військових РФ. 

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону