USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Низка сіл на частині т.о. лівобережної Херсонщини вже безлюдні, – мер Нової Каховки

Влада каже, що "немає з ким зв’язатися"
Затоплені Олешки 7.06.2023

Затоплені Олешки, 7 червня 2023 року

Джерело: відкриті джерела

Український мер окупованої Нової Каховки, що на Херсонщині, Володимир Коваленко розповів, що низка населених пунктів цієї громади на лівобережній Херсонщині через війну стали безлюдними. Зокрема, в селі Корсунка вже немає місцевих, а нині там велика кількість розбитої російської техніки, повідомив посадовець проєкту Радіо Свобода "Новини Приазовʼя".

Міський голова каже, що після затоплення туди практично ніхто не повернувся.

"Спустошені села є і в Олешківській громаді, яка також перебуває в російській окупації. Це села Підстепне, Кринки, Нечаєве. Не знаю, скільки людей насправді на сьогодні залишилося в Піщанівці. Немає з ким зв’язатися, людей немає", – додала начальниця Олешківської МВА Тетяна Гасаненко.

За даними чиновниці, загалом до громади належать 13 населених пунктів. Нині в тому місці проходить лінія розмежування між Збройними силами України й російськими військовими. І населені пункти, які розташовані у безпосередній близькості до Дніпра, потерпають найбільше.

"На початок великої війни Олешківська територіальна громада налічувала майже 40 тис. населення, на зараз, за дуже умовними підрахунками, там залишилося не більше 9 тисяч. У самих Олешках з 20 тис. населення залишається близько 3 тис. Щодо інших деяких населених пунктах, то жителів можна перерахувати на пальцях однієї або двох рук", – додала Гасаненко.

Коли звільнили правобережну Херсонщину?

ЗСУ в жовтні – листопаді 2022 року звільнили всю правобережну частину Херсонської області включно з обласним центром.

Відтоді прилеглі до Дніпра райони Херсонщини стали обʼєктом майже щоденних обстрілів з боку російських військ, які зберігають контроль над лівобережною частиною області, за винятком невеликої території, яку відбили Сили оборони України.

Новини за темою: Окупанти в затоплених Олешках випихають людей з човнів, – голова МВА

До речі, керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк прокоментувала інформацію аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW) про ймовірну висадку Збройних сил України на лівому березі Херсонської області. Про це речниця сказала в ефірі національного телемарафону.

За її словами, "робота навколо якогось населеного пункту без закріплення не вважається завершеною". І радить "не поспішати, а довіряти військовим".

Після закінчення війни Україна не зможе відбудувати деякі населені пункти

В Україні будуть міста, яким, ймовірно, нададуть статус повністю знищеного міста чи житлової інфраструктури. Про це розповіла голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, очільниця партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

"Скажу дуже непопулярні слова, але, на жаль, матимемо такі населені пункти, які не будемо з різних причин відбудовувати. Наприклад, якщо мінування чи екологічна ситуація не дозволяє його відбудувати, або якщо люди самі не захочуть повертатися. На жаль, таке буде. Це дуже болісно визнавати, але…", – зазначила Шуляк.

Разом з тим для жителів тимчасово окупованих територій у межах "єВідновлення" планують окремий етап компенсацій – як за пошкоджене, так і за повністю знищене майно в результаті збройної агресії РФ.

Загалом станом на початок жовтня з чотирьох областей, які повністю або частково тимчасово окуповані РФ, надійшло майже 11 тис. заявок на компенсацію за пошкоджене житло. Найбільше – з Донецької та Херсонської областей (3 тис. 206 і 3 тис. 210 заяв відповідно), найменше – з Луганської області, яка майже повністю окупована Росією з 2014 року – 63 заявки. Щодо знищеного майна найбільше заявок з Донецької області – 220. З Херсонщини подали 137 заявок, а з Запорізької області – 39.

Новини за темою: Сексуальне насильство та тортури. Правозахисники зафіксували понад 97 тисяч випадків знущань окупантів на Херсонщині

Додамо: загалом, за прогнозами Світового банку, повоєнна відбудова України коштуватиме близько 500–600 млрд євро. Лише збитки медичної системи України, спричинені російською агресією, Світовий банк та Всесвітня організація охорони здоров’я оцінюють у 26 млрд доларів.

Натомість в Україні вже відзначили, що після закінчення війни країна не зможе відбудувати деякі населені пункти, оскільки росіяни зруйнували їх вщент

Читайте також:
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?