USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Ірландія скорочує виплати біженцям з України

Зміни зачеплять близько третини з 86 тисяч українських біженців
біженці
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Влада Ірландії ухвалила рішення скоротити соціальні виплати біженцям з України, які проживають у місцях, що фінансуються державою, і в центрах для прибулих. Про це повідомляє Reuters.

Міністр фінансів країни Майкл МакГрат пояснив, що зміни торкнуться близько третини з 86 тисяч українців, які втекли від російського вторгнення й залишилися в Ірландії. 

"Ірландія зменшить виплати до 38,8 євро із 220 євро після аналогічного скорочення для нових біженців з України, які прибули до країни протягом останніх місяців", – пише видання.

Нині трохи менш як 47 тис. українських біженців проживають у державних закладах, таких як готелі, де їм надають харчування та інші послуги. Це і частина з 19 тисяч українців, які працюють і не отримують соціальних виплат.

Крім того, Ірландія має один із найвищих показників кількості українських біженців при власному населенні в 5,3 мільйона осіб, а скорочення соціальних виплат розкритикували організації, які підтримують біженців.

Виплати українським біженцям

До речі, у Польщі створюють нову систему перевірок іноземців. Пільги іноземцям, які виїжджають з країни, будуть призупинені, це стосується також й українців, які перебувають у Польщі.

В уряді кажуть, що ця система буде комплексною і дозволить негайно призупиняти пільги для будь-якого іноземця, який отримує їх у Польщі, коли він або вона виїжджає в іншу країну.

А скорочення частини пільг для українських біженців почнеться з 1 липня 2024 року.

Раніше ми писали, що 66% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії готові повернутися додому, якщо для цього будуть відповідні умови. Соціологи кажуть, що найбільше респондентів готові повернутися, якщо нормально працюватиме критична інфраструктура (34%) й буде безпечно (34%).

Між іншим, у грудні 2023 року кількість українських біженців, які отримали статус тимчасового захисту в Європейському Союзі, зросла на 37,6 тисячі осіб, досягнувши понад 4 мільйони.

Читайте також:
Українцям виплатять гроші до Дня Незалежності. Хто і на яку допомогу може претендувати? Українцям виплатять гроші до Дня Незалежності. Хто і на яку допомогу може претендувати?
Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям
Рада ЄС продовжила тимчасовий захист українським біженцям до березня 2026 року Рада ЄС продовжила тимчасовий захист українським біженцям до березня 2026 року
Німеччина не виганятиме з країни безробітних українців Німеччина не виганятиме з країни безробітних українців