USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям

Закон набуде чинності 1 липня
Сейм Польщі
Сейм Польщі
Джерело: RMF24

Сейм Польщі схвалив поправки до закону про допомогу українським біженцям. За поправки до закону проголосував 381 депутат, 19 були проти, а 20 утрималися, пише RMF24.

Ухвалені зміни стосуються продовження на чотири місяці терміну подання заявок на умовне право на заняття професією лікаря, стоматолога, медичної сестри та акушерки, а також затвердження посвідчень громадянина країни, яка припинила міжнародний договір про їхнє взаємне визнання.

Під час засідання комітету заступник міністра освіти Йоанна Муха сказала, що поправка пов'язана з нещодавнім припиненням Білоруссю видачі документів, що підтверджують іспит, своїм громадянам, які перебувають за кордоном.

"Постанова також розширює доступ до медичних, сімейних та соціальних виплат, виплат, що виплачуються установою соціального страхування (ZUS), та можливість проживання в колективних засобах розміщення. Також поправка визначає максимальний 36-місячний період, протягом якого учні можуть брати участь у додаткових безкоштовних курсах польської мови. Рішення стосуватиметься учнів, які почали відвідувати заняття у 2022–2023 та 2023–2024 роках", – зазначає видання.

Сумніви щодо поправки викликали Законодавче управління Сейму та депутати "Закону та справедливості", які заявили, що поправка може вийти за межі подання.

Поправка до закону "Про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території України" передбачає, серед іншого, продовження до 30 вересня 2025 року терміну легальності перебування для українців, які отримали номер PESEL UKR, а також прив'язку з наступного року виплат "800 плюс" (800 злотих на місяць на одну дитину) до обов'язкового шкільного навчання для українських дітей.

Водночас закон передбачає запровадження нових правил підтвердження особи громадянина України, який подає заяву на отримання номера PESEL. Єдиним способом підтвердження особи буде пред'явлення дійсного проїзного документа.

Зміни з 1 липня

До того ж з 1 липня фінансування підтримки у вигляді проживання та харчування біженців з України, які перебувають в особливо складній ситуації, буде можливим лише на підставі підписаного договору з місцевим компетентним воєводою або органом місцевого самоврядування, який діє за дорученням воєводи.

Правила участі у витратах на проживання та харчування в центрах колективного розміщення також будуть змінені таким чином, щоб збір належних субсидій був більш ефективним, ніж зараз.

Окрім того, закон передбачає припинення пільг, пов'язаних з компенсацією витрат на проживання та харчування біженців, понесених власниками приватних приміщень.

З 1 липня також скасовується допомога на фінансування фотографування та одноразова грошова допомога у розмірі 300 злотих (понад 3 тисячі гривень).

Після набуття чинності закону 1 липня надалі документ мають передати на розгляд Сенату.

Новини за темою: Польща планує скасувати частину виплат для українських біженців

Також відомо, що в Польщі застосують нову систему перевірок іноземців. Пільги іноземцям, які виїжджають з країни, будуть призупинені, це стосується також й українців, які перебувають у Польщі.

Від впровадження системи перевірок і зупинки виплати пільг порушникам в Польщі очікують великої економії.

Читайте також:
Українцям виплатять гроші до Дня Незалежності. Хто і на яку допомогу може претендувати? Українцям виплатять гроші до Дня Незалежності. Хто і на яку допомогу може претендувати?
Польща скасувала обмеження на пропуск вантажівок з України Польща скасувала обмеження на пропуск вантажівок з України
Польща обмежила пропуск українських вантажівок через кордон нібито через відсутність дозволів на міжнародні перевезення Польща обмежила пропуск українських вантажівок через кордон нібито через відсутність дозволів на міжнародні перевезення
Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям