USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму

Після ударів на аеродромі понад дві години тривала пожежа
МіГ-31К
РФ уже вп’яте за січень підіймає МиГ-31К з аеродрому "Моздок"
Джерело: Вікіпедія

У ніч на 15 травня жителі Криму скаржилися на гучні вибухи в районі аеродрому Бельбек біля окупованого Севастополя. За попередніми даними, по аеродрому Збройні сили України могли завдати ударів далекобійними ракетами ATACMS. Про це повідомляє військовий портал Defense Express.

Зазначається, що перші вибухи прогриміли орієнтовно о 01:55 – 01:56, згодом нібито було чути детонацію боєприпасів. Також була і друга хвиля атаки, що тривала до 02:35.

Міноборони Росії вранці відзвітувало про "збиття всіх ракет". Однак у мережі називають зведення російського оборонного відомства "помилковим".

Новини за темою: У ГУР ідентифікували військових злочинців, які обстрілюють Україну крилатими ракетами

За даними OSINT-аналітиків, згідно із системою моніторингу пожеж NASA FIRMS, вночі 15 травня на авіабазі "Бельбек" протягом двох годин тривало кілька пожеж, орієнтовно в південній частині аеродрому.

Які цілі могли бути уражені?

Ще два тижні тому аналітики, посилаючись на супутникові знімки, повідомляли, що на аеродромі розташовані такі літаки як:

  • 10 Су-27/30
  • 4 МіГ-31
  • 6 МіГ-29
  • 3 Л-39
  • 4 Мі-8
  • 2 Ка-27/29
  • 1 Су-25

Крім того, там є близько 15 укриттів, де окупанти могли ховати різні види авіації.

Якщо порівняти ці знімки та карту пожеж на території аеродрому після удару, то можна припустити, що ATACMS могли влучити насамперед у МіГ-31.

Удари по Криму

З початку року українська армія почала активніше завдавати ударів по тилових позиціях росіян у Криму. Зокрема, один із наймасштабніших нальотів був 23 березня, коли ЗСУ атакували Севастополь і знищили ворожі кораблі та іншу не менш цінну інфраструктуру росіян.

Однак плани України на Крим складаються не тільки з ударів по військових об'єктах, а й стратегічних. Наприклад, як писало видання The Guardian з посиланням на представника української розвідки, Україна планує знищити Кримський міст, що з'єднує тимчасово окупований Крим з Росією, у першій половині цього року.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі