USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

В Україні ввели екстрені відключення світла

Причиною є дефіцит потужності внаслідок масованих атак окупантів на українську енергосистему
світло
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Надвечір 14 травня в Україні запровадили екстрені відключення електроенергії. Причиною є дефіцит потужності внаслідок масованих атак окупантів на енергосистему України, повідомили в "Укренерго".

"Сьогодні, 14 травня, з 21:00 до 24:00 "Укренерго" вимушене запровадити контрольовані аварійні відключення в усіх регіонах України", – йдеться у повідомленні компанії.

Де діють графіки?

За інформацією місцевих обленерго, графіки аварійних відключень (ГАВ) діють у дві черги.

Завтра, 15 травня, для промислових споживачів графіки обмеження потужності будуть діяти протягом всієї доби – з 00:00 до 24:00.

Натомість "Запоріжжяобленерго" попереджає про тимчасові відключення. 15 травня за деякими адресами в Запоріжжі й інших населених пунктах області не буде світла. Це повʼязано з ремонтними роботами.

А на Полтавщині наразі тимчасово без світла лишилися 43 тис. 800 побутових споживачів і 2 тис. 700 юридичних.

Як зі світлом у Києві?

У компанії Yasno також пояснили, що це вимушений захід. Графіків не існує, оскільки відключення не планові і необхідні для термінового балансування енергосистеми.

Наразі відомо, що в Києві відключено близько 10% споживачів. Орієнтовно світла не буде до 23-ї години.

"У звʼязку із цими причинами та збільшенням споживання (через прохолодну погоду) в Києві вводяться графіки аварійних відключень, в тому числі і для населення. Обсяги відключень незначні, близько 10% споживачів", – йдеться у повідомленні КМВА.

У Київській міській військовій адміністрації також просять споживачів економити електроенергію.

Новини за темою: Врятуватися від блекаутів. Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону

Атаки на енергосистему

Як раніше повідомляв міністр енергетики Герман Галущенко, Україна внаслідок останніх атак Росії втратила 7 ГВт потужностей генерації електроенергії. За словами посадовця, це гігантський обсяг генерації.

Окупанти також знищили низку високовольтних трансформаторів на підстанціях, які передають електроенергію.

До того ж голова Київського офісу Секретаріату Енергетичного співтовариства, міністр енергетики та захисту довкілля України (2019–2020) Олексій Оржель зауважував, що Україна до наступного опалювального сезону зможе відновити лише 30–40% пошкодженої енергетичної інфраструктури.

Це пов’язано із тим, що обладнання, яке було побудовано в радянські часи, унікальне і його треба зробити, виробити знову. 

Крім того, уряд виділив 7,168 млрд гривень на відбудову енергосистеми України. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, за ці кошти закуплять обладнання для відновлення високовольтної мережі, а також для кращої синхронізації енергосистеми України та Європейського Союзу.

Читайте також:
Найскладніший період літа вже позаду: Ситуація з енергетикою покращилась, – Укренерго Найскладніший період літа вже позаду: Ситуація з енергетикою покращилась, – Укренерго
Українці матимуть мобільний зв’язок та інтернет під час відключень світла: Яке рішення ухвалили в Мінцифри Українці матимуть мобільний зв’язок та інтернет під час відключень світла: Яке рішення ухвалили в Мінцифри
Львівські школярі, як і рекомендував Кабмін, розпочнуть навчання 2 вересня, проте Садовий незадоволений Львівські школярі, як і рекомендував Кабмін, розпочнуть навчання 2 вересня, проте Садовий незадоволений
Україна може найближчим часом отримати 250 млн євро для підтримки енергетики від ЄІБ Україна може найближчим часом отримати 250 млн євро для підтримки енергетики від ЄІБ