USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Законно чи з порушенням: Адвокат прокоментував вручення повісток у громадських місцях

Розповідаємо, чи мають право ТЦК вручати повістки на вулиці
Мобілізація

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

По всій Україні почастішали випадки вручень ТЦК повісток на вулицях, спортзалах та інших громадських місцях. Такі дії військкомів викликають обурення серед громадян, які вважають такі дії незаконними.

Тож чи мають право ТЦК вручати повістки на вулиці та які мають бути дії громадян, коли на руках буде папірець з написом "повістка", розповідаємо далі.

Повістка в громадському місці

Партнер адвокатського обʼєднання "Відар" Віктор Віницький в ексклюзивному коментарі UWN зауважив, що вручати повістку ТЦК дійсно можуть в будь-яких приміщеннях і місцях, але це в більшості розповсюджується на публічні громадські місця.

"З приводу спортзалів, це все-таки приватна власність і приміщення. Тут вже питання в допуску власників цих приміщень туди. Тобто якщо вони добровільно туди пускають, то представники ТЦК можуть туди зайти і вручити. Якогось спротиву працівникам військкомату ніхто не надає, і це, в принципі, за добровільною згодою власників або тих адміністраторів. Тому формально порушень немає, що вони туди зайшли, їм ніхто не заборонив і вони там роздають ці повістки", – сказав адвокат.

Якщо йде дзвінок на телефон від воєнкомату?

"З приводу телефону: то чи можна вважати це належним чином викликом, я вважаю, що ні. Тому що, як, по-перше, зафіксувати факт того, що там, наприклад Іванова Івана Івановича дійсно викликає працівник ТЦК і дзвонить, наприклад, певному чоловікові? Одна річ, коли людина сама каже, що я Іванов Іван Іванович, але, знову ж таки, будь-яка людина може представитися іншою людиною. Тобто телефоном набагато важче для ТЦК викликати і набагато легше людині не з'явитися, бо притягнути тоді до відповідальності майже неможливо", – зазначив Віницький.

Віктор Віницький
Джерело: UWN

Якщо отримали повістку: що робити?

І продовжив: якщо ви все ж таки отримали повістку, то дійсно можна відмовитися від вручення.

"Але, до речі, в законодавстві не прописано, як у разі відмови це оформлювати. Тому що, як правило, працівники ТЦК складають акт про відмову. Тут два випадки можуть бути: або вони складають акт про відмову (хоча воно не регламентоване), або такі дії викликають якісь збудження і незаконні дії – тобто їх фізично можуть примусити, кудись забрати і те, що ми неодноразово бачили в новинах чи соцмережах, коли, до прикладу, запихають в "Бус" і везуть в ТЦК. Однозначно, це незаконно, але вдаються до таких заходів", – додав Віницький.

Чи можна оскаржити повістку?

На це питання Віктор Вінницький сказав, що коли людина отримує відповідний папірець, то як правило, – добровільно.

"А взагалі повістка повинна вже бути заповнена, коли її вручають, тобто є вся інформація. Нині хочуть внести зміни, щоб могли перевіряти документи працівники ТЦК, але формально працівники ТЦК не можуть вимагати на місці й попросити документ: попросити вони можуть, але не зобов’язана людина давати їм документи. Тому зараз хочуть внести зміни в законодавство, щоб працівники ТЦК могли перевіряти ці документи. Після того як людина отримала, видача повістки вже не оскаржується, тому що це процесуально формальна процедура. Тут питання вже наступні: чи з'явиться ця людина, чи не з'явиться до ТЦК за цією повісткою і яка може бути відповідальність за це?" – пояснив юрист.

Разом з тим додав, що потім людина вже для себе вирішує. Якщо з'явиться – можуть бути певні наслідки і її можуть просити пройти ВЛК. А якщо не з'явиться, то у ТЦК є підстави для складання якихось протоколів у зв’язку з неявкою і притягнення до відповідальності.

Водночас у Закарпатському ОТЦК, коментуючи останні події, кажуть, що вручення повісток у спортзалах є законним, а повістка – ще не означає миттєвого призову й відправлення на фронт.

"На нашу думку, ті чоловіки призовного віку, які свідомо уникаючи військової служби, займаються у спортивних залах або розважаються у відпочинкових комплексах, не є привілейованими порівняно з військовослужбовцями ЗСУ, які у непростих умовах тримають оборону і б’ють ворога", – заявили в пресслужбі ТЦК.

Чи законно, що хлопці понад рік воюють без ротацій та демобілізації?

Натомість, з іншого боку, воїнам на передовій потрібна демобілізація і їх варто комусь замінити. Неодноразово дружини захисників із ЗСУ проводили тематичні мітинги по всіх містах України.

"Зараз це якраз питання гостро обговорюють. Наскільки я розумію, законотворці спочатку хотіли зробити демобілізацію, а тепер хочуть якусь відпустку дати на період 30 днів чи більше. Тому, звісно, це не нормально, коли майже вже два роки людина служить. Тож повинна бути ротація певна. У тому числі є строковики, в яких строк закінчився, і це незаконно. Проте їх там треба демобілізувати і вже процедуру по-новому проходити на мобілізацію. Тому що вони строкову службу відслужили, але я думаю, що держава в них зацікавлена, але треба змінити строковиків на мобілізованих. Поки обговорення йде з приводу того, щоб демобілізувати. Я думаю, що депутати будуть шукати варіанти якогось часу, наприклад відпочинку і за цей час переоформлення із строкової служби на мобілізованих, хоча на цей момент таких питань немає", – резюмував Віницький.

Як може змінитися процес мобілізації?

Нині ж в Україні можуть посилити покарання за ухилення від мобілізації та зобов’яжуть з'явитися до військкомату протягом 48 годин після отримання повістки. Більше про нововведення читайте в нашому матеріалі.

Читайте також:
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову