USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Росіяни на Харківщині перейшли до нової тактики, яка могла призвести до великих втрат, – ISW

Загалом темпи російського наступу в цьому регіоні сповільнилися
ЗСУ

Ілюстративне фото

Джерело: Володимир Зеленський

За останню добу темпи російського наступу на півночі Харківської області, схоже, сповільнилися. Ймовірно, це сталося через нову тактику, яка призвела до великих втрат серед військових РФ. Про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

Як пояснили аналітики, нова тактика російського угруповання полягає в тому, що вони використовують малі групи чисельністю не більше п'яти осіб, які проникають на українські позиції, а потім об'єднуються з іншими невеликими штурмовими групами у великий ударний кулак.

Це ж підтверджується кадрами, знятими з безпілотника поблизу Вовчанська.

"Використання малих штурмових груп може призвести до великих втрат живої сили і техніки та уповільнити загальний темп російського наступу на цьому напрямку", – зазначили аналітики.

При цьому російський військовий оглядач, який раніше служив інструктором підрозділу "Штурм-Z", поскаржився, що кадри з невеликими російськими штурмовими групами свідчать про погану підготовку, а не про нову ефективну тактику.

Новини за темою: Ситуація на Сумщині напружена, якщо буде наступ росіян – дамо відповідь, – речник ОТУВ "Сіверськ"

Кілька українських військових чиновників повідомили 14 травня, що, на їхню думку, ситуація в Харківській області повільно стабілізується.

Як зазначив начальник Генерального штабу України генерал-майор Анатолій Баргилевич, російські війська втратили до 1740 солдатів на цьому напрямку тільки за останню добу, що є дуже високим показником втрат.

ISW не може підтвердити цю цифру, але ймовірний рівень втрат відповідає загальному уповільненню темпів наступу, яке спостерігалося 14 травня.

"Якщо темпи російських операцій залишаться відносно низькими, російські війська, ймовірно, зосередяться на закріпленні нових позицій і нарощуванні бокового виступу на Харківщині шляхом об'єднання угруповань у Липцях та Вовчанську і створення "буферної зони" в прикордонній зоні замість того, щоб просуватися далі в глиб області", – йдеться в повідомленні аналітиків.

Наступ на Харків

Як відомо, у ніч на п'ятницю, 10 травня, російські війська почали наступ у Харківській області. Тоді ж головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський розповів, що обстановка в регіоні загострилася.

Бої здебільшого тривають у прикордонній частині області, але окупанти щосили намагаються просунутися в глиб регіону.

Водночас експерти ISW вважають, що обмежені зусилля, які зараз вживають російські окупанти, не свідчать про те, що йдеться про широкомасштабну наступальну операцію з метою оточити та захопити Харків.

Також, згідно зі зведеннями Генштабу, останніми днями російські війська стали зазнавати великих втрат на фронті. Це відбувається саме на тлі російських спроб штурмувати північ Харківщини.
Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону