USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, – Reuters

Зараз Росія нарощує невеликі підрозділи поблизу кордону із Сумщиною, а на Харківщині ситуація лишається складною
окупант росіянин
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Масштабний російський наступ може статися у найближчі кілька тижнів. Зараз РФ нарощує невеликі підрозділи поблизу кордону із Сумщиною, коментує Reuters сьогоднішнє засідання Ставки Верховного головнокомандувача в Харкові.

Як пише видання, наступ ворога на Харківщині – це намагання втягнути у бій резерви ЗСУ перед великим літнім наступом РФ, посилюючи зараз тиск на фронт на сході.

"Харківський напрямок залишається вкрай складним – ми посилюємо наші підрозділи", – сказав президент України Володимир Зеленський після наради в Харкові з вищим військовим керівництвом.

Окрім спустошення прифронтових поселень наступ Росії на Харків є головним болем для українських планувальників війни, чиї війська вже розтягнуті на більш ніж 1000-кілометровій лінії.

Видання також пише, що президент України скасував усі свої найближчі закордонні поїздки через погіршення ситуації на полі бою, а також зустрівся з пораненими бійцями, які одужують у медичному закладі.

Журналісти вказують, що наступ може бути через нестачу в Україні живої сили і затримки із західними поставками зброї. До того ж нині є нарощування невеликих підрозділів російських військ поблизу кордону із Сумською областю.

Крім того, аналітик Black Bird Group Пасі Пароїнен розповів медіа, що спроба наступу РФ на Харків, скоріше за все, спрямована на те, щоб залучити обмежені резерви України до бою перед початком основного літнього наступу.

"Україна може зберегти територію, не допустити артилерійського обстрілу харків’ян, можливо, навіть відкинути ворога до кордону. Але це може коштувати їм війни, якщо резерви не будуть доступні для реагування на кризи під час російського літнього наступу", – припустив експерт.

Новини за темою: Росіяни мають план захопити Харків чи Суми, – Павлюк

Наступ окупантів

Слід зазначити, що російська окупаційна армія просунулася в Харківській області не більше ніж на вісім кілометрів від кордону. Тепер ворог має намір створити "буферну зону", а не просуватися вглиб, вважають в Інституті вивчення війни.

За даними аналітиків, темпи російських наступальних операцій на півночі Харківської області продовжують знижуватися після того, як окупанти спочатку захопили райони, які, як тепер підтвердили українські офіційні особи, були менш захищеними.

Президент України Володимир Зеленський та українські військові напередодні заявили, що українські сили частково стабілізували ситуацію на півночі Харківської області, що межує з Росією.

Крім того, окупанти, які діють на території Росії, можуть легко завдавати ударів по українських оборонних позиціях поблизу кордону, а заборони на використання наданих Заходом систем озброєння для завдання ударів по тилових російських районах по той бік кордону роблять стаціонарні українські оборонні позиції поблизу кордону вразливими та, можливо, беззахисними.

Наразі найскладніша ситуація спостерігається у Вовчанську. У північну частину міста зайшли російські війська, а удари по житлових територіях тривають уже кілька днів. Людей просять евакуюватися з населеного пункту.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі