USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Мобілізація. Працівники ТЦК почали складати акти, якщо не застали військовозобов'язаних вдома

Якщо повістку не вдалося вручити за місцем реєстрації, на місці складається відповідний акт
Мобілізація
В Україні триває мобілізація до ЗСУ
Джерело: відкриті джерела

В Україні працівники ТЦК та СП разом із поліцією та представниками місцевого самоврядування вручають повістки за місцем реєстрації військовозобов'язаних. У разі їх відсутності вдома, складається відповідний акт. Про це UWN стало відомо з особистих джерел. Також цю інформацію нам підтвердили у Полтавському обласному ТЦК та СП.

Там пояснили, що нині староста громади разом із поліцією та військовими за заздалегідь підготовленими списками приходять до військовозобов'язаних за місцем реєстрації для вручення повісток. Якщо ж військовозобов'язаний не проживає за місцем реєстрації або ж відсутній на момент візиту ТЦК, на місці складається відповідний акт, де зі слів родичів вказується причина відсутності військовозобов'язаного.

"Це робиться для звітності. Щоб ТЦК могли орієнтуватися, чому той чи інший громадянин не отримав повістку", – пояснив UWN речник Полтавського обласного ТЦК та СП Роман Істомін.

Крім того, за словами джерел UWN, в окремих випадках працівники місцевого самоврядування пропонують родичам військовозобов'язаних написати "заяву про те, що громадянин не проживає за місцем прописки", якщо такі факти присутні.

Новини за темою: Очікую від місцевого самоврядування більшого сприяння мобілізації, – Умєров

Рекрутинг до ЗСУ не скасовує мобілізацію

Рекрутинг до лав Збройних сил не скасовує процес мобілізації в Україні та не заміняє призов до армії. Необхідна кількість людей для захисту держави у будь-якому разі буде набрана. Про це в ефірі телемарафону заявив речник Міністерства оборони України Ілларіон Павлюк.

За його словами, в українців на тлі розмов про рекрутинг може скластися хибне враження, що відтепер країну захищає "тільки той, хто хоче, а хто не хоче, тому не треба". Однак це зовсім не так. Павлюк зазначив, що рекрутинг – це передусім покращення сервісу, підходів до мобілізації тих людей, які готові служити в Збройних силах України.

"Ми пропонуємо добровільно, не чекаючи мобілізації чи повістки, доєднатися до ЗСУ пропонуємо вибір спеціальностей. Але це не може означати, що служитимуть лише тільки ті, хто хочуть, і що тепер можна обрати тільки не бойові спеціальності, попри те, що у війську справді велика потреба в різних спеціальностях", – розповів речник.

Він додав, що за допомогою рекрутингу Міноборони зацікавлене набрати якнайбільше людей. Але оскільки є необхідність захищати Україну, то для цього "ми все одно доберемо ту кількість людей, яка потрібна", зокрема й завдяки мобілізації.

Новини за темою: Чи збирається Україна призивати до армії чоловіків, які живуть за кордоном? У Міноборони уточнили заяву

Для військовозобов'язаних хочуть запустити онлайн-послуги

Міністерство оборони України працює над цифровізацією послуг для військовозобов'язаних громадян. Зокрема, у роботі розробка реєстру військовослужбовців. Про це заявила заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Катерина Черногоренко. За словами чиновниці, на зустрічі з представниками країн G7 сьогодні в Києві онлайн-послуги для військових та верифікація реєстру військовозобов'язаних "Оберіг" входили до пріоритетних завдань міністерства.

"Раніше повістки могли приходити людям декілька разів, їх отримували громадяни, непридатні до служби чи навіть родичі загиблих", – сказала вона.

При цьому, зазначила представниця МОУ, завдяки верифікації з іншими державними реєстрами вдалося збільшити якість наповнення даних із 27% до 88%, а також видалити дублі та неактуальні дані, що запобігатиме виникненню таких скандальних ситуацій.

Заступниця голови Міноборони розповіла, що на базі реєстру військовозобов'язаних відомство хоче запускати нові електронні послуги. Наприклад з бронювання, що дасть антикорупційний ефект. Як заявила Черногоренко, відомство вже завершило верифікацію реєстру військовозобов’язаних, і тепер в планах – створення електронного документа, що підтверджує статус військовозобов’язаного. Це дозволить МОУ "розуміти і контролювати весь перелік особового складу, щоб бути ще більш швидкими, щоб розвивати людський капітал".

Нагадаємо, в Україні можуть посилити покарання за ухилення від мобілізації та зобов’яжуть з'явитися до військкомату протягом 48 годин після отримання повістки.

Нещодавно президент Володимир Зеленський заявив, що Генштаб запросив додатково мобілізувати 450–500 тисяч людей. Своєю чергою головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зазначив, що наразі зарано говорити про оцінку нового проєкту рекрутингу до Збройних сил України. В питаннях мобілізації необхідно повернути рамки, які існували раніше.

Читайте також:
Запроваджується новий механізм сповіщення працівників підприємств про повістки Запроваджується новий механізм сповіщення працівників підприємств про повістки
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів