USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Доукомплектування Сил оборони: В ЗСУ розширять категорії тих, кого можуть мобілізувати

Серед категорій – громадяни, у яких закінчився термін відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації
Мобілізація_1

Ілюстративне фото

Джерело: The Washington Post

Командування Сухопутних військ Збройних сил України назвало три категорії громадян, за допомогою яких планують розширити коло тих, кого можуть призвати на військову службу під час мобілізації. Про це йдеться у відповіді начальника управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ полковника Романа Горбача на запит hromadske.

"Мета цих заходів – забезпечити доукомплектування Сил оборони відповідно до існуючої потреби", – йдеться у відповіді на запит.

Категорії наступні:

  • громадяни, які раніше були зняті з військового обліку до 2015 року та не були поновлені на військовому обліку відповідно до змін у законодавстві України;
  • громадяни, у яких закінчився термін відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації;
  • громадяни, які досягли 27-річного віку, але не були взяті на військовий облік військовозобовʼязаних у звʼязку з ухиленням від виконання військового обов'язку.

Мобілізація в Україні

9 листопада президент України Володимир Зеленський підписав закони щодо продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 діб. Про це йдеться у картках відповідних законопроєктів – №10211 та №10212.

Зазначимо, воєнний стан і мобілізація мали б тривати до 16 листопада, але тепер їх продовжили ще на 90 діб – тобто до 14 лютого 2024 року.

Водночас нещодавно влада країни вирішила змінити порядок проведення мобілізації. Верховна Рада розробляє законопроєкт, до якого вносить ініціативи військових. А глава держави заявив, що Генштаб запросив додатково мобілізувати 450–500 тисяч людей.

Своєю чергою головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний сказав, що наразі зарано говорити про оцінку нового проєкту рекрутингу до Збройних сил України. У питаннях мобілізації необхідно повернути рамки, які існували раніше.

Тим часом міністр оборони Рустем Умєров розповів, що влада готує "матрицю відповідальності, або матрицю мобілізації", яка має бути зрозуміла суспільству.

"Ми обговорюємо концепцію з Силами безпеки й оборони, Кабінетом міністрів і Верховною Радою. Головний меседж – як можна зайти в периметр для служіння країні, що буде, коли ти зайдеш в нього, як ми тебе будемо тренувати, як ти будеш їхати на злагодження, які будуть відпустки і коли, як ти закінчиш служити і вийдеш з цього периметру, доки йде війна", – пояснив Умєров.

Найближчими днями законопроєкт вже можуть зареєструвати у Верховній Раді. 

Справи з повістками

Нагадаємо, в Україні працівники ТЦК та СП разом із поліцією та представниками місцевого самоврядування вручають повістки за місцем реєстрації військовозобов'язаних. У разі їхньої відсутності вдома, складають відповідний акт.

Новини за темою: Законно чи з порушенням: Адвокат прокоментував вручення повісток у громадських місцях

Також з 1 жовтня 2023 року набрали чинності зміни до закону, якими встановлюється взяття жінок певних професій на військовий облік за їхнім бажанням.

Зокрема, передбачено, що жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком і здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних. Чи можуть давати повістки на вулиці жінкам-медикам, ми писали тут.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні