USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили

Глава держави наголосив держсекретарю США, що Харківщині для захисту потрібно ще дві системи "Петріот"
Зеленський і Блінкен

Володимир Зеленський і Ентоні Блінкен

Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з держсекретарем США Ентоні Блінкеном. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Глава української держави подякував Блінкену за його черговий візит до України, який "є важливим сигналом стійкої та потужної підтримки нашої країни з боку Сполучених Штатів". А також розповів йому про ситуацію на передовій, зокрема на Харківському напрямку, та першочергові потреби Збройних сил України. 

Він наголосив на необхідності посилення протиповітряної оборони України. Зокрема, ЗСУ потрібно дві системи "Петріот" для захисту Харківщини.

"На зустрічі детально обговорили перспективи розширення участі США в коаліції винищувачів та програм тренування пілотів, а також нагальні потреби в далекобійних спроможностях і комплектуванні додаткових бригад. Також обговорили підготовку Глобального саміту миру, запланованого на 15–16 червня у Швейцарії. Президент наголосив на тому, що цей світовий майданчик важливий для забезпечення стійкого й справедливого миру для України", – йдеться в повідомленні.

Крім того, йшлося про перспективи укладення двосторонньої безпекової угоди. Окрему увагу приділили євроатлантичній інтеграції.

Коли Блінкен прибув до України?

Сьогодні вранці, 14 травня, Блінкен прибув до Києва. Про це він повідомив у соцмережі X.

Зазначимо, що це перший візит американського топпосадовця до України після ухвалення Конгресом допомоги на понад 60 мільярдів доларів для нашої країни.

"Сьогодні я повернувся до Києва, щоб продемонструвати нашу непохитну підтримку Україні, яка захищає свою свободу від російської агресії", – заявив Блінкен.

У Державному департаменті Сполучених Штатів повідомили, що у планах Ентоні Блінкена зустріч із президентом України Володимиром Зеленським, прем’єр-міністром Денисом Шмигалем і міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Мета: обговорити "новини з поля бою, вплив нової безпекової та економічної допомоги США, довгострокові безпекові та інші зобов'язання, а також поточну роботу з підтримки економічного відновлення України".

Додамо

Як раніше писало агентство Reuters, мета цієї поїздки – продемонструвати солідарність Сполучених Штатів Америки з Україною, яка намагається відбити масовані російські бомбардування на своєму північно-східному кордоні.

Американський чиновник на умовах анонімності повідомив журналістам, що Блінкен сподівається "послати сильний сигнал заспокоєння українцям, які, очевидно, перебувають у дуже складному становищі".

"Місія держсекретаря тут полягає в тому, щоб поговорити про те, що нашу додаткову допомогу надаватимуть у такий спосіб, щоб допомогти зміцнити їхню оборону і дозволити їм дедалі більше перехоплювати ініціативу на полі бою", – пояснив він.

Високопосадовець також додав, що артилерія, ракети великої дальності, відомі як ATACMS, і ракети-перехоплювачі протиповітряної оборони, схвалені президентом Джо Байденом 24 квітня, вже надходять до українських військ.

Нагадаємо, раніше держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен висловив упевненість, що українські війська здатні ефективно втримувати лінію фронту на сході України. При цьому він зауважив, що багатомісячна затримка в отриманні додаткового фінансування для військової допомоги Україні призвела до втрат.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону