USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція

Загалом на Харківському напрямку від початку доби активних бойових дій не спостерігається
ЗСУ

ЗСУ. Фото ілюстративне

Джерело: Володимир Зеленський

Російська армія вже п'ятий день продовжує наступ на півночі Харківської області. Наразі активні бої йдуть у районі Лук'янців і Вовчанська. В останньому, як заявив головний патрульний Вовчанського відділу Олексій Харківський, ситуація вкрай складна.

За словами поліцейського, окупанти займають позиції на вулицях міста.

"Ми перебуваємо, евакуюємо людей, усім допомагаємо. Ситуація у Вовчанську дуже складна. Ворог займає позиції на вулицях міста Вовчанськ. Тому люди, будь ласка, евакуюйтеся. Ми всім допомагаємо", – сказав він.

Окупанти намагаються обійти Вовчанськ

Як стверджує експерт Bild Юліан Рьопке, війська РФ увійшли в північну частину Вовчанська, бої там тривають у районі м'ясокомбінату.

"Російські війська, що наступають, намагаються обійти місто за 4 км на схід. Там їм вдалося перерізати дорогу з Вовчанська в Тихе. На околицях Вовчанська ЗС РФ зайняли села Плетенівка, Огурцове, Гатище і Бугроватка. Темп просування ЗС РФ знизився порівняно з першими днями наступу", – говорить аналітик.

Варто зазначити, що раніше про зниження темпів наступу росіян повідомляли аналітики Інституту вивчення війни.

Новини за темою: Росіяни на Харківщині перейшли до нової тактики, яка могла призвести до великих втрат, – ISW

Також речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин розповів в ефірі телемарафону, що ситуацію на Харківському напрямку вдалося дещо стабілізувати.

"Ми контратакуємо, завдаємо ударів артилерією, залучено велику кількість підрозділів БпЛА", – додав він.

Генштаб ЗСУ заявляє, що з початку доби противник активних дій не проводив. РФ намагається закріпитися на досягнутому рубежі та здійснює перегрупування.

"Наші підрозділи продовжують проведення прочісування міської забудови, під вогневим контролем української артилерії та безпілотних систем – місця зосередження живої сили і техніки російських окупантів та можливі місця обладнання ворожих позицій", – йдеться у повідомленні.

Загалом від початку наступу на Харківському напрямку втрати в живій силі російських окупантів становлять 615 вбитими і пораненими, знищено або пошкоджено 98 одиниць озброєння та військової техніки.

Як відомо, наступ росіян на Харківському напрямку триває з п'ятниці, 10 травня. За цей час окупантам вдалося захопити кілька прикордонних сіл, які з початку війни перебувають у сірій зоні.

Водночас експерти ISW вважають, що обмежені зусилля, які зараз вживають російські окупанти, не свідчать про те, що йдеться про широкомасштабну наступальну операцію з метою оточити та захопити Харків.

Там припускають, що російські війська зосередяться на закріпленні нових позицій і нарощуванні бокового виступу на Харківщині шляхом об'єднання угруповань у Липцях та Вовчанську і створення "буферної зони" в прикордонній зоні замість того, щоб просуватися далі в глиб області.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону