USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Родичі українських екснардепів, суддів та прокурорів володіють нерухомістю у Дубаї на понад 30 млн доларів

Зокрема, в експрезидента "Мотор Січі" Богуслаєва є п’ять об’єктів нерухомості у недобудові Dubai Pearl, ще частина – вже продана
Родичі українських високопосадовців володіють нерухомістю у Дубаї
Родичі українських високопосадовців володіють нерухомістю у Дубаї
Джерело: Радіо Свобода

Родичі низки колишніх українських високопосадовців, народних депутатів, суддів та прокурорів придбали елітну нерухомість у житлових комплексах Дубаю в Об’єднаних Арабських Еміратах. Про це пишуть журналісти "Схем".

Загальна вартість знахідок становить близько 30 мільйонів доларів.

Йдеться про ексміністра екології Миколу Злочевського, колишнього президента і народного депутата "Мотор Січі" В’ячеслава Богуслаєва, лобіста концерну "ЄДАПС" та ексрегіонала Василя Грицака, колишнього суддю Артура Ємельянова та ексзаступника прокурора Одеської області Олега Корнілова.

Зокрема, журналісти виявили, що міністр екології часів президента-втікача Віктора Януковича, колишній нардеп-регіонал Микола Злочевський придбав двоє апартаментів у комплексі W Residences The Palm на узбережжі Перської затоки на штучному острові-пальмі за 11 мільйонів доларів. На момент купівлі нерухомості у 2019 році Злочевський вже не був при владі і згодом був оголошений у розшук через підозри в економічних злочинах. Поки тривав судовий процес, ексміністр переписав майно на доньку Анну Злочевську, яка і досі значиться власницею двох апартаментів. 

Колишній президент "Мотор Січі" підсанкційний В’ячеслав Богуслаєв разом із сином Олександром придбали 19 об’єктів нерухомості в різних елітних районах Дубаю у проміжку з 2009-го по 2018 рік. Це 11 апартаментів у таких комплексах, як Al Msalli, Palme Couture Residences, Aquamarine, Burj Khalifa, Emirates Crown Tower та інших, а також вісім офісних приміщень у Jumeirah Business Centre 1 та у недобудованому комплексі Dubai Pearl. Загальна вартість цієї нерухомості – понад 15 мільйонів доларів.

У власності Олександра Богуслаєва залишається п’ять об’єктів нерухомості у недобудові Dubai Pearl, а решта – продані з виручкою у 3,5 мільйони доларів. Також нерухомість родини Богуслаєвих тривалий час здавалась в оренду. За попередніми оцінками, це могло принести 1,5 мільйона доларів прибутку.

Володіє майном в Дубаї і Світлана Ємельянова – колишня дружина впливового судді часів Януковича Артура Ємельянова. Це три квартири в житловому комплексі Sadaf 6 – кожна з яких площею 123 квадратні метри. Їхня загальна вартість 1,8 мільйона доларів.

Придбала нерухомість у Дубаї і родина екснардепа-регіонала та лобіста концерну "ЄДАПС" Василя Грицака. Це двоє апартаментів загальною вартістю понад 700 тисяч доларів, у комплексах The Fairways North Tower та Ocean Heights. Нині одна з квартир записана на старшого сина Грицака, друга – на дружину та молодшого сина. У коментарі "Схемам" Василь Грицак повідомив: "Я вперше від вас чую (про нерухомість в ОАЕ, – ред.). Я їх вам дарую! Поняття не маю. Вам подарунок! Немає і не було".

Ексзаступник прокурора Одеської області Олег Корнілов, згідно з даними з дубайського витоку, придбав в Еміратах три квартири загальною вартістю понад 400 тисяч доларів. Дві з них – наприкінці 2011-го та 2012 роках – на той момент Корнілов вже обіймав посаду заступника головного прокурора Одещини, а також у 2020 році – це готельні апартаменти у преміумкомплексі Aykon City-Tower (вежа B), побудованому в безпосередній близькості від визначних пам’яток Дубаю. Сам прокурор був люстрований після Революції Гідності – його звільнили з посади, через що Корнілов звернувся до суду. У 2021 році поновився на посаді та отримав понад 2,3 мільйона гривень з бюджету за "вимушений прогул", а через рік звільнився.

За даними журналістів, двоє апартаментів здавались в оренду і могли принести 135 тисяч доларів прибутку, згодом ще понад 250 тисяч – від продажу двох квартир (різниця від вартості).

Раніше журналісти встановили, що відповідальний за екологічний напрямок прокурор Київської обласної прокуратури Олександр Гуцуляк оселився у котеджному містечку, справою якого займалася його ж прокуратура. Вартість будинків тут стартує від 18 мільйонів гривень.

Також "Схеми" опублікували розслідування, згідно з яким сім'я голови Антимонопольного комітету України Павла Кириленка протягом 2020–2023 років придбала нерухомості та автомобілів на суму понад 70 мільйонів гривень.

Читайте також:
В Україні посилюється політичний тиск на ЗМІ: Міжнародні правозахисники виступили із заявою до влади В Україні посилюється політичний тиск на ЗМІ: Міжнародні правозахисники виступили із заявою до влади
Кропачов: Сьогодні відбувається знищення бізнесу та, найголовніше, – тиск на медіа Кропачов: Сьогодні відбувається знищення бізнесу та, найголовніше, – тиск на медіа
Помер засновник і голова Помер засновник і голова "Інтерфакс-Україна" Олександр Мартиненко
"Суспільне" розпочинає марафон на Першому у рамках "Єдиних новин"