USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині

Роботи зі встановлення "зубів дракона" на деяких ділянках були призупинені через постійні обстріли
Зуби дракона на Харківщині_2
"Зуби дракона" на Харківщині
Джерело: відкриті джерела

Роботи щодо становлення "зубів дракона" у Харківській області, які ставили на 2023 рік, виконані на 100%. Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов у Telegram.

"Частину робіт згідно з планом розпочали виконувати вже у 2024 році, але роботи були призупинені на деяких ділянках через постійні обстріли. Вони будуть виконані, коли фізично для цього буде можливість", – йдеться у дописі.

Синєгубов запевняє, що на фото, що розповсюджують в мережах, зображені залишки матеріалів, які на прохання однієї з бригад вивіз підрядник для подальшого встановлення.

"Важливо: ті залишки – це 0,4% від загальної виконаної роботи з огороджень такого типу. Тобто це далеко не стратегічна кількість тетраедрів, яка б, "за словами деяких блогерів", могла б взагалі теоретично вплинути на хід бойових дій", – каже він.

"Зуби дракона" на Харківщині
Джерело: відкриті джерела

Очільник ОВА наголосив, що розповсюдження такої дезінформації дискредитує військових та виконавців усіх оборонних робіт.

"Окремо зроблю акцент на походженні всіх цих інформаційних вкидів, які розпочалися рівно в день наступу окупаційних військ на Вовчанськ. Ще з минулого тижня тиражувалися різні повідомлення: то про відсутність влади в області, то про захоплення Вовчанська, то про нібито ремонти доріг на Вовчанськ за майже 400 млн гривень, то про відсутність фортифікацій і так далі. Всі ці матеріали виходили приблизно в однаковий час, з однаковими заголовками. Це ІПСО, яка спрямована на дискредитацію військових, влади, поширення хаосу та ворожнечі між українцями. Це умисно спрямовані хвилі, які подекуди підтримують ЗМІ", – додав посадовець.

Що таке "зуби дракона"?

"Зуби дракона" – фортифікаційна бетонна конструкція або гранітна брила, зарита в землю рядами. Призначена для перешкоди просуванню танкових підрозділів противника. Малі протитанкові надовби повинні піднімати або ушкоджувати днище танка і можуть бути замасковані. Великі протитанкові надовби мають своїм розміром ускладнювати розчищення проходів. Часто поєднуються з мінними полями і дротяними загородами.

Надовби, обплетені колючим дротом, одночасно служать і протипіхотними загородами.

Яка ситуація зараз на Харківщині?

Окупанти почали новий наступ на Харківщину у ніч на п'ятницю, 10 травня. Бої здебільшого тривають у прикордонній частині області, але окупанти щосили намагаються просунутися в глиб регіону.

Проте за останню добу темпи російського наступу на півночі Харківської області, схоже, сповільнилися. За оцінками ISW, ймовірно, це сталося через нову тактику, яка призвела до великих втрат серед військових РФ.

Як зазначив начальник Генерального штабу України генерал-майор Анатолій Баргилевич, російські війська втратили до 1740 солдатів на цьому напрямку тільки за останню добу, що є дуже високим показником втрат.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом