USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Гуменюк прокоментувала ситуацію на лівому березі Херсонщини

Росіяни намагаються "знівелювати" успіхи ЗСУ
лівий берег Херсонщини
ЗСУ на лівому березі Херсонщини
Джерело: Володимир Зеленський

Українські захисники продовжують бойову роботу на лівому березі Дніпра Херсонщини і закріплюються на вказаній ділянці. Про це сказала речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Це складна ділянка на українському напрямку. І робота там триває, але вона не вся підлягає розголосу. Навіть за умов, що якусь частину ми вже змогли оприлюднити: є велика різниця у термінах "закріпилися" і "закріплюються". Продовжуємо бойову роботу - підрозділи морської піхоти працюють потужно", - пояснила Гуменюк.

І додала, що ворог намагається "знівелювати" перевагу ЗСУ, тому, зокрема, використовує тактичну авіацію та дрони, зазначає вона.

"Хоче маневрувати в умовах складної погоди, типової для цієї пори року. Долучає до тактичної авіації ще й безпілотні атаки, тобто активність сьогоднішніх нічних дронів типу "Шахед" й активність FPV-дронів на напрямку досить велика", - пояснила речниця.

Що передувало?

Напередодні, 17 листопада, стало відомо, що ЗСУ успішно провели серію бойових дій на лівому березі Дніпра на Херсонщині й закріпилися на декількох плацдармах. Про це повідомило командування морської піхоти ВМС ЗСУ.

"За час операції росіяни втратили 1 тис. 216 особового складу, 24 танки, 89 артилерійських систем та мінометів, 135 од. різноманітної автомобільної техніки, 48 од. бойових броньованих машин, у тому числі БТР та БМП, 9 РСЗВ, 14 плавзасобів та 15 од. спецтехніки. Ще 2 тис. 217 окупантів поранені", - розповідала Морська піхота. 

У Генштабі ЗСУ додали, що в зоні відповідальності ОСУВ "Одеса" на Херсонському напрямку українські воїни ведуть контрбатарейну боротьбу, завдають вогневого ураження по тилах ворогів.

Також у своєму стилі прокоментував цю новину й глава ОП Андрій Єрмак.

Емодзі-цитата Єрмака
Джерело: Telegram Андрія Єрмака

Пізніше президент України Володимир Зеленський показав фото наших героїв, що прорвалися на окуповану частину області.

"Лівобережжя Херсонщини. Наші воїни. Дякую за вашу силу, за рух уперед! Слава кожному й кожній, хто повертає Україні свободу та справедливість!", - зазначив глава держави.

Коли звільнили правобережну Херсонщину?

ЗСУ в жовтні – листопаді 2022 року звільнили всю правобережну частину Херсонської області включно з обласним центром.

Відтоді прилеглі до Дніпра райони Херсонщини стали обʼєктом майже щоденних обстрілів з боку російських військ, які зберігають контроль над лівобережною частиною області, за винятком невеликої території, яку відбили Сили оборони України.

Новини за темою: Окупанти в затоплених Олешках випихають людей з човнів, – голова МВА

Раніше

Нагадаємо, на початку осені Генштаб ЗСУ підтвердив, що українські військові захопили позиції на лівому березі Херсонщини. Водночас у медіа повідомлення про це з’являлися ще наприкінці літа.

До речі, тоді керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк прокоментувала інформацію аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW) про ймовірну висадку Збройних сил України на лівому березі Херсонської області. 

За її словами, "робота навколо якогось населеного пункту без закріплення не вважається завершеною". І радить "не поспішати, а довіряти військовим".

Додамо, український мер окупованої Нової Каховки, що на Херсонщині, Володимир Коваленко розповів, що низка населених пунктів цієї громади на лівобережній Херсонщині через війну стали безлюдними. Зокрема, в селі Корсунка вже немає місцевих, а нині там велика кількість розбитої російської техніки, повідомив посадовець проєкту Радіо Свобода "Новини Приазовʼя".

Міський голова каже, що після затоплення туди практично ніхто не повернувся.

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція