USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний

Нині ж в Україні з 16:00 до 00:00 год знову застосовували графіки стабілізаційних відключень
Світло

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Світло в Києві можуть не ввімкнути до ранку 17 травня. Про це заявили в пресслужбі ДТЕК Київські електромережі.

"Ситуація в енергосистемі надзвичайно складна, спостерігається значний дефіцит електроенергії. Тому після 00:00 до 9:00 17 травня можливе продовження відключень", – йдеться в повідомленні.

Нині ж в Україні з 16:00 до 00:00 год знову застосовували графіки стабілізаційних відключень. Таку вказівку дали в "Укренерго".

Обмеження стосуються Києва, Київщини, Дніпропетровщини, Одещини й Донеччини.

Дефіцит електроенергії

Зараз в Україні використовують всі можливості для покриття дефіциту електроенергії. Її імпорт майже досяг можливого максимуму і складає 1650 МВт. Однак цього не вистачає, тому доводиться відключати не тільки промислових споживачів, але й населення, пояснив в інтерв'ю "РБК-Україна" голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

"Не буду називати конкретні цифри наявної потужності в енергосистемі та динаміку її змін, оскільки не хочу підказувати російським терористам, як відкоригувати обстріли по енергетиці. Але можу сказати, що дефіцит в енергосистемі – значний. Це означає, що споживання електрики в країні суттєво перевищує можливості українських електростанцій її виробляти. І цей дефіцит утворився не за один день 14 травня або 15 травня", – зазначив Кудрицький.

Посадовець припускає: якщо погода покращиться, то необхідність економити на населенні може відпасти. Та все ж таки влітку дефіцит електроенергії знов виникне. Тоді відключення можуть тривати довше, ніж зараз.

Про це, зокрема, додавав і радник прем'єр-міністра Юрій Бойко.

"Якщо говорити про обмеження, що розпочалися добу тому, то в цих умовах нам доведеться жити, за моїми оцінками, до серпня. У серпні – вересні очікую незначне покращення в силу різного набору факторів", – сказав Бойко.

За словами члена наглядової ради НЕК, відключення світла, які розпочалися в Україні днями, пов'язанні зі значним навантаженням на енергосистему через похолодання: споживачі увімкнули енергоносії, що суттєво збільшило дефіцит.

Крім того, коментує Кудрицький, дефіцит – це ще й наслідок п'яти масованих російських ракетно-дронових ударів, які ворог здійснював з 22 березня по енергетичних об’єктах України. Основною ціллю цих атак були українські теплові та гідроелектростанції, які зазнали значних пошкоджень.

Наразі понад 8 ГВт виробничої потужності пошкоджено російськими обстрілами.

Новини за темою: Україна внаслідок обстрілів РФ за місяць втратила 7 ГВт енергогенерації – це гігантський обсяг, – Галущенко

Чому відключення почалися зараз?

Глава "Укренерго" стверджує, що коли споживання зростає, а виробленої нашими електростанціями енергії та імпорту все ще не вистачає для його покриття, диспетчерський центр "Укренерго" застосовує інші інструменти для підтримки балансу. Насамперед залучає аварійну допомогу від операторів енергосистем європейських країн.

"Коли і цей захід застосований, але його недостатньо, доводиться вводити обмеження промисловості. Якщо і після цього споживання продовжує зростати, застосовуються обмеження для домогосподарств. Порядок та алгоритм застосування обмежень для всіх категорій споживачів визначений українським законодавством, яким керуються диспетчери "Укренерго". Ввечері 14 і 15 травня була саме така ситуація, коли значний дефіцит довелося скомпенсувати всіма перерахованими заходами", – зауважує Кудрицький.

І знову ж таки нагадує про холодну погоду цього тижня, коли стрімко зросло споживання. Тому й були вимушені для підтримки балансу в енергосистемі застосувати контрольовані обмеження для побутових споживачів, підсумував посадовець.

Де дивиться графіки відключення світла, ми писали в матеріалі.

Читайте також:
Ситуація з електроенергією буде мінливою протягом всього літа, - Міненергетики Ситуація з електроенергією буде мінливою протягом всього літа, - Міненергетики
Київ відновив дві третини власних генеруючих потужностей після ракетних обстрілів, - КМДА Київ відновив дві третини власних генеруючих потужностей після ракетних обстрілів, - КМДА
У Київській області у робочий режим переведуть усі пункти незламності У Київській області у робочий режим переведуть усі пункти незламності
Молдова готова постачати електроенергію в Україну, - заява Молдова готова постачати електроенергію в Україну, - заява