USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Мобілізація, міжнародна допомога та закінчення війни: Основне, про що говорив Зеленський під час пресконференції. Відео

Зустріч із представниками ЗМІ присвячена цьогорічним підсумкам
Зеленський

Президент України

Джерело: відкриті джерела

Вранці 24 лютого 2022-го Україна здригнулася від перших ворожих ракет на своїй території – Путін почав повномасштабну війну проти України. 

Відтоді пройшло майже два роки. Два роки, сповнених дат, що нагадують про переломні події, щасливі моменти та... трагедії. Два роки, що навчили кожного з нас жити під звуки сирен, піклуватися про себе і близьких. А ще – бути одним цілим та вірити у ЗСУ і нашу Перемогу.

Сьогодні, 19 грудня, проходить підсумкова пресконференція президента України Володимира Зеленського, під час якої глава держави підбиватиме підсумки другого року повномасштабного вторгнення РФ.

Текстова онлайн-трансляція

Під час вступного слова Володимир Зеленський відзначив "історичну перемогу європейськості України", маючи на увазі офіційний початок переговорів про вступ України до ЄС. Він зауважив, що є країни, які проходять цей шлях десятиріччями. А Україна натомість – "великою жертовністю, боротьбою, людьми", майже два роки відбиваючи вторгнення російських окупантів.

"Їхня навала зупинена українським народом та українськими воїнами. Я хотів би їм подякувати", – зазначив президент.

Захист.

Взимку українців захищатимуть декілька нових систем Patriot.

"Ця зима інша, вона також з викликами, на жаль, з втратами, але все ж таки з меншими. Ми щомісяця стаємо потужнішими. Було у мене серйозне відрядження з командою. Кілька, не буду казати кількість, кілька нових систем "Петріот" будуть захищати нашу країну взимку. Пообіцяв не говорити кількість, поки не будуть захищені", – сказав Зеленський.

Мобілізація.

Президент уточнив, що Генштаб та Головком подали запит на мобілізацію 450–500 тисяч людей.

"Главком і Генштаб звернулися на рівні Ставки щодо мобілізації. Питання чутливе. Вони звернулися щодо захисту нашої держави і потенційних контрнаступальних дій, щодо дефіциту. І їх погляд був, вони запропонували мобілізувати додаткових 450–500 тисяч людей. Це серйозна цифра, і я сказав, що мені треба більше аргументів", – заявив глава держави.

Президент додав, що мобілізація у такому форматі коштуватиме близько 500 млрд гривень.

Демобілізація.

Це питання нині ­номер один. Важливо, щоб цей процес був справедливим відносно українських військовослужбовців, зауважує Зеленський.

"Я б дуже хотів, щоб військове керівництво розуміло ці виклики. Ми не можемо втратити найсміливіших людей. Щоб говорити про додаткові мобілізаційні сили, потрібно розв'язати питання щодо демобілізації. Це має відбуватися предметно і з великою повагою до бійців. У військових мають бути відрядження, відпустки та можливості переходу з одного місця на інше", – наголосив глава держави.

При цьому додав, що це питання виносилося на Ставку. Там мають напрацювати комплексний план, після чого будуть розмови з депутатами Верховної Ради. Якщо потрібні зміни до законодавства, треба знаходити порозуміння в цьому питанні.

Досягнення цілей країною-агресоркою.

Президент України зауважив, що Російська Федерація не досягла жодної перемоги на полі бою за 2023 рік. Зокрема йдеться про плани окупантів вийти на адмінкордони Донецької та Луганської областей.

"Що стосується на полі бою, жодного результату Росія не досягла за цей рік. Це, до речі, є доказаний той факт, що меседжі Кремля не змінилися, що у них незмінні цілі "СВО". А цілі були зрозумілі – окупація нашої держави, а головна потім ціль, яку вони в риториці змінювали, – це вихід на адміністративні кордони українського Донбасу. Вони не досягли цієї цілі. Жодної перемоги Росія не досягла. Які там три дні? Вже два роки. Бійці наші молодці, люди молодці і я ще раз їм за це вдячний", – зауважив Зеленський.

Закінчення війни.

Український лідер наголосив, що ніхто не знає відповіді, чи закінчиться війна у 2024 році. Навіть ті командири, які кажуть, що вона не закінчиться у 2024 році, вони не знають. 

"Війна, перемога, стагнація залежить від багатьох рішень, ризиків, напрямків. Але багато залежить від нас з вами. Якщо ми не втратимо нашу стійкість, наш дух. Можна жити зі скепсисом, то можна і країну... зі скепсисом. Я не готовий, і таких як я, багато, не готовий віддати Україну", – сказав Зеленський.

Разом з цим на питання, чи може Україна поступово прийти до програшу у війні, Зеленський відповів: "Ні".

"Ми були у найскладнішій ситуації, ми були майже повністю окуповані – принаймні центральні регіони, логістика нашої держави, дороги, залізниця, доставка продуктів харчування, ми були в повній блокаді, ми вийшли. Зараз в нас інша ситуація", – пояснив президент.

Міжнародна допомога.

Що стосується фінансовою допомоги, влада працює над цим, запевнив Зеленський.

"Я впевнений, що США нас не зрадять, що те, про що ми домовилися, буде виконано повністю. Що стосується ЄС, були великі ставки… Ми досягли однієї перемоги. Щодо 50 млрд євро, я впевнений, ми все це вже досягли. Зараз питання якогось відповідного часу… Рішення буде прийнято найближчим часом", – сказав він і додав, що навіть якщо допомоги буде менше, є інструменти, щоб Україна отримала 50 млрд".

Він зазначив, що американські партнери знають, як потрібна їхня допомога, на що вона піде, як вона необхідна для оборони та стійкості економіки України. Зеленський уточнив, що знайшов порозуміння з Джо Байденом та сенаторами, питання лише в датах.

Разом з тим глава держави наголосив, що довгострокова допомога все одно буде плечем, якщо будуть ризики. Щодо допомоги у 2024-му, то на сьогодні є точно: Бельгія – 1,7 млрд доларів, Данія – 4,2 млрд доларів, Південна Корея – 2,3 млрд доларів, Латвія, Литва та Нідерланди – це сотні мільйонів доларів, Норвегія – 7,5 млрд доларів, Франція – 2 млрд доларів, Німеччина – 8 млрд доларів, Швеція – більше ніж 0,5 млрд доларів і буде багатомільярдна допомога від Японії.

"Це потужний базис, якщо у нас будуть ризики. На відповідні суми ми будемо розраховувати… Дуже велика сума – це і мілітарі допомога", – зазначив він.

Якщо казати про нестачу снарядів, то перш за все вплив на південну операцію 2023 року мала відсутність переваги в небі.

"Ми не контролюємо небо, у нас немає достатньої кількості амуніції. Але це не говорить про те, що ми не знайдемо вихід або вже не знайшли, але для цього нам дійсно потрібна підтримка, ми працюємо над цим", – наголосив Зеленський.

Депутати та вибори до парламенту.

Що стосується депутатів, то, переконаний президент, вони мають займатися виключно своєю роботою і бути моральними авторитетами. На жаль, цього не відбувається.

"Я не вважаю, що депутат, який гуляє, скажімо так… він не має права, але нічим не відрізняється від бізнесмена, який салюти запускає на день народження, коли військові воюють. Всі державні діячи мають бути моральним прикладом, такого, на жаль немає. Що я можу зробити як президент? Не можу їх розпустити, бо тоді будуть вибори, вибори неможна під час війни проводити… Якщо ми готові до зміни складу Верховної Ради, треба змінювати законодавство і проводити вибори", – відповів президент.

Зменшення видатків уряду.

Президент Володимир Зеленський заявив, що працює над зменшенням уряду "ще більше".

"Ми зменшуємо видатки урядовців, і я працюю над тим, щоб уряд зменшився. Якщо там узагалі не буде людей, нам буде складно керувати державою. Щодо об'єднання "еліт": мені кажуть, що треба, замінити їх на "технократів". Запропонуйте мені, хто сьогодні готовий стати прем’єр-міністром", – додав глава держави.

Про Орбана.

Насамперед Зеленський зауважив, що ніколи не говорив з Орбаном про припинення вогню чи про діалог із Путіним.

"Можливо, він підіймав цю тему зі своїми друзями, чи лідерами ЄС, чи в США. Щось було таке у його промові, але для мене це дещо дивне, бо іноді його політика не дуже дружня до нас. І це факт. І він це чув від мене", – заявив президент.

Разом з тим Зеленський запитував в Орбана хоча б "одну причину, чому ви нас не підтримуєте в ЄС".

"Він не міг сказати. І я спитав, а чому ми не можемо організувати офіційну зустріч – він також не дав відповіді", – додав він.

Ймовірна перемога Трампа на виборах.

За словами Зеленського, він не впевнений, що політика США щодо України зміниться у разі можливого обрання президентом Дональда Трампа. Проте особа лідера матиме значення. 

"Якщо політика наступного президента, ким би він не був, буде холоднішою щодо України, то ці сигнали дуже сильно вплинуть на хід війни в Україні", – сказав Зеленський. 

Політичні відносини з Польщею.

Глава держави подякував Польщі, президенту Анджею Дуді та суспільству за допомогу Україні у війні. 

"Я вважаю, що ми з вами брати", – сказав президент польському журналісту.

Втім, через блокаду кордону Україна та Польща почали втрачати політичні відносини.

"З квітня по вересень було дуже складно: ми втратили сотні мільйонів доларів, ми втратили частину урожаю, ми почали втрачати політичні відносини… Я не тряпка, я захищаю інтереси своєї держави під час війни. Усі знають, що (в Польщі, – ред.) це було питання політики", – додав він.

До того ж Зеленський назвав блокаду штучною та сподівається, що новий уряд розблокує кордон.

Кордони 1991 року.

Президент Володимир Зеленський запевняє, що Україна не змінить стратегію, спрямовану на звільнення всіх окупованих територій, і не відмовиться від повернення до кордонів, які були встановлені на момент проголошення Незалежності.

"Стратегія не може бути зміненою, згідно з нашою Конституцією. Це – всі наші території. Що стосується тактики – може бути змінена тактика після того, як буде враховано результати наших дій на півдні України в 2023 році. До кінця року ми отримаємо розуміння… Наші наступні плани, наступні кроки – вибачте, залишаться поки що тільки з нами", – додав Зеленський.

Про Залужного.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що з головнокомандувачем Валерієм Залужним у нього робочі стосунки і він планує "з ним працювати".

"Робочі в мене стосунки із Залужним. Я вважаю, що ми можемо собі дозволити жити в Україні зі щоденним результатом. Якщо кожен з нас готовий приносити цей результат – це не жертовність. Я вважаю, що бути головкомом – це честь, і бути президентом – це честь. Я не втомлююсь, не опускаю руки. Це в словах, в наших діях. Нам потрібні міцні кроки і результати", – зазначив глава держави.

Вступ до НАТО.

Володимир Зеленський вважає, що будь-які сигнали від партнерів про ймовірний "частковий" вступ України до НАТО –  "це маячня". 

"НАТО для України найпотужніший варіант. Нас не запрошують у НАТО. І сигнали щодо часткової участі – це, чесно кажучи, маячня. Ми жодного разу не отримували запрошення від жодного із партнерів. І мене складно уявити, як це може бути", – гостро сказав Зеленський. 

Обмін полоненими.

Процес обміну полоненими ускладнився, причина – РФ, зазначив український лідер.

"Процес обміну ускладнено, цей трек працює, він уповільнився через причини з боку РФ, трек відкриється, зараз працюють над достатньо непоганою кількістю наших хлопців, щоб їх повернути", – наголосив глава держави.

Мобілізація жінок та молодших за 27 років.

На питання про законопроєкт щодо мобілізації молодших за 27 років і жінок, Зеленський сказав:

"Жінок – ні. Що стосується зниження мобілізаційного віку до 25 років – якщо буде аргументовано, на сьогодні бачу, що це необхідно. З цим погоджуюсь".

БпЛА українського виробництва.

Так, президент Володимир Зеленський обіцяє налагодити логістику та виробництво вітчизняних дронів. За його словами, на наступний рік заплановано виготовлення мільйона одиниць БпЛА.

"Я підтримую виробництво дронів і боєприпасів, і підрозділів. Потрібна інфраструктура, не радянська, а сучасна, щоб все працювало швидко. Щодо виробництва – ми виробимо в наступному році мільйон дронів", – заявив Зеленський.

Відкриття аеропорту "Бориспіль".

Президент наголошує, що відкриття аеропорту "Бориспіль" стане перемогою нашої ППО.

"Бориспіль – це як Чорне море, це дуже серйозна операція. Відкриття Борисполя – це [буде] перемога української ППО, це буде потужний економічний крок. Ми ставимо це питання колегам і знаємо, що конкретно нам [для цього] потрібно", – відповів Зеленський, коментуючи інформацію щодо вильоту літака з летовища.

Виплати переселенцям.

Зменшення допомоги переселенцям не буде, наголосив Зеленський.

"Що стосується збільшення, не можу поки підтвердити через виклики, пов'язані зі збільшенням оборонного бюджету. Не можу сказати зараз, точно все підраховано буде до кінця року. В новий рік ми матимемо повне розуміння", – зазначив Зеленський.

Множинне громадянство.

Множинне громадянство – це нормально, зауважує Зеленський.

"Я не бачу поганого у таких пропозицій. Про множинне громадянство я говорив ще до початку повномасштабної війни", – уточнив президент.

Він додав, що нині у світі 60 млн українців.

"Є тонкі питання, але я хотів би, щоб жінки, які отримують роботу за кордоном, не поспішали відмовлятися від українського громадянства. Множинне громадянство, напевно, частково вирішує це питання", – пояснив глава держави.

Родина.

"Син ходить в школу, донька – в університеті, і я радий, що вони тут – вони зробили свій вибір", – зазначив Зеленський, відповідаючи на питання про свою родину.

Згадаємо попередню пресконференцію

Нагадаємо, попередня пресконференція президента відбулася у річницю повномасштабного вторгнення РФ, 24 лютого 2023-го. Під час спілкування з журналістами Зеленський висловив упевненість у тому, що Україна переможе у війні.

Перша рекордна пресконференція Зеленського

Додамо, що перша велика пресконференція президента Зеленського пройшла у жовтні 2019 року. Тоді пресконференція у Kyiv Food Market тривала знамениті 14 годин, що стало новим світовим рекордом за тривалістю. А на зустріч було запрошено близько 300 журналістів.

Читайте також:
МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували
Обмін полоненими Обмін полоненими "всіх на всіх" можна провести до завершення війни, - Зеленський
Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський
Зеленський звільнив главу Департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка Зеленський звільнив главу Департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка