USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Мобілізація та демобілізація. Умєров розповів про новий законопроєкт

Глава Міноборони заявив, що влада готує "матрицю відповідальності, або матрицю мобілізації"
Умєров
Рустем Умєров, міністр оборони України
Джерело: wikipedia

В Україні готують зміни в мобілізації. Найближчими днями законопроєкт вже можуть зареєструвати у Верховній Раді. Про це в інтерв'ю "Суспільному" розповів міністр оборони Рустем Умєров.

Він зазначив, що влада готує "матрицю відповідальності, або матрицю мобілізації", яка має бути зрозуміла суспільству.

"Ми її обговорюємо із Силами безпеки і оборони, Кабінетом міністрів і Верховною Радою. Головний меседж – як можна зайти в периметр для служіння країні, що буде, коли ти зайдеш в нього, як ми тебе будемо тренувати, як ти будеш їхати на злагодження, які будуть відпустки і коли, як ти закінчиш служити і вийдеш з цього периметру, доки йде війна", – розповів Умєров.

На його думку, всі ці складові дуже змістовні й потрібні правила гри для всіх.

"Нам як суспільству потрібно зрозуміти, як ми будемо відвойовувати землі. І в цьому плані мобілізація, демобілізація, відстрочка, соціальний захист – ці питання потребують роз’яснення або змін", – заявив Умєров.

Новини за темою: Призов із 25-ти та військовий облік за кордоном: Що передбачає великий законопроєкт про мобілізацію

Також зауважив, що якщо влада хоче допомоги суспільству, то повинна сказати, як і кого хоче запросити служити, що буде з цією людиною, коли вона звільниться. Для цього готується законопроєкт. Глава Міноборони прокоментував слова президента про запит додатково мобілізувати 450–500 тисяч людей.

"У нас 3,5 тисячі кілометрів лінії, яку ми повинні боронити. Є стабілізаційні дії, є оборонні, є контрнаступ. Я не буду йти в деталі, але вище керівництво просто хотіло дати відповідь суспільству. Якщо військові кажуть Кабміну: "Дайте, будь ласка, нам енну кількість людей" – звісно, Кабінет міністрів і Верховна Рада питають, що ми будемо робити з тими, хто вже служить, і що будуть робити люди, яких ми хочемо мобілізувати? Тому ми почали консультації і суспільство буде мати відповіді на ці питання в цьому законопроєкті", – додав Умєров.

Глава Міноборони озвучив терміни, коли суспільство зможе дізнатися деталі щодо змін у мобілізації.

"Найближчими днями. Ми домовимося з Верховною Радою, коли будемо його (законопроєкт, – ред.) реєструвати", – повідомив міністр.

Новини за темою: Естонія готова видати Україні чоловіків мобілізаційного віку

Демобілізація

Наразі чиновники опрацьовуються рішення, які дадуть змогу чинним військовослужбовцям перепочити або ж бути частково звільненими.

"Слово "демобілізація" ми можемо використовувати тільки після того як закінчиться війна. Оскільки ворог продовжує бойові дії, ми знайшли рішення, які дадуть можливість людині, яка вже два роки перебуває в периметрі, зрозуміти, які правила будуть для того, щоб вона перепочила або була частково звільнена. Ми працюємо над цим і юридично, і законодавчо, і технічно", – пояснив очільник оборонного відомства.

Відповідаючи на питання, чи залежить демобілізація від кількості нових мобілізованих, Умєров відповів, що це питання справедливості для всіх. Водночас рішення щодо цього вже є й вони незабаром будуть подані до Верховної Ради.

"Це буде величезний кластер рішень, які накопичувалися останні два роки. А взагалі наша мета – змінити парадигму, щоб служіння не сприймалося як покарання", – наголосив Умєров.

Нагадаємо, в Україні працівники ТЦК та СП разом із поліцією та представниками місцевого самоврядування вручають повістки за місцем реєстрації військовозобов'язаних. У разі їх відсутності вдома, складається відповідний акт.

В Україні з початку повномасштабного вторгнення росіян продовжується мобілізація. Нещодавно влада країни вирішила змінити порядок її проведення. Верховна Рада розробляє законопроєкт, до якого вносить ініціативи військових. Нещодавно президент Володимир Зеленський заявив, що Генштаб запросив додатково мобілізувати 450–500 тисяч людей.

Своєю чергою головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зазначив, що наразі зарано говорити про оцінку нового проєкту рекрутингу до Збройних сил України. В питаннях мобілізації необхідно повернути рамки, які існували раніше.

Читайте також:
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки