USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Країни ЄС схвалили плани направити мільярди євро прибутків від заморожених російських активів на допомогу Україні

Наступного року буде ухвалений відповідний закон
євро транш ЄС
Джерело: відкриті джерела

Лідери ЄС схвалили плани використати мільярди євро прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для допомоги Україні. Про це пише видання Financial Times.

Журналісти уточнюють, що Єврокомісія висуне правові пропозиції щодо цього питання на початку грудня. Вони повинні з юридичної точки зору полегшити передачу доходів від заморожених активів Києву.

"Політично ми погодилися, що зрештою Росія повинна заплатити за довгострокову реконструкцію України. Зараз ми працюємо над початковою пропозицією, щоб зосередитися на так званих надприбутках", — додала вона. Ці надприбутки вже є досить значними. Ідея полягає в тому, що ми об’єднуємо їх і направляємо їх через бюджет ЄС . . . в Україну", - заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у п’ятницю, 27 жовтня, після саміту лідерів ЄС.

Станом на зараз у Європі заморожено близько 300 мільярдів доларів, що належать центральному банку Росії. З них більша частина - 180 мільярдів євро, за даними бельгійського уряду, зберігається у найбільшому у світі депозитарії цінних паперів - компанії Euroclear.

Скільки вже зароблено на російських активах

Euroclear повідомляла, що лише за перші дев’ять місяців цього року вона заробила 3 млрд євро на заморожених російських активах у порівнянні з 347 млн євро за той самий період 2022 року, що було спричинене зростанням процентних ставок.

Виплати купонів і погашення облігацій за знерухомленими російськими активами залишилися в Euroclear, оскільки вони не можуть бути виплачені клієнтам, які підпадають під санкції.

Депозитарій цінних паперів регулярно реінвестує такі залишки готівки, а зростання відсоткових ставок означає, що Euroclear заробляє більше завдяки цим інвестиціям.

Офіційні особи ЄС шукали шляхи спрямування цих надходжень в Україну, але Європейський центральний банк попереджав про потенційні ризики для євро через доступ до цих доходів. На думку європейського регулятора, це може спонукати інші центральні банки відмовитися від своїх активів, деномінованих у євро, і послабити валюту.

Західні союзники підтримують спроби отримати прибутки із заморожених російських активів Брюссель підтримує регулярні контакти з Лондоном і Вашингтоном, щоб забезпечити синхронізацію їхніх підходів, додали двоє високопоставлених чиновників.

Деякі країни-члени, такі як Німеччина, раніше скептично ставилися до планів через юридичні проблеми щодо права власності на кошти. Ці занепокоєння розвіялися на початку цього місяця, коли міністр фінансів США Джанет Йеллен підтримала ідею зняти надприбутки.

Зазначимо, що країни G7 також схвалили ці плани.

Естонія, одна з країн, яка активно наполягає на цьому заході, заявила, що для Росії важливо заплатити за шкоду, яку вона завдає Україні.

"Відшкодування збитків, завданих Росією, має бути оплачено Росією. . . тому ми повинні мислити нестандартно", – заявила прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас.

Очікується, що у наступному році в Європарламент буде подано законодавчий акт, який фактично вилучатиме та перерозподілятиме кошти Києву.

Нагадаємо, Італія заморозила активи російських олігархів на 2 млрд євро.

29 червня 2022 року міжнародна група з блокування російських активів повідомила, що за 100 днів роботи заблокувала активи росіян, які перебувають під санкціями через воєнну операцію Росії в Україні, на суму понад 30 млрд доларів. У Мін'юсті США і собі заявили про намір направити всі вилучені у росіян активи на потреби України.

Крім того, у ЄС на початку 2023 року склали план, як законно передати Києву щонайменше 33,8 мільярда євро заморожених активів Центрального банку Росії. Кошти планують спрямувати на відбудову України.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням