USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Чи будуть представники ТЦК вручати жінкам повістки на вулицях. Коментар речника Полтавського ТЦК Істоміна

Приміром, на вулиці чоловіки військовозобов’язані є майже всі віком від 20 до 60 років, а жінки – одиниці
жінки-медики
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

З 1 жовтня 2023 року набрали чинності зміни до закону, якими встановлюється взяття жінок певних професій на військовий облік за їхнім бажанням. Зокрема, передбачено, що жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком і здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних.

У зв'язку з тим, що останнім часом по всій Україні почастішали випадки вручень ТЦК повісток у громадських місцях, UWN запитав у речника Полтавського ТЦК та СП Романа Істоміна, чи можуть давати повістки на вулиці жінкам-медикам.

Повістки жінкам-медикам на вулиці?

"На вулиці не можуть давати повістки жінкам-медикам. У нас зараз гендерна рівність, але потрібно розуміти, що у жінок не те, що більше підстав ніж у чоловіка, але все-таки військовозобов’язані чоловіки підлягають обов’язковій мобілізації. Військовозобов’язаних жінок можуть призвати, але в добровільному порядку: вони або складають контракт, або призиваються за мобілізацією, але все одно самостійно, добровільно. Повістки на прибуття для уточнення військово-облікових даних жінкам не надають, насамперед тому, що лише медикинь все-таки набагато менше, ніж військовозобов’язаних чоловіків", – пояснив Істомін.

Речник додав, що, приміром, на вулиці чоловіки військовозобов’язані є майже всі віком від 20 до 60 років, а жінки – одиниці.

"Плюс ще треба розуміти, що якщо є чоловік і дружина і в них є неповнолітня дитина, то мобілізації підлягає лише один з батьків, звичайно, зазвичай це чоловік. Якщо чоловік виховує дитину сам, так само не підлягає мобілізації, але частіше, якщо розлучаються чоловік і дружина, то дитина залишається з жінкою. Тобто жінки ще частіше за чоловіків матимуть право на відстрочку. Тому основним мобілізаційним ресурсом все ж таки є чоловіки", – прокоментував Істомін.

Новини за темою: Законно чи з порушенням: Адвокат прокоментував вручення повісток у громадських місцях

Трішки історії про мобілізацію жінок

Торік Верховна Рада України внесла зміни до статті 1 Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та передбачила, що на обов'язковий військовий облік мають бути поставлені жінки з медичною або фармацевтичною освітою.

На виконання цього закону Кабінет міністрів видав постанову щодо порядку військового обліку. А Міністерство оборони видало наказ про військовий облік жінок. Згідно з цим наказом, передбачили, що з 1 жовтня жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, мають обов'язково стати на військовий облік.

"Якщо жінки будуть стояти на обліку, то вони набувають статусу військовозобов'язаних. А військовозобов'язані виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлено для військовозобов'язаних. Тобто якщо будуть окремі якісь документи, які дають право на тимчасовий виїзд, – тоді так, жінки зможуть поїхати. Якщо немає – тоді також, як і чоловіки, будуть обмежені у праві виїзду", – уточнив представник президента в Раді Федір Веніславський.

Новини за темою: Очікую від місцевого самоврядування більшого сприяння мобілізації, – Умєров

Разом з тим напередодні головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив журналістам, що в питаннях мобілізації необхідно повернути межі, які існували раніше. 

"Рекрутинг оцінювати ще трохи зарано, а щодо питань мобілізації, то його не те що потрібно посилювати, а повернути в ті межі, які працювали раніше. Тому що зараз це проблема тих хлопців, які воюють на передньому краї, їх має хтось замінювати і хтось допомагати", – сказав Залужний.

Головнокомандувач додав, що іноді воїни залишаються сам на сам, а це "зовсім неправильно".

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Здоров'я – база, естетика – похідне. Пластичний хірург Дмитро Слоссер розповів про роботу під час війни та останні тенденції в галузі Здоров'я – база, естетика – похідне. Пластичний хірург Дмитро Слоссер розповів про роботу під час війни та останні тенденції в галузі
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки