USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Окупанти в затоплених Олешках випихають людей з човнів, – голова МВА

У місті – гуманітарна катастрофа
Затоплені Олешки 7.06.2023

Затоплені Олешки, 7 червня 2023 року

Джерело: відкриті джерела

У затоплених Олешках окупанти лише сьогодні, 9 червня, виділили кілька човнів, які почали забирати людей з дахів. Про це розповіла керівниця Олешківської МВА Тетяна Гасаненко, повідомляє Укрінформ.

Вона додала, що окупанти довозять людей до місця, де їм вода по груди, а далі випихають з човнів. І люди вимушені долати значні відстані по воді.

"І люди виходять в сторону Житлоселища, де АТБ у нас, в сторону Аметиста. І вони пішки доходять туди, мокрі, босі", – сказала Гасаненко.

Люди самоорганізовуються

На сухих ділянках, за її словами, люди самоорганізувалися і готують одне для одного їжу з тих залишків, що є. Також по можливості діляться речами з тими, хто втратив все. 

Списки зниклих

Керівниця Олешківської МВА Тетяна Гасаненко також розповіла, що люди самі формують списки тих, хто живий, хто помер і хто зник безвісти. У місті відсутній зв'язок.

Також доля близько двох сотень людей, яких окупанти вивезли в сторону Залізного Порту, невідома. Гасаненко додала, що ця цифра – приблизна, оскільки жодного зв'язку з вивезеними людьми немає.

Ситуація станом на 8 червня

Мер міста Євген Рищук розповів, що Окупанти обстріляли школу №2 в Олешках, де люди рятувалися від затоплення, спричиненого підривом Каховської ГЕС. 

"Окупаційні війська обстріляли будівлю школи №2, де збиралися люди із затоплених домівок", – написав він.

Потерпілі та врятовані

Станом на обід 8 червня в окупованих Олешках вдалось врятувати понад 300 людей з будинків. З них 120 людей, за словами Рищука, з переохолодженням перебувають наразі у місцевій лікарні.

"Ситуація у місті ще більш-менш з людьми і волонтерами. А ті села, які підтоплені, там ситуація з волонтерами не дуже легка. Туди не дають доїхати. Усе, що ми можемо, прохати людей триматися, а волонтери їм допоможуть і їх вивезуть", – зазначив мер.

Що відбувалось в районі Олешок

Рищук розповів, що всі населені пункти Олешківської міської територіальної громади – це 12 сіл та селищ та саме місто Олешки. Вони всі затоплені, однак по-різному. Місто Олешки затоплено на 90%.

При цьому додав, що з міста нині неможливо виїхати легковим автомобілем. Людей, яким вдалося врятуватися та виїхати з Олешків, небагато. 

У населених пунктах, де підтоплення становить 10–50%, люди виїжджали самотужки, бо окупанти не надали автобусів.

Він також зазначив, що російські військові відступили з підтоплених територій на другу лінію оборони і почали займати квартири на вищих поверхах багатоповерхівок, робили вогневі позиції на двоповерхових приватних будинках.

Є факти затоплення складів із БК, солдатів на островах.

Гуманітарна катастрофа

В окупованій і затопленій Олешківській громаді на Херсонщині станом на ранок 8 червня – гуманітарна катастрофа. Жителі міста і досі заблоковані на дахах будинків, в них закінчуються вода та харчі. До того ж в місті затопило кладовище, виникла проблема з похованнями. Про це розповіла очільниця Олешківської МВА Тетяна Гасаненко.

"У громаді гуманітарна катастрофа – потрібна вода, харчі, люди просто на інвалідних візках сидять навколо лікарні – розумієте, місця у лікарні вже просто немає. Персонал закладу на роботі, працює", – зазначила вона.

Разом з тим Гасаненко уточнила, що в Олешках проблема і в живих, і в мертвих. Оскільки в місті затоплене кладовище, тому ховати людей доведеться, ймовірно, на ділянках будь-якої форми власності у центрі Олешок. Потім робитимуть перепоховання, пояснила вона.

Що стосується кількості жертв від затоплення, то, як наголосила Гасаненко, наразі рано казати про статистику, оскільки є багато неофіційної інформації – повідомлень у соцмережах про тіла, які бачать у воді на вулицях в різних населених пунктах громади.

Ситуація в Олешках станом на 7 червня

Олешківський міський голова Євген Рищук повідомляв, що станом на вечір 7 червня офіційна кількість загиблих склала три людини. 

"У групах у соцмережах родичі шукають тих, хто перебуває у громаді і не виходить на зв'язок – і наразі невідомо, чи немає комунікації через проблеми з електроенергією, чи з людиною щось сталося. Ще багато людей сидить на даху другу добу", – заявляв він.

Евакуація правобережжя Херсонщини

Станом на вечір 7 червня із Херсона та області евакуйовано 1894 людини, повідомив під час телемарафону міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

За його словами, люди евакуйовані волонтерами, поліцейськими та рятувальниками.

"Наразі залишаються підтопленими 30 населених пунктів, 20 із них розміщені на підконтрольній території, 10 – на тимчасово окупованій території", – зазначив глава МВС.

На евакуаційні роботи лише в Херсоні залучено 50 плавзасобів. Причому рятувальники вивозять як людей, так і тварин.

"Ми вивозимо наших громадян, які від учорашнього дня опинилися заблокованими в приватних будинках мікрорайону Острів, де наразі найтривожніша ситуація", – наголосив Клименко. 

З Баштанського району Миколаївської області, де підтоплено 12 населених пунктів, за словами міністра, евакуйовано 166 громадян.

"Ми постійно відстежуємо ситуацію в Дніпропетровській і Миколаївській областях", – уточнив він.

Нагадаємо, вода з Каховської ГЕС, яку 6 червня підірвали окупанти, продовжує прибувати на правий і лівий береги Херсонщини

Детальніше про підрив Каховської греблі та як можна евакуюватися з потенційно небезпечних районів – читайте тут.

Читайте також:
Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові "перемоги" до свят, - Плетенчук
Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку
Взяття під контроль ЗСУ острова Нестрига підвищить якість контрдиверсійних заходів, – Плетенчук Взяття під контроль ЗСУ острова Нестрига підвищить якість контрдиверсійних заходів, – Плетенчук
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог