USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Замах на Роберто Фіцо: Прем'єр Словаччини – у стабільному стані. Оновлено

Лікарі боряться за життя Фіцо
стрілянина у Фіцо_1
Стрілянина
Джерело: Reuters

У прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо стріляли після виїзного засідання уряду. Наразі він перебуває в лікарні у стабільному стані і виходить на звязок, лікарі боряться за життя політика, повідомляють словацькі ЗМІ.

"Це дає надію, що прем'єр-міністр виживе після стрілянини", – пишуть медіа.

Де сталася стрілянина?

Інцидент стався в місті Гандлова. Журналісти вказують, що постріли пролунали перед Будинком культури, де відбувалося засідання уряду, коли прем'єр вийшов до людей.

Сам репортер не бачив інциденту, але був поблизу й почув кілька пострілів. Потім побачив, як охоронці підняли Фіцо із землі, повантажили в машину й повезли. Ймовірного нападника згодом вгамували й затримали поліціянти.

Далі поліція оточила територію, у будівлі провели евакуацію. Про безпеку інших урядовців подбала охорона. Також з місця інциденту евакуювали трьох міністрів.

Фіцо ж повезли до лікарні рятувальним гелікоптером.

"Прем'єр наразі перебуває у небезпечному для життя стані. Його перевозять гелікоптером до Банської Бистриці, оскільки дорога до Братислави зайняла б занадто багато часу, враховуючи необхідність невідкладного втручання. Наступні кілька годин будуть вирішальними", – йдеться на офіційній сторінці посадовця.

Які поранення отримав Фіцо?

ЗМІ пишуть, що Роберт Фіцо отримав два-три поранення, нібито в кінцівки, груди та живіт і його будуть оперувати. Однак свідки чули до п'яти пострілів.

Крім того, є інформація, що на прем’єра Фіцо в Гандлові чекали лише кілька людей, ніхто з них не вигукував антиурядових гасел. Лише один чоловік тримав плакат проти влади. Стрілянина сталася, коли Фіцо підійшов потиснути руки людям, які зібралися.

Хто стріляв?

Водночас журналісти почали складати картину інциденту. І припускають, що у Роберта Фіцо стріляв 71-річний чоловік із Левіце. Інші повідомляють про чоловіка середніх років, затриманого одразу після стрілянини. 

Також, за даними видання plus7dni, підозрюваним є, ймовірно, Юрай Цинтула (1953 р. н., – ред.) – письменник та поет, один із засновників літературного клубу DÚHA.

Разом з тим говорять, що крім основної діяльності, Цинтула був активістом ліберальної партії "Прогресивна Словаччина". І, ймовірно, законно володів зброєю, з якої зробив кілька пострілів у Фіцо. Нібито письменник неодноразово вороже висловлювався проти прем’єра в соцмережах.

Нападник Юрай Цинтула

Джерело: відкриті джерела

Правоохоронці ще не давали офіційної інформації про нападника і поки стрілянину не коментують. Справою займається Національне кримінальне агентство (НАКА). ЗМІ пишуть, що Цинтулу затримали відразу після нападу. Наразі він під вартою, справу передано в Національне кримінальне відомство.

Засідання уряду після стрілянини призупинили

15 травня члени уряду Словаччини вирушили на нараду до Гандлови, де мали обговорити соціально-економічну ситуацію в районах Прєвідза й Партизанське та запропонувати можливості для її покращення. Віцеспікер парламенту Любош Блага заявив, що засідання призупинено на невизначений термін.

Новини за темою: Словаччина підтримує вступ України до ЄС і допоможе з розмінуванням, – Фіцо

Замах на президента України

Зауважимо, що замахи на політиків – справа не нова.

Приміром, ще в листопаді минулого року Володимир Зеленський розповідав, як росіяни на замовлення Путіна намагалися його вбити. 

Відтак, торік українські спецслужби попередили щонайменше п'ять чи шість змов з метою вбивства президента  Зеленського. Тепер же Росія хоче усунути його з посади. Для цього вигадала план дестабілізації під умовною назвою "Майдан-3". Через два роки повномасштабної війни Зеленський уточнив, що Москва все ще "дуже хоче" повалити його. 

Раніше повідомлялося, що Володимир Зеленський пережив понад 12 російських замахів на своє життя.

Також у квітні правоохоронці затримали громадянина Польщі, який співпрацював з воєнною розвідкою Росії (більш відомою як ГРУ) і пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського.

Читайте також:
Словаччина та Угорщина просять ЄС переконати Україну скасувати санкції проти Словаччина та Угорщина просять ЄС переконати Україну скасувати санкції проти "Лукойла": Погрожують припиненням постачання електрики
Замах на Трампа: Чоловік, якого вбили на мітингу, кинувся захищати від куль свою сім'ю Замах на Трампа: Чоловік, якого вбили на мітингу, кинувся захищати від куль свою сім'ю
На Одещині прикордонник застрелив військового-дезертира, який напав на нього та намагався втекти з України. Оновлено На Одещині прикордонник застрелив військового-дезертира, який напав на нього та намагався втекти з України. Оновлено
Замах на Трампа: У будинку та авто стрілка знайшли вибухівку Замах на Трампа: У будинку та авто стрілка знайшли вибухівку