USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Ірландія скорочує виплати біженцям з України

Зміни зачеплять близько третини з 86 тисяч українських біженців
біженці
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Влада Ірландії ухвалила рішення скоротити соціальні виплати біженцям з України, які проживають у місцях, що фінансуються державою, і в центрах для прибулих. Про це повідомляє Reuters.

Міністр фінансів країни Майкл МакГрат пояснив, що зміни торкнуться близько третини з 86 тисяч українців, які втекли від російського вторгнення й залишилися в Ірландії. 

"Ірландія зменшить виплати до 38,8 євро із 220 євро після аналогічного скорочення для нових біженців з України, які прибули до країни протягом останніх місяців", – пише видання.

Нині трохи менш як 47 тис. українських біженців проживають у державних закладах, таких як готелі, де їм надають харчування та інші послуги. Це і частина з 19 тисяч українців, які працюють і не отримують соціальних виплат.

Крім того, Ірландія має один із найвищих показників кількості українських біженців при власному населенні в 5,3 мільйона осіб, а скорочення соціальних виплат розкритикували організації, які підтримують біженців.

Виплати українським біженцям

До речі, у Польщі створюють нову систему перевірок іноземців. Пільги іноземцям, які виїжджають з країни, будуть призупинені, це стосується також й українців, які перебувають у Польщі.

В уряді кажуть, що ця система буде комплексною і дозволить негайно призупиняти пільги для будь-якого іноземця, який отримує їх у Польщі, коли він або вона виїжджає в іншу країну.

А скорочення частини пільг для українських біженців почнеться з 1 липня 2024 року.

Раніше ми писали, що 66% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії готові повернутися додому, якщо для цього будуть відповідні умови. Соціологи кажуть, що найбільше респондентів готові повернутися, якщо нормально працюватиме критична інфраструктура (34%) й буде безпечно (34%).

Між іншим, у грудні 2023 року кількість українських біженців, які отримали статус тимчасового захисту в Європейському Союзі, зросла на 37,6 тисячі осіб, досягнувши понад 4 мільйони.

Читайте також:
Литва скасовує безкоштовне навчання для українських студентів Литва скасовує безкоштовне навчання для українських студентів
Українцям виплатять гроші до Дня Незалежності. Хто і на яку допомогу може претендувати? Українцям виплатять гроші до Дня Незалежності. Хто і на яку допомогу може претендувати?
Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям
Рада ЄС продовжила тимчасовий захист українським біженцям до березня 2026 року Рада ЄС продовжила тимчасовий захист українським біженцям до березня 2026 року